Usługi zdalnego dostępu powoli powinny wracać do normy.
Za wszystkie utrudnienia przepraszamy
Forum  eCoal.pl  PORADNIK PALACZA - DYSKUSJA Subskrybuj
First pagePrevious page88 / 109Next pageLast page
2017-02-17 21:16
  gregors Posts: 316 Ostrzeżenie: 0
Ja mam 53 a piec 60
2017-02-20 11:41
  Natka27 Posts: 5 Ostrzeżenie: 0
witam może mi ktoś doradzić czy mam dobre parametry ustawione kocioł 16kw, rzadko jest w podtrzymaniu. https://esterownik.pl/device/13765
2017-02-28 21:25
  brunos Posts: 6 Ostrzeżenie: 0
Witam
Mam pytanie odnośnie ustawień na automacie, kocioł Ogniwo eko plus 16kW w opcajch spalanie/typ kotła mam do wyboru 
ogniwo eko
kocioł 15kW
kocioł25kW
nie wiem czy mam go ustawić na "ogniwo eko" czy na "kocioł 15kW"?
drugie moje pytanie to czy normalne jest że na automacie (ustawiony na 50st) temp potrafi skakac do 60st a niekiedy jak wchodze do kotlowni to na piecu temp spadnie do  43st. Piecgdy osiagnie ponad 50st odstawia się. Jednak nie zauważyłęm czegoś takiego jak podtzymanie. U mnie jak osiągnie jakieś 54st to wyłącza wszystko a temp jeszce troche podbija niekiedy nawet do 60st pozniej zacyna spadac , piec załacza sie juz przy jakichś 54st temp potrafi spaść do 46-44st i zaczyna pomalutku rosnąc aż proces się powtorzy. pompy na 1 biegu
Po trzecie mam dosyć dziwną przypadłość
w ciągu dnia gdy na dworze jest teraz powyzej 10st piec się odstawia a co najdziwniejsze w tym czasie temp na powrocie potrafi spaść do 26st natomiast kiedy temp na piecu jest włąsnie niska tzn ustawione na piecu 50st jest nieosiągniete wtedy na powrocie mam ok 40st nie jest to dziwne?
dom nowy 145m2 nieocieplony z porotherm sufit obnizony ocieplony wełna 10cm na stropie styropian 14cm podłoga stryropian 12cm podłogówka na ok 70-80m sterowwana zaworem 3d  oprocz tego na rotametrze mam ustawiona temp na powrocie na 25st (wchodzi do podłogówki 32-39st) zawór 4d otwarty na max

I po czwarte najważniejsze czy spalanie w pierwszym sezonie dom nieocieplony na poziomie 30-40kg(zależne od temp na zewnątrz) jest w normie czy to trochę za dużo?
2017-03-01 07:26
  leON22 Posts: 4734 Ostrzeżenie: 1
brunos mam ten sam kocioł i w telegraficznym skrócie postaram się odpowiedzieć na Twoje pytania
1) Skoro masz Ogniwo Eko Plus 16kW to logicznym jest ustawienie go na Ogniwo Eko .
2) W automacie zadana temp.kotła jest podbijana o 5 st. biorąc pod uwagę bezwładność instalacji może dobić nawet do 60* jak u Ciebie ( zależy od rodzaju opału i siły nadmuchu ) , w w/w trybie kocioł dąży do pracy ciągłej bez podtrzymania .
3) Nie wiadomo jakie masz ustawienia sterownika , bez jego udostępnienia ciężko coś wywnioskować , podobnie z instalacją masz dwa zawory jeden 3D a drugi 4D ? :(
4) Jak na nowy , nieocieplony dom , z pracą kotła w auto 30 kg/d wydaje się być normalne , 40 kg to wg mnie już trochę za dużo , proponuję ustawienia spalania grupowego , jest trochę zabawy ale można trochę zaoszczędzić
2017-03-01 12:48
  Natka27 Posts: 5 Ostrzeżenie: 0
Panie leON22  skoro ma pan kocioł ogniwo Eko plus 16 kw to czy mógł by pan podejrzeć na moje wykresy bo nie wiem dlaczego w nocy około 4 temp. mi spada. czym to jest spowodowane?https://esterownik.pl/device/13765
2017-03-01 18:51
  IgnacC Posts: 56 Ostrzeżenie: 0
W domu jest jakiś sterownik, nie powiązany z ecoalem, załączający o godzinie czwartej ogrzewanie.
dodane 2017-03-01 18:46W domu jest jakiś sterownik, nie powiązany z ecoalem, załączający o godzinie czwartej ogrzewanie.
dodane 2017-03-01 18:51W domu jest jakiś sterownik, nie powiązany z ecoalem, załączający o godzinie czwartej ogrzewanie.
2017-03-01 19:44
  oxalis3 Posts: 173 Ostrzeżenie: 0
IgnacC proszę wytłumacz o co Ci chodzi?
Natka masz założone na grzejnikach głowice termostatyczne ?

