Forum eCoal.pl PORADNIK PALACZA - DYSKUSJA Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona3 / 109Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
Stan
![]() |
Myślę że obowiązkowo należy przeczytać to
http://zawijan.wordpress.com/poradnik-uzytkownika/kotly-retortowe/spieki-w-palnikach-weglowych/ Miałem wkleić, ale jest to tak duże że na forum byłoby niewygodne do czytania. |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
andgro napisał » 2013-02-02 09:48 Spieki i spieki.. wielu nawet nie wie za bardzo o czym mówi, bo nigdy tak naprawdę nie musiało wykuwać z kotła kalafiora, wielkości wiadra po farbie. I to jest problem, który może zaburzać proces palenia, a nie drobne sklejki.to za slowami z_2 udowodnij przedstaw dowody. Walka z tymi małymi prowadzi w skrajnych przypadkach do niedopału, wzrostu zawartości tlenku węgla (mam dostęp do aparatury pomiarowej), a to siłą rzeczy do silnego brudzenia kotła i nadmiernego zużycia opału. Ekogroszki jako produkt końcowy, nie są wydobywane w kopalni. Powstają z mieszanek, dlatego w popiele można spotkać oba rodzaje spieków. I co wtedy ? Wierz mi na słowo - lepiej zlikwidować niedopał. |
|||
|
||||
darase
![]() |
Verb i rozwiązałeś problem ze spiekami
![]() Lepsze spieki niż niedopał. Sąsiad u mnie kuł zakleszczonego ślimaka, wezwał serwis i mu piec ustawili pod groszek ![]() |
|||
|
||||
minertu
![]() |
darase napisał » 2013-02-02 10:56 No coś mi lapek siada i nie tak zapisywało.Minertu Minertu piszesz i kasujesz aż się pogubiłem. Andrzej spoko, masz rację. ![]() Niech Ktoś powie że spieki koksowe to oszczędność? Mucia,Verb też macie rację są spieki żużlowe nie ma co rozpaczać dopóki nie zakleszczą ślimaka. Już pisałem znajomy spala popiół wyciąga kalafiory i mówi teraz jest dobrze spalone. ![]() Darase a weź te koksiki na łopatę i spróbuj je spalić.One tylko w oczy kolą ![]() Wartość opałowa bardzo marna. |
|||
|
||||
darase
![]() |
Nie mam niedopału
![]() Tylko trochę żużlu kalafiorowego. Kto pamięta drogi żużlówki ![]() |
|||
|
||||
minertu
![]() |
Bo masz palnik w tym kociołku za duży
![]() |
|||
|
||||
andgro
![]() |
VERB napisał » 2013-02-02 11:05 andgro napisał » 2013-02-02 09:48 Spieki i spieki.. wielu nawet nie wie za bardzo o czym mówi, bo nigdy tak naprawdę nie musiało wykuwać z kotła kalafiora, wielkości wiadra po farbie. I to jest problem, który może zaburzać proces palenia, a nie drobne sklejki.to za slowami z_2 udowodnij przedstaw dowody. Walka z tymi małymi prowadzi w skrajnych przypadkach do niedopału, wzrostu zawartości tlenku węgla (mam dostęp do aparatury pomiarowej), a to siłą rzeczy do silnego brudzenia kotła i nadmiernego zużycia opału. Ekogroszki jako produkt końcowy, nie są wydobywane w kopalni. Powstają z mieszanek, dlatego w popiele można spotkać oba rodzaje spieków. I co wtedy ? Wierz mi na słowo - lepiej zlikwidować niedopał. witam nie wiem czy dobrze cie rozumiem jezeli nie to popraw mnie. zgadzam sie z toba ze kalafior wielkosci pieca to problem. tutaj musimy ustalic jak maly spiek jest juz "spoko" bo jezeli za przyklad dajesz mi spiek o wielkosci wiadra to zapewne spiek wielkosci palnika i przykrywajacy ten palnik nie jest dla ciebie problemem. dla mnie np jest i uwazam ze taki spiek zaburza proces spalania wegla. ja np uwazam ze spiek wielkosci "kciuka" pilki do pingponga lub tenisa nie jest problemem. druga sprawa to rodzaj spiekow. wiesz i wiekszosc wie ze sa dwa rodzaje. jak jedne to "zeszklony" popiol tak drugie to niedopalony wegiel. i jezeli uwazasz ze i z tymi drugimi nie nalezy walczyc to chyba cos nie tak. z