W dniu 26 sierpnia (środa) będzie wykonywana aktualizacja serwera. Strona eSterownik.pl będzie w tym czasie niedostępna.
Czas zarezerwowany na aktualizację to 48h.
Forum  eCoal.pl  PORADNIK PALACZA - DYSKUSJA Subskrybuj
First pagePrevious page42 / 108Next pageLast page
2015-11-22 19:51
  DKo70 Posts: 2274 Ostrzeżenie: 0
Bo więcej zimnej wody z instalacji zawór kieruje do kotła, bo więcej gorącej wody idzie na grzejniki. 
2015-11-22 19:54
  bartosz4466 Posts: 58 Ostrzeżenie: 0
tak sobie to tlumaczylem wlasnie, a czy po "ustabilizowaniu" sie powrotu ten spadek co bedzie mniejszy i nie bedzie musial tak dlugo dogrzewac?
2015-11-22 19:57
  DKo70 Posts: 2274 Ostrzeżenie: 0
Na pewno trochę się ustabilizuje i powrót podniesie się jak woda w instalacji dogrzeje sie.  
2015-11-22 20:00
  bartosz4466 Posts: 58 Ostrzeżenie: 0
to mam jeszcze pytanko takie, czy przy zwiekszaniu otwarcia zaworu 4 dr nalezy zmieniac tem zadana co- podnosic do gory czy raczej jest to zbedne
2015-11-22 20:06
  DKo70 Posts: 2274 Ostrzeżenie: 0
Jeśli chcesz, aby temperatura powrotu nie spadała to temp. CO musisz podnieść. 
2015-11-22 20:08
  marian_ben Posts: 134 Ostrzeżenie: 0
Witam
jeżeli zależy Ci na szybkim podniesieniu temp. w pomieszczeniach, to podnieś CO ,ale musisz się liczyć ze wzrostem  spalonego grochu.
2015-11-22 20:14
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
DKo70 napisał » 2015-11-22 19:16
malina321 napisał » 2015-11-22 17:40
Przy temp 60 sterownik włacza pompe i mozna ją tylko wylaczyc z kabla Tak jest zrobione wiem bo pytalem juz na forum jest to zabezpieczenie

W poprzednich 2. sezonach, gdy jechałem na grawitacji pompę CO miałem wyłączoną z kabla. 
A w tym sezonie ustawiony ma "regulator temperatury wewnętrznej" na "Pokojowy", ale czujnik tej temperatury wewnętrznej wskazuje o wiele wyżej niż jest zadana "temperatura wewnętrzna" i pompa stoi. 

Jeśli tak jest. To DUPA. ES powinno to poprawić
2015-11-22 20:25
  marcinbb Posts: 1427 Ostrzeżenie: 0
Dokładnie miałem tak samo z tego powodu wczoraj przerobiłem na "termostat" działa o wiele lepiej. Jednak zapomniało mi się położyć 2 kabla elektrycznego i brakuje na kotle temperatury wewnętrznej. A nie będę teraz kopał 12m do gospodarczego gdzie jest fizycznie kocioł.
Poza tym jak żonie zaczyna pizgać po nogach zwiększa temperaturę na termostacie, a nie musi zagłębiać się w www. kociołka
2015-11-22 20:47
  bartosz4466 Posts: 58 Ostrzeżenie: 0
ja raczej daze do tego aby palilo sie w miare jednakowo a w domu bylo cieplo, tzn wprowadzam jak najmniej zmian ktore powoduja w fazie poczatkowej jakies nieprawidlowosci i znowu trzeba myslec co zmieniac i gonic do kotlowni, teraz np przez 2-3 tygodnie palilem bez zmiany ustawien i prawie wogole nie zagladalem do kotlowni chociaz wiem ze i tak ustawienia byly nie najlepsze, dzisiaj zmienilem jak pisalem wczesniej zawor 4 dr na 40% i znowu jakies niopokoje sie pojawily