2017-03-01 20:14
  Natka27 Posts: 5 Ostrzeżenie: 0
w domu mam tylko ogrzewanie podłogowe i drabinka w  łazience. nie mam w domu żadnych sterowników. temperatura steruje sie z pogodówki. A dom mam 150m  i ocieplony 15 cm stropianu.
2017-03-01 20:40
  IgnacC Posts: 56 Ostrzeżenie: 0
Przeglądnij wykresy to zauważysz, że codziennie o godzinie czwartej spada temperatura CO i temperatura powrotu, zaś piec mocniej grzeje. Wynika z tego, że w tym momencie załącza się odbiór ciepła. Nie ma czujnika temperatury wewnętrznej, więc ten programator nie steruje pompą obiegową. Jeżeli nie ma dodatkowego sterownika, to mogą być programowalne zawory termostatyczne. Bez dokładnego opisu instalacji to można tylko "gdybać". 


Coś mi się dzieje z dostępem do platformy esterownik. Po naciśnięciu "wyślij" wszystko się zawiesza i tablet nie reaguje na żadne polecenie. Stąd ten potrójny wpis. Pomaga dopiero twardy reset. Inne strony działają dobrze. 
dodane 2017-03-01 20:40
Natka27 napisał » 2017-03-01 20:14
w domu mam tylko ogrzewanie podłogowe i drabinka w  łazience. nie mam w domu żadnych sterowników. temperatura steruje sie z pogodówki. A dom mam 150m  i ocieplony 15 cm stropianu.

A co steruje podłogówką?

2017-03-01 20:48
  Natka27 Posts: 5 Ostrzeżenie: 0
No właśnie co dzień, zaś często około 21 jest w podtrzymaniu prawie 2 godz. to musze założyc czujnik temp wewnętrzej.
dodane 2017-03-01 20:48Co steruje podłogówka, w sumie to ja sie nie znam mam tą pogodowke i w niej mam ustawione na temp wewnetrzną 22 stopnie. 
2017-03-01 21:03
  IgnacC Posts: 56 Ostrzeżenie: 0
Czujniki temperatury wewnętrznej i podłogowej są w takiej sytuacji bardzo wskazane.
Byłby podgląd temperatur.