twego i kolegi muci wpisu wynika ze spieki nie sa powiazane z iloscia spalonego wegla. i tu bede ciagle uwazal ze sie mylicie. przy spalaniu ze spiekami bedzie inna ilosc wegla spalona niz gdyby tych spiekow niebylo. a co do twego "podchwitliwego pytania" jak sa dwa rodzaje spiekow to juz zostawalo mi ono zadawane kilka razy i mam wrazenie ze rozwiazanie tego problemu to jakas mega tajemna wiedza ![]() i jakie wnioski mi sie nasuwaja ze i tak sprawa na samym poczatku opiera sie na tym zeby wyprowadzic piec zeby dobrze palil nie bylo spiekow a dopiero potem zajmujemy sie iloscia spalanego wegla. re minertu: masz racje ze spieki sa powodowane wieloma czynnikami i wieloma czynnosciami mozemy je zlikwidowac. i dlatego zaproponowalem ze by na poczatku byla ogolna formulka a pod nia sekcja "inne" pozdrawiam andrzej |
|||
|
||||
darase
![]() |
Widzisz Minertu, trochę i duży ale na dmuchawie 35% i czasie 5s mam żar na całym palniku, aż dziwne, nawet od tej dalszej strony dmuchawy.
|
|||
|
||||
Stan
![]() |
No tak, dla mocno spiekającego węgla przewymiarowany palnik jest dobry, łatwiej jest w nim nad tymi spiekami zapanować.
|
|||
|
||||
andgro
![]() |
VERB napisał » 2013-02-02 11:05 andgro napisał » 2013-02-02 09:48 Spieki i spieki.. wielu nawet nie wie za bardzo o czym mówi, bo nigdy tak naprawdę nie musiało wykuwać z kotła kalafiora, wielkości wiadra po farbie. I to jest problem, który może zaburzać proces palenia, a nie drobne sklejki.to za slowami z_2 udowodnij przedstaw dowody. Walka z tymi małymi prowadzi w skrajnych przypadkach do niedopału, wzrostu zawartości tlenku węgla (mam dostęp do aparatury pomiarowej), a to siłą rzeczy do silnego brudzenia kotła i nadmiernego zużycia opału. Ekogroszki jako produkt końcowy, nie są wydobywane w kopalni. Powstają z mieszanek, dlatego w popiele można spotkać oba rodzaje spieków. I co wtedy ? Wierz mi na słowo - lepiej zlikwidować niedopał. witam mam nadzieje ze kiedy przedstawiasz na forum wyniki dzialania tej aparatury i wnioski jakie wyciagasz. pozdrawiam andrzej |
|||
|
||||
minertu
![]() |
darase napisał » 2013-02-02 11:45 Pisz o paleniu na eCoal.Widzisz Minertu, trochę i duży ale na dmuchawie 35% i czasie 5s mam żar na całym palniku, aż dziwne, nawet od tej dalszej strony dmuchawy. |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
andgro napisał » 2013-02-02 11:43 Ciut wyżej napisałem:jak jedne to "zeszklony" popiol tak drugie to niedopalony wegiel. i jezeli uwazasz ze i z tymi drugimi nie nalezy walczyc to chyba cos nie tak. Wierz mi na słowo - lepiej zlikwidować niedopał. andgro napisał » 2013-02-02 11:56 Już to robiłem wielokrotnie. Na FM. mam nadzieje ze kiedy przedstawiasz na forum wyniki dzialania tej aparatury i wnioski jakie wyciagasz. |
|||
|
||||
andgro
![]() |
VERB napisał » 2013-02-02 12:28 andgro napisał » 2013-02-02 11:43 Ciut wyżej napisałem:jak jedne to "zeszklony" popiol tak drugie to niedopalony wegiel. i jezeli uwazasz ze i z tymi drugimi nie nalezy walczyc to chyba cos nie tak. Wierz mi na słowo - lepiej zlikwidować niedopał. andgro napisał » 2013-02-02 11:56 Już to robiłem wielokrotnie. Na FM. mam nadzieje ze kiedy przedstawiasz na forum wyniki dzialania tej aparatury i wnioski jakie wyciagasz. witam jezeli chodzi o to pierwsze to nie bardzo rozumiem - chodzi ci o to ze trzeba walczyc z tymi drugimi spiekami???? czy te spieki zostawiamy i pracujemy tylko nad samym niedopalonym weglem??? a co do drugiej czesci to akurat nie kozystam z tamtego forum :-( pozdrawiam andrzej |
|||
|
||||
darase
![]() |
Minertu napisałem o automacie eCoal.
