Forum  eCoal.pl  PORADNIK PALACZA - DYSKUSJA Subskrybuj
First pagePrevious page15 / 109Next pageLast page
2013-10-11 22:22
  Justyna Posts: 308 Ostrzeżenie: 0
O jak miło Po tamtych czasach ani widu ani słychu, deweloper kupił i zrobił mieszkania.
Pozdrawiam.
2013-11-25 20:43
  neuron Posts: 17 Ostrzeżenie: 0
qrcze człowieki powiedzcie mi jedną rzecz - bo tak właśnie przechodzę na spalanie grupowe i chyba powoli zaczynam wyłapywać te właściwe ustawienia (chyba ), ale tak teraz widzę że co podglądam na schemacie to dmuchawa się ciągle kręci... no i tak sobie myślę, że ewentualne zyski na węglu (o ile w ogóle takie wystąpią - bo na razie nie mam takiego wrażenia) pochłoną wydatki na prąd dla tej dmuchawy :( - a może nawet trzeba będzie "dołożyć" ... - czy ktoś ma jakieś przeliczenia co do ilości prądu i związanych z nim kosztów jakie niesie za sobą praca dmuchawy?
 
2013-11-26 00:12
  w84u Posts: 179 Ostrzeżenie: 0
neuron napisał » 2013-11-25 19:43
qrcze człowieki powiedzcie mi jedną rzecz - bo tak właśnie przechodzę na spalanie grupowe i chyba powoli zaczynam wyłapywać te właściwe ustawienia (chyba ), ale tak teraz widzę że co podglądam na schemacie to dmuchawa się ciągle kręci... no i tak sobie myślę, że ewentualne zyski na węglu (o ile w ogóle takie wystąpią - bo na razie nie mam takiego wrażenia) pochłoną wydatki na prąd dla tej dmuchawy :( - a może nawet trzeba będzie "dołożyć" ... - czy ktoś ma jakieś przeliczenia co do ilości prądu i związanych z nim kosztów jakie niesie za sobą praca dmuchawy?
 

Ja myślę, że Ty mieścisz się z ogrzewaną powierzchnią w kontekście tego demota





2013-11-26 00:19
  darase Posts: 1911 Ostrzeżenie: 0
Moja dmuchawa pobiera 34W , pracując na np. 36% powinna pobierać mniej.

Przeliczmy 34W*1000h=34kWh*ok.0.65zł=22,1zł

tyle spalisz chyba że źle liczę
2013-11-26 15:28
  Borowa Posts: 30 Ostrzeżenie: 0
Darase chyba troche żle liczysz,takie zużycie to ma moja nie mała lodówka.Powinno być tak;


34W x 24h=816 / 1000=0,816 x 0,65zł=0,5304zł x 30dni=15,912 na miesiąc,czyli 53 grosze na dobę.
pozdrawiam
2013-11-26 15:32
  Borowa Posts: 30 Ostrzeżenie: 0
Darase chyba trochę źle liczysz,tyle to moja lodówka bierze prądu na miesiąc.
Liczymy tak


34W x 24h=816/1000=0,816x0,65=0,5304x30dni=15,912zł miesiąc,na dzień to oczywiście 53grosze.
pozdrawiam
2013-11-26 18:09
  darase Posts: 1911 Ostrzeżenie: 0
Borowa policzyłem dobrze

Policzyłem gdyby dmuchawa chodziła 1000h non stop

Mój wynik jest dla 41,666666 dnia

Przelicz na 30dni i wyjdzie Ci to samo.
2013-12-10 13:18
  szakul Posts: 8 Ostrzeżenie: 0
Nie chcąc zaśmiecać forum, moje skromne pytanie wrzucę tutaj. Mój kocioł to OEP 16kw i palę w nim dobrym groszkiem oraz dobrą brzozą w którą moja działka jest bardzo bogata. Jakiego trybu powinienem używać jeśli np 3-4 razy dziennie wspomagam węgiel solidną dawką drewna? Czy praca w trybie retorta-ecoal ma tu sens?
2013-12-15 01:55
  strzecha Posts: 833 Ostrzeżenie: 0
Zastanawiałem się ostatnio nad regulatorem pogodowym. U mnie się średnio w obecnej postaci sprawdza z kilku względów. Przede wszystkim nie mam dostępnej północnej ściany. Czujnik jest więc na zachodniej na wysokości ok. 1 metr. Narażony na słońce.