A podłogówka ma jednak swój sterownik.
dodane 2017-03-01 21:03W tym układzie tak to musi działać. Sterownik podłogówki ma w programie podnoszenie temperatury od godziny czwartej i powoduje to zwiększony pobór ciepła z pieca.
2017-03-01 21:10
  Natka27 Posts: 5 Ostrzeżenie: 0
ok to przepatrze sobie cały ten sterownik frisko i sprubuje do tego dojść, a czujniki zamontuje jak najszybciej , a mam jeszcze pytanie czy wogóle kocioł mi dobrze pracuje jak by mógł pan spojrzeć na wykresy i spaliny dodam że w sobote był czyszczony. bo w ciągu dnia to on króciótko wchodzi mi w stan podtrzymania. 
2017-03-01 22:32
  IgnacC Posts: 56 Ostrzeżenie: 0
Tak ma być. Podtrzymanie to stan wyjątkowy dla tego sterownika. Dąży on do pracy ciągłej obniżając moc do minimum. Dopiero przy zbyt małym odbiorze ciepła przechodzi w podtrzymanie. Im mniej się odstawia tym mniej sadzy w piecu. Szkoda że nie ma statystyk. Można by więcej wywnioskować na temat spalania i mocy. 
2017-03-19 12:42
  Derfla Posts: 10 Ostrzeżenie: 0
Mam serdeczną prośbę do Szanownych Forumowiczów, czy znajdzie się ktoś kumaty , w temacie podłączenia termostatu pokojowego przewodowego bezpośrednio do pompy CO? Czym to grozi dla całego systemu sterowania piecem , no i jak to wykonać ? Pozdrawiam.
2017-03-19 15:13
  australopito Posts: 72 Ostrzeżenie: 0
Jeżeli podłączysz pompę do termostatu pokojowego to będzie to wtedy pracowało jako odrębny obwód ( elektryczny) na który nie będzie miał wpływ sterownik. Wcześniej na innym sterowniku tak miałem i termostat pokojowy działał na zasadzie styku bez napięciowego ( zwarty/ rozwarty ). Nie podawał napięcia z termostatu a jedynie zamykał obwód  i to bez różnicy z napięciem zewnętrznym czy też bez. No ale przy sterowniku e.coal/bruli to chyba nie tedy droga bo wystarczy czujnik temperatury w danym pomieszczeniu i resztę ustawiasz w sterowniku
2017-03-19 15:44
  Derfla Posts: 10 Ostrzeżenie: 0
Hm, wszak napisałem ,że wszystkie  chińskie kombinacje nie zdały egzaminu , ale za dobre słowo dziękuję , a teraz pochwal się jak to kiedyś miałeś zrobione, od strony technicznej .Pozdrawiam.
2017-03-23 07:46
  Stan Posts: 2564 Ostrzeżenie: 0
Derfla napisał » 2017-03-19 12:42
Mam serdeczną prośbę do Szanownych Forumowiczów, czy znajdzie się ktoś kumaty , w temacie podłączenia termostatu pokojowego przewodowego bezpośrednio do pompy CO? Czym to grozi dla całego systemu sterowania piecem , no i jak to wykonać ? Pozdrawiam.



Dla systemu sterowania piecem niczym to  nie grozi.
Co do podłączenia, to zależy jaka jest obciążalność tych styków w termostacie, może się okazać że bezpośrednio się nie da i trzeba będzie zastosować dodatkowy przekaźnik.
2017-03-26 14:02
  australopito Posts: 72 Ostrzeżenie: 0
Technicznie wyglądało to tak, że ze sterownika  wychodził kabel zasilający daną pompę. Z tego kabelka leciało do termostatu pokojowego 0 i wracało do pompy. A więc gdy sterownik puszczał napięcie ( pracuje sterownik ) i zarazem termostat pokojowy zwierał styki ( temperatura poniżej zadanej) to pompa się uruchamiała. W tym przypadku na pompę ma wpływ sterownik pieca i stycznik termostatu pokojowego.
W ten sam sposób możesz pompę podłączyć prosto do gniazda sieciowego i zero przekierować przez stycznik termostatu pokojowego. W takim przypadku wpływ na pracę pompy będzie ma tylko termostat pokojowy
Oczywiście w ten sposób występuje praca cykliczna pompy
U mnie zdawało to egzamin i byłem zadowolony.
Obecnie moje poglądy się zmieniły i stosuje pracę ciągłą pomp z regulacją temperatury na głowicach termostatycznych i regulacją temperatury za zaworem 4D
2017-03-28 16:39
  Derfla Posts: 10 Ostrzeżenie: 0
Ad rem do australopiteka Dzięki za informację , skorzystam Pozdrawiam.
2017-03-31 16:14
  falcon32 Posts: 38 Ostrzeżenie: 0
Pytanie do bardziej doświadczonych kolegów. Jak ustawić piec w okresie przejściowym (tryb auto lato). Ja w tej chwili mam ustawiony tryb pracy programator cały tydzień tryb auto lato, temperatura zewnętrza 17, histereza 0.3. Co myślicie o tych ustawieniach coś jeszcze należy ustawić ?
First pagePrevious page88 / 109Next pageLast page
Users on-line: sportowa1