Od dnia 16.10.2024 zostały wyłączone stacjonarne numery telefonów. Zapraszamy do kontaktu pod numerem: 574 443 555.
Forum  eCoal.pl  PORADNIK PALACZA - DYSKUSJA Subskrybuj
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 109Następna stronaOstatnia strona
2013-01-31 09:09
  piotrb Posty: 14 Ostrzeżenie: 0
Może by utworzyć jakieś 10 przykazań zawierających podstawowe czynności i odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania.
Coś w stylu, jak spieki są szare i kruche to...., jak twarde i szkliste to..., jak za wysoka temp. spalin, to...., czyść czujnik temp. spalin itp. Punktów może być oczywiście więcej.
Wielu osobom by to pomogło i nie zadawano by w kółko tych samych pytań.
Co myślicie?
2013-01-31 11:24
  Andrzej_M_ Posty: 16 Ostrzeżenie: 0
piotrb napisał » 2013-01-31 08:09

,,,, Wielu osobom by to pomogło i nie zadawano by w kółko tych samych pytań.
Co myślicie?

Jako punk pierwszy takiego dekalogu proponowałbym zapis:

1. Gruntowne przeczytanie http://zawijan.wordpress.com/, a początkujący palacze powinni czytać raz dziennie.

ps.
Mnie to pomogło
2013-01-31 12:27
  miazio Posty: 55 Ostrzeżenie: 0
- Uszczelnienie bocznych otworów do zmiany strony podajnika silikonem wysokotemperaturowym + izolacja watą z folią aluminiową
- dociśniecie czujników + zaizolowanie np wełną

2013-01-31 14:16
  darase Posty: 102 Ostrzeżenie: 0
Może to się nada:

Kalafiory:

Zawijan2 napisał:

"Przecież kalafiory to spieki
żużlowe o czym dobrze
wiesz. Tak samo jak dobrze
wiesz, że powstają dlatego,
że popioły węgli z których
"warzywka" powstają maja
niską temp. topnienia. Gdy
zamkną w sobie cząstki
niedopalone, to one gazując
rozdymają miękki kleisty
popiół i stąd owo popcorn
tudzież kalafiory.
Zatem: mniej powietrza,
większa dawka jednostkowa"

2013-01-31 17:10
  andgro Posty: 61 Ostrzeżenie: 0
witam
skoro mamy skrybe to wrzucam pierwsze info nie jestem tego autorem znalezione na forum
dotyczy pracy pompy CO

Ciągła: pompa pracuje cały czas, gdy temperatura wewnętrzna
osiągnie zadaną, sterownik obniża temperaturę CO do "temperatury
obniżonej".
Cykliczna: pracuje cyklicznie wg. ustawień, gdy
czujnik temperatury wewnętrznej zarejestruje spadek, pompa przechodzi w
pracę ciągła do czasu osiągnięcia zadanej.
Wyłączona: startuje gdy temperatura wewnętrzna spadnie o histerezę i pracuje do osiągnięcia zadanej.
a tu o spiekach zawijan_2 pisal :
"Jak wizualnie rozróżnić spieki koksowe a żużlowe ?"

1.Spieki
koksowe - jak sama nazwa wskazuje - to taki marny koks, powstający z
węgla. Ma wygląd szary, matowy i jest łatwy do rozkruszenia choćby
młotkiem.
Gdy trafiasz na takie coś, to aż się prosi, aby zwiększyć nieco nadmuch oraz skrócić nieco czas podawania.

2.
Spieki żużlowe - jak sama nazwa wskazuje - to stopione części mineralne
z popiołów o niskiej temperaturze mięknięcia i topnienia. Wyglądają
tak, jak stopione szkło z wtrąceniami ziarenek kamienia. Barwy
najczęściej brązowej.
Gdy trafisz na takie coś, to aż się prosi, aby zmniejszyć nieco nadmuch oraz wydłużyć nieco czas podawania.
pozdrawiam andrzej
ps widze ze darase juz cos dal o spiekach
2013-01-31 19:13
  fabio197812 Posty: 1 Ostrzeżenie: 0
Rozwiązanie problemów to jedno, a zasada działania sterownika to drugie. Jeżeli już taki wątek powstaje to nieśmiało zaproponuję aby jeszcze dodać w jaki sposób zachowuje się sterownik. Bardzo często pytania które się pojawiają wynikają z nieznajomości zasad działania algorytmu spalania lub regulatora kotła itp. Niedawno miałem problem z pracą dmuchawy w podtrzymaniu. Ktoś na forum bardzo ładnie mi to wyjaśnił, za dwa dni to samo pytanie zadał ktoś ponownie. Niby wszystko można wyszukać na forum, jednak jest to bardzo czasochłonne. Podpisuje się obiema rękami pod  pomysłem "piotrab".
2013-01-31 19:46
  mucia Posty: 10 Ostrzeżenie: 0
piotrb   Super pomysł