Czo myślicie o pomyśle wprowadzenia nowego parametru który sterował by czujnikiem. Średnia temperatura. Można by było podać z jakiego okresu sterownik ma wyliczyć średnią temperaturę i dopiero ta wartość służyła by do starowania krzywą grzania. Np jeśli podali byśmy wartość 1h to sterownik liczył by średnią temperaturę z ostatniej godziny i według tak uzyskanej wartości odczytywał zadaną CO z krzywej grzania. Dodatkowo można by wprowadzić drugi parametr: częstość odczytu, który wskazywał by jak często tą średnią obliczać i zmieniać zdaną CO wg. krzywej.
2013-12-15 02:20
  gmaj22 Posts: 2101 Ostrzeżenie: 0
" Czujnik jest więc na zachodniej na wysokości ok. 1 metr. Narażony na słońce."


Tu mozna temu zaradzic, montujac czujnik pod okapem albo zrobic daszek nad czujnikiem, oslaniajacy przed promieniami slonecznymi nie tylko sam czujnik, ale i jego  10 centymetrowe "otoczenie".


" Średnia temperatura"


Mialoby to sens w razie sporych wahan wskazan czujnika temperatury. Te czujniki KTY maja dosc duza bezwladnosc i zwlaszcza czujnik temp. zewn. wymagalby czestej kalibracji (inny offset dla +20 C a inny dla -5 C).

2013-12-15 09:27
  strzecha Posts: 833 Ostrzeżenie: 0
gmaj22 napisał » 2013-12-15 01:20
" Czujnik jest więc na zachodniej na wysokości ok. 1 metr. Narażony na słońce."


Tu mozna temu zaradzic, montujac czujnik pod okapem albo zrobic daszek nad czujnikiem, oslaniajacy przed promieniami slonecznymi nie tylko sam czujnik, ale i jego  10 centymetrowe "otoczenie".


" Średnia temperatura"


Mialoby to sens w razie sporych wahan wskazan czujnika temperatury. Te czujniki KTY maja dosc duza bezwladnosc i zwlaszcza czujnik temp. zewn. wymagalby czestej kalibracji (inny offset dla +20 C a inny dla -5 C).



Kolego na osłonę wpadłem już dawno. Czujnik jest w oryginalnej obudowie na wysięgniku około 20 cm od muru a jakieś 40 cm "przed nim" w stronę zachodzącego słońca jest formatka blachy pomalowana na srebrno Czujnik nie dostaje bezpośredniego słońca a i tak wariuje w słoneczne dni.
2013-12-23 07:46
  mistrz71 Posts: 38 Ostrzeżenie: 0
Panowie, mam problem do rozwiązania:
Piec pracuje na trybie "auto lato" i w momencie przekroczenia temperatury zadanej, gdzie włącza się tryb "lato" następuje wygaszenie kotła i komunikat "wygaszony kocił", oraz "pusty zasobnik". Taki numer wywinął mi piec już kolejny raz. Nie wiem o co chodzi, proszę o pomoc. Rzucie okiem na te moje wykresy. Może przyjdzie wam do głowy jakiś mądre rozwiązanie.
Tak przy okazji, kocioł latem wygaszam i nie palę latem. Więc nie wiem, czy to normalne, czynie.
2013-12-23 08:04
  Stan Posts: 2564 Ostrzeżenie: 0
Algorytm wygaszania kotła przestaw na tylko grzanie i sprawdź czy dalej problem będzie występował.
Bo jak rozumiem kocioł faktycznie nie wygasł, masz tylko taki alarm ?
2013-12-24 04:56
  mistrz71 Posts: 38 Ostrzeżenie: 0
Fakt palę eko groszkiem 24KJ.
Dzięki za rady. Popróbuję i się za jakiś czas odezwę.
Wesołych świąt, ding, dong ))
2013-12-27 09:49
  P_79 Posts: 7 Ostrzeżenie: 0
Witam wszystkich

