W dniu 26 sierpnia (środa) będzie wykonywana aktualizacja serwera. Strona eSterownik.pl będzie w tym czasie niedostępna.
Czas zarezerwowany na aktualizację to 48h.
Forum  eCoal.pl  PORADNIK PALACZA - DYSKUSJA Subskrybuj
First pagePrevious page18 / 108Next pageLast page
2014-11-23 23:22
  kubanos Posts: 928 Ostrzeżenie: 0
Kurde Teselku - nadal śmiem twierdzić, że wydaje mi się, że wszystko jest ok. Miałeś ustawioną temp 42 na podbicie powrotu więc pompa to utrzymywała. No oczywiście nie będę sie sprzeczał i udowadnial, że mam rację...
2014-11-23 23:33
  bobas Posts: 777 Ostrzeżenie: 0
tesel napisał » 2014-11-23 19:18


dodane 2014-11-23 19:18No i co tak cicho?Brakuje wam pomysłów?Temat nie jest zamknięty.Problem nie jest rozwiązany.Do roboty.


A masz termostaty na grzejnikach ? Może ktoś któryś odkręcił na maksa przypadkowo i teraz Ci powrót wychładza ?
2014-11-24 10:44
  DKo70 Posts: 2274 Ostrzeżenie: 0
Przy maksymalnie otwartym termostacie grzejnik nagrzewa się cały i do kotła wraca z niego ciepła woda.
Gdy termostat jest przykręcimy na pewną temperaturę, to co pewien czas otwiera się lub jest minimalnie otwarty i wtedy z dołu grzejnika wpływa zimna woda do kotła. Wtedy powrót się wychładza. Przy całkowicie otwartym termostacie wychładza się minimalnie.
2014-11-28 21:37
  Smash Posts: 11 Ostrzeżenie: 0
witam wszystkich. mam pytanie : jak regulować czas przerwy między kolejnymi podaniami węgla w trybie auto?
2014-11-28 22:18
  Kedar13 Posts: 288 Ostrzeżenie: 0
W trybie auto bezpośrednio nie ma możliwości zmiany tego parametru. Możesz go zmienić jedynie pośrednio zmieniając czas pracy podajnika i wtedy algorytm proporcjonalnie do tej zmiany wydłuży lub skróci czas przerwy.
2014-11-28 22:38
  Smash Posts: 11 Ostrzeżenie: 0
w moim piecu strasznie dużo jest odpadu ,który zapycha go w sumie co 1,5 doby ,a podaje paliwo co 13 sek
masakra! czy to kiepski groszek czy kiepskie ustawienia?
2014-11-28 22:39
  Norbert Posts: 82 Ostrzeżenie: 0
Ale tak czy inaczej to korekta podawania jak najbardziej przydałaby się, jak nic
2014-11-28 22:54
  Kedar13 Posts: 288 Ostrzeżenie: 0
Smash napisał » 2014-11-28 21:38
w moim piecu strasznie dużo jest odpadu ,który zapycha go w sumie co 1,5 doby ,a podaje paliwo co 13 sek
masakra! czy to kiepski groszek czy kiepskie ustawienia?

A jaki masz kocioł? I czy jest dobrze wyczyszczony?
2014-11-28 23:41
  Tomczyk Posts: 2 Ostrzeżenie: 0
Mam bardzo duże zużycie c.w.u na 12 osób . Zasobnik 200l nastawiłem 56C . Gdy mam większe rozbiory wody temperatura spada poniżej 30 stopni i kocioł potrzebuje godziny, aby podgrzać wodę. W instalacji CO mam 56C. Przy podgrzewaniu wody nastawiłem wzrost o 4C. Problem, że kocioł mimo 25kW pracuje maksymalnie na 8 kW. Jak podbić moc kotła, aby szybciej grzał wodę?
2014-11-29 00:28
  Tomczyk Posts: 2 Ostrzeżenie: 0
 No niestety przy węglowym bojler wydaje się za mały. Przy gazowym wystarczał, ale tam w ciągu paru chwil kocioł osiągał 25 kW i w 15-20 minut uzupełnił braki. 
2014-11-30 20:20
  Smash Posts: 11 Ostrzeżenie: 0
Kedar13 napisał » 2014-11-28 21:54
Smash napisał » 2014-11-28 21:38
w moim piecu strasznie dużo jest odpadu ,który zapycha go w sumie co 1,5 doby ,a podaje paliwo co 13 sek
masakra! czy to kiepski groszek czy kiepskie ustawienia?

A jaki masz kocioł? I czy jest dobrze wyczyszczony?


faktycznie piec był zanieczyszczony ,teraz jest lepiej(po wyczyszczeniu)...mam jeszcze pytanie : czy dmuchawa musi chodzić nonstop w trybie auto aż do czasu osiągnięcia zadanej temperatury??
2014-11-30 21:37
  chmurka1010 Posts: 731 Ostrzeżenie: 0
Mariusz mam pytanko piec w trybie recznym lub grupowym po osiagnieciu temp zadanej przechodzi w tryb dopalenia i zwieksza obroty dmuchawa i później sie odstawia. algorytm wygaszenia kotla mam ust tylko na grzanie i dmuchawa raz zwieksza obroty po osiagnieciu zadanej a czasami nie w czym moze byc wina??
2014-11-30 22:08
  chmurka1010 Posts: 731 Ostrzeżenie: 0
Mariuszu to wiem. Pale w recznym  ale czemu raz mi sie tak dzieje ze obroty wzrastaja a raz nie. teraz akurat ustawiam piec na nowym weglu ale kiedys jak nic nie ruszalem i tak sie dzialo raz piec po osiagnieciu zadanej chodzil tak samo a raz zwiekszal o 10 i nie wiem w czym przyczyna pewnie soft
2014-11-30 22:15
  tesel Posts: 1708 Ostrzeżenie: 0
A wyłącz,na próbę,algorytm wygaszenia kotła.Daj na nieaktywny.
2014-11-30 22:20
  chmurka1010 Posts: 731 Ostrzeżenie: 0
mam regulator spalin na tak. i czasami mi zwiekszal a czasami nie a nic miedzy czasie nie robiłem ani nie zmieniałem bede musial na próbę wyłączyć algorytm ale jak bede w kotlowni to tak zrobię i zobacze
First pagePrevious page18 / 108Next pageLast page
Users on-line: GREG1983, xyz123