Po przeczytaniu takiego "dekalogu" wszyscy już będą wiedzieć jak ustawiać piecyk...
Mało tu pisze ale niestety brak czasu, ale może coś mądrego naskrobie

Na początku można by było napisać coś takiego:

 Jeśli nie musisz nie wychładzaj kotła i kotłowni przez otwieranie drzwi na zewnątrz w niej.
Nie otwieraj drzwiczek pieca jeśli nie ma takiej konieczności.
Nie reguluj często ustawieniami sterownika, zawsze poczekaj kilka kilkanaście godzin chyba że dzieje się coś złego.
Zasyp do podajnika rób podczas postoju dmuchawy unikniesz wydostawania się spalin z niego.

Można by jeszcze dużo dopisać...

Jeszcze jeden wątek by się przydał w którym każdy z nas opisał by pokrótce jaką ma instalacje powierzchnie domku i jego izolacje.

pozdrawiam wszystkich Darek

  
2013-02-01 08:57
  Slawek_ps Posty: 1 Ostrzeżenie: 0
Chyba nie ma co "dekalogować" bo wszystkie przykazania są oczywiste:
1. Miej poprawnie wykonaną instalację CO, kominową, wentylacyjną.
2. Kup dobry kocioł
3. Kup dobry opał
Resztę punktów każdy musi sobie wypracować samodzielnie ( moim zdaniem ) 
2013-02-01 14:56
  konto usunięte Posty: 7174 Ostrzeżenie: 0
Może kogoś powtórzę ...fajnie by było podzielić ten wątek na automat,spalanie grupowe oraz ręczne . Znajdzie się parę osób ,które 'wyspecjalizowały się ' w danym prowadzeniu kociołka i ich wiedza oraz doświadczenie jest niezastąpione.
pozdro
2013-02-01 22:59
  strzecha Posty: 37 Ostrzeżenie: 0
Stan a ja się ciągle będę upierał przy swoim. Widzę to tak. Zakładasz 2 wątki. Jeden masz już otwarty przypnij go tylko, drugi robisz jak polecił seba zakładasz, przypinasz i zamykasz.

W tym pierwszym pojawiają się propozycje tematów do dekalogu omawiamy problem, każdy pisze co wokół danego zagadnienia go interesuje. Ty redagujesz zebrane uwagi i umieszczasz jako wersje roboczą w zamkniętym wątku Podajesz Dział, Problem i rozwiązanie (jak to jest w FAQ). My to czytamy i albo jest zgoda albo są zgłaszane poprawki. Taki przebieg z danym tematem aż dojdziemy do względnego porozumienia. Kiedy to nastąpi ty decydujesz. Jesteś moderatorem masz prawo stwierdzić że dany temat oszlifowany i jest gut więc ślesz go do E-S a oni ładnie umieszczają w na górze strony w FAQ. Można by ewentualnie po wejściu do FAQ mieć pod min dekalog.

W ten sposób można kilka tematów jednocześnie omawiać i nie trzeba niczego kasować. Dopóki omówionych tematów nie będzie za wiele mogą one wisieć wszystkie w zamkniętym wątku. Jak tam liczba urośnie szukanie czegoś i przeglądanie tego będzie trudne stąd trzeba będzie kasować i przenosić w inne miejsce.
2013-02-01 23:05
  Stan Posty: 630 Ostrzeżenie: 0
Być może masz rację, dlatego zanim cokolwiek zaczniemy to doprowadźmy do porozumienia w sprawie formy w jakiej chcemy to zrobić. 



2013-02-01 23:12
  strzecha Posty: 37 Ostrzeżenie: 0
Moja propozycja jest raczej mało szkodliwa społecznie Zakładaj nowy przyklejony zamknięty wątek, tego też podklej i dawaj tu nam temat do dyskusji. Może na początek spieki, dużo ostatnio na ten temat było dużo osób ciągle o to pyta.

