Forum eCoal.pl PORADNIK PALACZA - DYSKUSJA Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona43 / 109Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
konto usunięte
|
A czy podany wzór jest na sprawność czy na moc kotła ?
|
|||
|
||||
DKo70
|
Przepraszam, ale nie wiem jak to się stało, ale nie doczytałem ostatniego wersu.
|
|||
|
||||
_Kb_
|
"i jeszcze pytanie takie, czy daja sie okreslic z jaka moca pracuje kociol w danym momencie i jak to zrobic?"
Można policzyć jak napisał energotop (trzeba tylko uzupełnić wzór o czynnik kg/min * dopasowanie jednostek), ale wtedy będzie to średnia z jakiegoś czasu. Chwilową (aktualną) moc oddawaną przez kociołek na odbiorniki można pomierzyć przy pomocy ciepłomierza |
|||
|
||||
bartosz4466
|
dzieki za wszystkie odpowiedzi, DKo70 dam znac na priv jak wroce z pracy
|
|||
|
||||
Animuss
|
Czy to normalne że misiek się nie odstawia przez 20 godzin i spadła mu temperatura o 21 godz. z tego zapasu 5 stopni ledwo wylazł teraz .
https://esterownik.pl/device/8164 |
|||
|
||||
DKo70
|
To normalne.
Delikatnie dmuchasz, to sobie delikatnie pracował. |
|||
|
||||
Animuss
|
A jak w automacie (retortowy-ecoal) zwiększyć moc kotła ,typ kotła jest ustawiony na 35kW
|
|||
|
||||
DKo70
|
W sumie to raczej nie można. Kocioł w razie potrzeby sam sobie dodaje mocy.
Ty możesz jedynie zwiększyć dmuchawę, jeśli masz duży kopiec na palniku i jeśli nie masz spieków żużlowych. |
|||
|
||||
Animuss
|
Kopiec jest ok. robiłem tą korekcję ,spieków nie ma ,tylko zastanawiam się jak będzie jeszcze chłodniej co zrobi misiek.
A krzywa grzewcza ma wpływa na moc? |
|||
|
||||
DKo70
|
Misiek, jak za bardzo spadnie temperatura CO, podniesie sobie sam moc, tzn. zacznie podawać 2 razy częściej i dmuchać 10 % wyżej.
Nie paliłem krzywą grzewczą więc nie wiem. |
|||
|
||||
rysfry
|
Działanie krzywej grzania polega w skrócie na tym, że reguluje temperaturą CO. Jeżeli temp na zewnątrz spada, to podnosi temp na piecu i na odwrót.
|
|||
|
||||
malina321
|
Wita .Panowiem mam pytanie mam kociołek podłaczony rbr 17kw przez przetwornicę 800w z pełną sinusoidą i aku 110ah Pytanie podczas rozruchu podajnika przez 3 sekundy przetwornica piszczy sygnalizując przekroczenie napięcia czy jest to możliwe ? żeby brał tyle przy rozruchu Mam NORDA
|
|||
|
||||
DKo70
|
U mnie przy rozruchu Nord 90 W pobiera 160-180 W.
I w zasadzie zbyt wiele nie spada W podczas kilku/kilkunasto sekundowej pracy. |
|||
|
||||
malina321
|
No wiem jest na tabliczce 180 w podczas rozruchu na przetwornicy swieci sie przedostatnia pomaranczowa dioda zostaje juz tylko później czerwona zapotrzebowanie rozruchowe wychodzi ze jest duze ?????
|
|||
|
||||
Animuss
|
rysfry napisał » 2015-11-26 13:07 Czyli z mocą nie ma nic wspólnego ,raczej z temp.wewnętrzną.A jak to ma się do zadanej na kotle.Działanie krzywej grzania polega w skrócie na tym, że reguluje temperaturą CO. Jeżeli temp na zewnątrz spada, to podnosi temp na piecu i na odwrót. malina321 napisał » 2015-11-26 13:15 A to Chiński wyrób ta przetwornica ?
Wita kociołek rbr 17kw przez przetwornicę 800w z pełną sinusoidą i aku 110ah podczas rozruchu podajnika przez 3 sekundy przetwornica piszczy sygnalizując przekroczenie napięcia czy jest to możliwe ? żeby brał tyle przy rozruchu Mam NORDA |
|||
|
||||
malina321
|
Nie nasza Polska Volt
dodane 2015-11-26 14:04Dzwoniłem do tej firmy gość powiedział ze pomarańczowa dioda sygnalizuje pobór około 500w ! |
|||
|
||||
Animuss
|
Może musisz pokombinować coś z kondensatorem na silniku .
napisz tu : http://www.elektroda.pl/rtvforum/forums.html |
|||
|
||||
bobas
|
Animuss napisał » 2015-11-26 13:48 rysfry napisał » 2015-11-26 13:07 Czyli z mocą nie ma nic wspólnego ,raczej z temp.wewnętrzną.A jak to ma się do zadanej na kotle.Działanie krzywej grzania polega w skrócie na tym, że reguluje temperaturą CO. Jeżeli temp na zewnątrz spada, to podnosi temp na piecu i na odwrót. Krzywa grzewcza odnosi się tylko do regulacji pogodowej zadanej CO. Czyli określa sposób zmiany zadanej CO względem temperatury zewnętrznej. |
|||
|
||||
DKo70
|
malina321 napisał » 2015-11-26 13:47 No wiem jest na tabliczce 180 w podczas rozruchu na przetwornicy swieci sie przedostatnia pomaranczowa dioda zostaje juz tylko później czerwona zapotrzebowanie rozruchowe wychodzi ze jest duze ????? Ja mam Norda 90 W a gdy startuje pobiera 2 razy więcej. Jeśli masz 180 W, to może pobierać Ci z 360 W. |
|||
|
||||
konto usunięte
|
Krzywa grzania wg regulatora zewnętrznego będzie Ci podośic-obniżać temperature zadana na kotle w zależności od temp zewnętrznej.
A generalnie chodzi Ci o to ze się nie odstawia? Wjechales z zapotrzebowaniem w minimum algorytmu i juz teraz będzie pracował ciągle. A mocy mu nie zwiększysz . Jak będzie potrzebował to sam zwiększy moc(stosunek praca/przerwa + %dmuchawy) |
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona43 / 109Następna stronaOstatnia strona | ||||