Mam prośbę czy możecie zerknąć na moj piec i ocenic jak pracuje??? To moj pierwszy sezon z piecem.


Instalacja otwarta podlogowka 70m reszta kaloryfery z termostatami do tego osobne pompy do cwu,co i podlogowki. Powroty na piecu nie spiete razem. Dom 137 m parterowka ocieplenie 15 cm sciany ,10 cm strop, 10 cm podloga.


wegiel pieklorz 28kj

http://chomikuj.pl/misiek-ps/piec

https://esterownik.pl/sterownik/3490

Pozdrawiam
2014-03-20 10:10
  kubanos Posts: 942 Ostrzeżenie: 0
Kiedyś miałem ustawioną pracę kotła poprzez programator temp. wew. - wydawało mi się, że spalam mniej. Po sugestiach chłopaków postanowiłem to wyłączyć, domek po nabraniu temperatury zaczął potrzebować mniej grzania co przełożyło się na spalanie-. Przy programatorze dokładnie tak jak Ty masz ustawione dom nagrzewał się a później chłodził. W tym momencie ograniczam temp. w domu czujnikiem wew. jest ok.

Ja w tym momencie sprawdził bym ustawienie pieca bez programatora na wykresie w tych godzinach "porozwalane" jest wszystko. Dla czego masz również wyznaczone godziny na CWU? Teraz może już niepotrzebne aż tak bardzo, ale ja bym trzymał nie mniej niż 50 na piecu podczas "sezonu". Osobiście  uważam, żę już nie czas na dostrajanie pieca bo lato mamy hehe - ale pokombinować zawsze można
2014-08-12 23:02
  piotrb Posts: 47 Ostrzeżenie: 0
Można dołożyć kolejny punkt do poradnika palacza, jeżeli ecoal nie działa lub nie możesz zaktualizować softu zacznij od wyjęcia modułu internetowego. U mnie tak było po burzy i po wyjęciu modułu wszystko ruszyło. Nie potrzebne było wgrywanie nowego softu. Parametry nie uległy zmianie.
2014-08-13 13:24
  Stan Posts: 2564 Ostrzeżenie: 0
piotrb napisał » 2014-08-12 21:02
Można dołożyć kolejny punkt do poradnika palacza, jeżeli ecoal nie działa lub nie możesz zaktualizować softu zacznij od wyjęcia modułu internetowego. U mnie tak było po burzy i po wyjęciu modułu wszystko ruszyło. Nie potrzebne było wgrywanie nowego softu. Parametry nie uległy zmianie.



To raczej nadaje się do FAQ.
2014-08-13 14:04
  piotrb Posts: 47 Ostrzeżenie: 0
w sumie to racja
2014-10-06 16:39
  shelter Posts: 3 Ostrzeżenie: 0
witam.
Stan, w PP-czyli Poradnik Palacza.- temacie zamkniętym wkradł się istotny błąd.
Chodzi o post o spiekach i ustawieniach kotła
spieki żużlowe- zmniejszamy nadmuch, wydłużamy czas pracy podajnika
spieki koksowe-zwiększamy nadmuch, skracamy czas pacy podajnika
First pagePrevious page15 / 109Next pageLast page
Users on-line: 540520, adek_77, chlayer, IGlogowska2021, janusz88, kansy, KOZ18, ogniwoTad, ogniwowillowa23, pietka, Roman56, Sahryn66, Stanley58, w84u2, Zbyszekpacz