Wszystko wyjdzie w trakcie. Zawsze tą formułę omawiania problemu można zmienić. Jak będziemy dyskusje akademicką prowadzić na temat jak dyskutować to problemu żadnego nie rozwiążemy
2013-02-01 23:24
  Stan Posty: 630 Ostrzeżenie: 0
Ciąg dalszy, cytat


Już wielokrotnie pisaliśmy na interesujący Cię temat:
"Jak wizualnie rozróżnić spieki koksowe a żużlowe ?"

1.Spieki koksowe - jak sama nazwa wskazuje - to taki marny koks, powstający z węgla. Ma wygląd szary, matowy i jest łatwy do rozkruszenia choćby młotkiem.
Gdy trafiasz na takie coś, to aż się prosi, aby zwiększyć nieco nadmuch oraz skrócić nieco czas podawania.

2. Spieki żużlowe - jak sama nazwa wskazuje - to stopione części mineralne z popiołów o niskiej temperaturze mięknięcia i topnienia. Wyglądają tak, jak stopione szkło z wtrąceniami ziarenek kamienia. Barwy najczęściej brązowej.
Gdy trafisz na takie coś, to aż się prosi, aby zmniejszyć nieco nadmuch oraz wydłużyć nieco czas podawania.

Pozdrawiam  z_2
2013-02-01 23:34
  piotrb Posty: 14 Ostrzeżenie: 0
Stan napisał » 2013-02-01 22:24

Ma wygląd szary, matowy i jest łatwy do rozkruszenia choćby młotkiem.

A co jeśli takie spieki można bez problemu skruszyć palcami?
2013-02-01 23:45
  strzecha Posty: 37 Ostrzeżenie: 0
http://esterownik.pl/forum/posty,850/wysoka-temperatura-spalin-ogniwo-16kw?m=21386#21386

Przydało by się info o tym że spieki są w przypadku niektórych węgli nieuniknione i o ile nie ma w nich niedopału to włosów z głowy rwać nie warto.
2013-02-01 23:46
  Stan Posty: 630 Ostrzeżenie: 0
No to są raczej żużlowe. 
2013-02-01 23:49
  strzecha Posty: 37 Ostrzeżenie: 0
piotrb napisał » 2013-02-01 22:34

A co jeśli takie spieki można bez problemu skruszyć palcami?


Znaczy zbyt dużo siły masz Faktycznie z odróżnieniem też się zdarzają problemy. Przydało by się grafikę dodawać. 
2013-02-01 23:53
  strzecha Posty: 37 Ostrzeżenie: 0
Nie wiem jak wy ale ja z koksowymi próbuję walczyć zawsze jak tylko się pojawią a z żużlowymi tylko jak są większe od powiedzmy piłeczki tenisowej. Bo jeśli nie ma niedopału a żużel spada i niczego nie blokuje to jak pisał Zawijan po co z nimi walczyć.
2013-02-01 23:56
  Stan Posty: 630 Ostrzeżenie: 0
tesel napisał » 2013-02-01 22:49
piotrb napisał » 2013-02-01 22:34

A co jeśli takie spieki można bez problemu skruszyć palcami?


I tego właśnie się obawiam.



Eee tam to tylko oznacza że gdy nie możemy ustalić ich rodzaju więcej czasu zejdzie nam na ich minimalizowaniu bo trzeba będzie wypróbować obie opcje  
2013-02-01 23:56
  piotrb Posty: 14 Ostrzeżenie: 0
Widzę, że chyba nieopatrznie podsunąłem pomysł z "dekalogiem"

Do odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania jest właśnie dział FAQ.
Tak więc w tym wątku (jego nazwę może Moderator dowolnie zmieniać) można dyskutować o kolejnych najczęściej występujących problemach, a wnioski umieszczać właśnie w FAQ w podpunkcie pt. "Obsługa kotła ze sterownikiem e-Coal".
Nowi użytkownicy tego sterownika, tacy jak np moja osoba, mogą sobie przeczytać najpierw jakie zasadzki na nich czyhają, a jeżeli nie rozwiąże to ich problemu dopiero zapytać na forum.
Wówczas nie będzie sytuacji, że na 800 postów 400 dotyczy spieków.
Ale że każdy kij ma dwa końce, to po pewnym czasie może się okazać, że forum jest nie potrzebne, bo wszystkie odpowiedzi są w dziale FAQ i Moderator nie będzie miał co robić
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 109Następna stronaOstatnia strona
Użytkownicy online: carlooss4, Dubak, jamma