![]() Cały czas na utomacie z jednym wyjątkiem krótkim gdy miałem spalanie grupowe ale powiększyło się spalanie. |
|||
|
||||
andgro
![]() |
witam
jeszcze jedno pytanie VERB. z czym mam walczyc??? z wiadrem malych spiekow (i jestem pewien ze sa to spieki a nie forma popiolu - rozne rodzaje spiekow) czy z kilkoma (mniej niz dziesiec) grudkami wegla wielkosci malego paznokcia i garstka pylu weglowego. pozdrawiam andrzej |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
andgro napisał » 2013-02-02 12:34 Tak, nie dopuszczać do niedopału. Nieraz trzeba iść na kompromis - by nie tworzyły się kalafiory, trzeba pogodzić się z niewielkim niedopałem. Byle nie "przegiąć".jezeli chodzi o to pierwsze to nie bardzo rozumiem - chodzi ci o to ze trzeba walczyc z tymi drugimi spiekami???? czy te spieki zostawiamy i pracujemy tylko nad samym niedopalonym weglem??? andgro napisał » 2013-02-02 12:34 Ja też już nie, od dość dawna.a co do drugiej czesci to akurat nie kozystam z tamtego forum :-( Tam zaczęła się moja przygoda z eCoalem i tam pierwszy raz krzyczałem o pomoc. Miałem tę wątpliwą przyjemność wykuwania kalafiorów z kotła. Obecny eCoal jest OK, ówczesny nie radził sobie z moim węglem, nie było żadnych korekt...ehh to już na szczęscie historia. Wtedy musiałem sobie pomóc sam, potem poznałem Rajmunda i było już z górki. To co wiem, to zasługa Rajmunda. I oddaję na zasadzie "Darmo dostałeś, darmo rozdawaj". |
|||
|
||||
darase
![]() |
Andrzej dopóki walczysz jesteś zwycięzcą
![]() Kiedy przechodzimy na sterowanie ręczne? ![]() |
|||
|
||||
andgro
![]() |
darase napisał » 2013-02-02 12:47 Andrzej dopóki walczysz jesteś zwycięzcą ![]() Kiedy przechodzimy na sterowanie ręczne? ![]() witam u mnie dzial automat ![]() pozdrawiam andrzej |
|||
|
||||
andgro
![]() |
darase napisał » 2013-02-02 12:47 Andrzej dopóki walczysz jesteś zwycięzcą ![]() Kiedy przechodzimy na sterowanie ręczne? ![]() witam u mnie dzial automat ![]() pozdrawiam andrzej |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
andgro napisał » 2013-02-02 12:43 Być może z niczym. Całkiem możliwe, że spalasz optymalnie. z czym mam walczyc??? z wiadrem malych spiekow (i jestem pewien ze sa to spieki a nie forma popiolu - rozne rodzaje spiekow) czy z kilkoma (mniej niz dziesiec) grudkami wegla wielkosci malego paznokcia i garstka pylu weglowego. Niestety na odległość nikt nie jest w stanie ocenić jakości Twojego popiołu, a bez tego nie można niczego sugerować. Ja spalam Retopal, nie jest to opał wysokich lotów. Niedopału nie ma, szlaka jest. Stan, może coś napiszesz ? Ostatnio "rozwalaliśmy" ten temat via e-mail. |
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona3 / 109Następna stronaOstatnia strona | ||||