dodane 2015-11-22 20:47ja raczej daze do tego aby palilo sie w miare jednakowo a w domu bylo cieplo, tzn wprowadzam jak najmniej zmian ktore powoduja w fazie poczatkowej jakies nieprawidlowosci i znowu trzeba myslec co zmieniac i gonic do kotlowni, teraz np przez 2-3 tygodnie palilem bez zmiany ustawien i prawie wogole nie zagladalem do kotlowni chociaz wiem ze i tak ustawienia byly nie najlepsze, dzisiaj zmienilem jak pisalem wczesniej zawor 4 dr na 40% i znowu jakies niopokoje sie pojawily
2015-11-22 22:31
  fred Posts: 234 Ostrzeżenie: 0
Czy zastanowiłeś się dlaczego czujnik temperatury wewnetrznej wskazuje wyżej? A moze jest źle skalibrowany? Czy też  masz rzeczywiscie duzo cieplej niż chciałbyś. Jesli tak to jest prawidłowo, bo sterownik nie widzi potrzeby grzania..
2015-11-22 22:43
  DKo70 Posts: 2274 Ostrzeżenie: 0
fred mnie pytasz?
Jeśli tak, to czujnik wewnętrzny celowo pokazuje wyżej, aby pompa stała bez konieczności wyjęcia kabla.    
2015-11-22 23:27
  marcinbb Posts: 1427 Ostrzeżenie: 0
Fled jak mnie pytasz to mierzyłem temperaturę miernikiem wewnętrznym w salonie który ma około 8m wysokości, podłogówka grzała było QL. Do czasu aż wszedłeś do łazienki gdzie nie ma podłogówki tylko kaloryfer, wolałem termostat założyć w "kiblu" gdzie zawsze jest najzimniej (powodów kilka) i kaloryfer nie ma zaworu termostatycznego. Niż przegrzewać salon a w kiblu zawsze było zimno.

Teraz w kiblu zimno termostat odplala grzanie, w salonie i tak chodzi podłogówka jak będzie zimno zawory termostatyczne puszczą pare w grzejniki.
2015-11-23 08:42
  malina321 Posts: 48 Ostrzeżenie: 0
Najlepsze ze w trybie auto nie mozna wyłączyć pompki wogóle tylko w trybie auto trzeba z kabla !
2015-11-23 11:15
  joorg1 Posts: 28 Ostrzeżenie: 0
Przydałaby sie możliwość wyłaczenia pompki, tez wylaczam z kabla bo instalacja chodzi na grawitacji.
2015-11-23 13:01
  malina321 Posts: 48 Ostrzeżenie: 0
A jeszcze lepsze jest to ze pokazuje prace choc wyjeta jest z kabla !
2015-11-23 15:15
  DKo70 Posts: 2274 Ostrzeżenie: 0
malina321 napisał » 2015-11-23 13:01
A jeszcze lepsze jest to ze pokazuje prace choc wyjeta jest z kabla !

 To normalne, gdyż sterownik ja włącza więc jest na schemacie zielona. Ster nie wie, że go oszukujesz i wyłączyłeś z kabla.
2015-11-25 19:48
  bartosz4466 Posts: 58 Ostrzeżenie: 0
Witam
zastanawiam sie nad sytuacja  ktora jest bardziej korzystniejsza i dlaczego , a mianowicie chodzi o zwiekszenie temp grzejnikow. czy zwiekszac otwarcie zaworu 4 dr czy lepiej podniesc zadana co?

dodane 2015-11-25 18:32i jeszcze pytanie takie, czy daja sie okreslic z jaka moca pracuje kociol w danym momencie i jak to zrobic?


dodane 2015-11-25 19:48jak ktos jest z okolic Krakowa i chcialby pomoc w ustawieniu kotla to prosz pisac na prv
2015-11-25 20:13
  DKo70 Posts: 2274 Ostrzeżenie: 0
bartosz4466
Ad. 1 - lepiej podnieść zadaną CO, otwarcie zaworu 4D również podniesie temp. grzejników ale spadnie temp.powrotu. 
Wybierz co chcesz.    
Ad.2 - statystyki wskazuje prace kotła z dokładnością do 1. godziny, moc też. Może jak zmienisz czas rejestracji to będziesz miał częściej. Nie sprawdzałem.
Ad. 3 - Nie jestem z okolic Krakowa, raczej z Katowic, albo c Częstochowy, albo ciut gdzieś indziej ale chętnie pomogę w ustawieniach pieca.   
2015-11-25 20:34
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
Ilość spalanego węgla na h(obliczysz z czasu pracy podajnika w danym przedziale czasu)÷3600s×kaloryczność wegla np 25000× teoretyczna sprawność np 70%. Np:
1÷3600×25000×70%= 4.86kw
2015-11-25 20:57
  DKo70 Posts: 2274 Ostrzeżenie: 0
energotop, bartosz4466 pytał czy da się określić moc kotła w danym momencie. 
Czy na to pytanie odpowiadałeś pisząc o sprawności?
First pagePrevious page42 / 108Next pageLast page
Users on-line: bernadka78