Forum eCoal.pl PORADNIK PALACZA - DYSKUSJA Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona15 / 109Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
Justyna
![]() |
O jak miło
![]() Pozdrawiam. |
|||
|
||||
neuron
![]() |
qrcze człowieki powiedzcie mi jedną rzecz - bo tak właśnie przechodzę na spalanie grupowe i chyba powoli zaczynam wyłapywać te właściwe ustawienia (chyba
![]() |
|||
|
||||
w84u
![]() |
neuron napisał » 2013-11-25 19:43 qrcze człowieki powiedzcie mi jedną rzecz - bo tak właśnie przechodzę na spalanie grupowe i chyba powoli zaczynam wyłapywać te właściwe ustawienia (chyba ![]() Ja myślę, że Ty mieścisz się z ogrzewaną powierzchnią w kontekście tego demota ![]() ![]() |
|||
|
||||
darase
![]() |
Moja dmuchawa pobiera 34W , pracując na np. 36% powinna pobierać mniej.
Przeliczmy 34W*1000h=34kWh*ok.0.65zł=22,1zł tyle spalisz ![]() ![]() |
|||
|
||||
Borowa
![]() |
Darase chyba troche żle liczysz,takie zużycie to ma moja nie mała lodówka.Powinno być tak;
34W x 24h=816 / 1000=0,816 x 0,65zł=0,5304zł x 30dni=15,912 na miesiąc,czyli 53 grosze na dobę. pozdrawiam |
|||
|
||||
Borowa
![]() |
Darase chyba trochę źle liczysz,tyle to moja lodówka bierze prądu na miesiąc.
Liczymy tak 34W x 24h=816/1000=0,816x0,65=0,5304x30dni=15,912zł miesiąc,na dzień to oczywiście 53grosze. pozdrawiam |
|||
|
||||
darase
![]() |
Borowa policzyłem dobrze
![]() Policzyłem gdyby dmuchawa chodziła 1000h non stop ![]() Mój wynik jest dla 41,666666 dnia ![]() Przelicz na 30dni i wyjdzie Ci to samo. ![]() |
|||
|
||||
szakul
![]() |
Nie chcąc zaśmiecać forum, moje skromne pytanie wrzucę tutaj. Mój kocioł to OEP 16kw i palę w nim dobrym groszkiem oraz dobrą brzozą w którą moja działka jest bardzo bogata. Jakiego trybu powinienem używać jeśli np 3-4 razy dziennie wspomagam węgiel solidną dawką drewna? Czy praca w trybie retorta-ecoal ma tu sens?
|
|||
|
||||
strzecha
![]() |
Zastanawiałem się ostatnio nad regulatorem pogodowym. U mnie się średnio w obecnej postaci sprawdza z kilku względów. Przede wszystkim nie mam dostępnej północnej ściany. Czujnik jest więc na zachodniej na wysokości ok. 1 metr. Narażony na słońce.
Czo myślicie o pomyśle wprowadzenia nowego parametru który sterował by czujnikiem. Średnia temperatura. Można by było podać z jakiego okresu sterownik ma wyliczyć średnią temperaturę i dopiero ta wartość służyła by do starowania krzywą grzania. Np jeśli podali byśmy wartość 1h to sterownik liczył by średnią temperaturę z ostatniej godziny i według tak uzyskanej wartości odczytywał zadaną CO z krzywej grzania. Dodatkowo można by wprowadzić drugi parametr: częstość odczytu, który wskazywał by jak często tą średnią obliczać i zmieniać zdaną CO wg. krzywej. |
|||
|
||||
gmaj22
![]() |
" Czujnik jest więc na zachodniej na wysokości ok. 1 metr. Narażony na słońce."
Tu mozna temu zaradzic, montujac czujnik pod okapem albo zrobic daszek nad czujnikiem, oslaniajacy przed promieniami slonecznymi nie tylko sam czujnik, ale i jego 10 centymetrowe "otoczenie". " Średnia temperatura" Mialoby to sens w razie sporych wahan wskazan czujnika temperatury. Te czujniki KTY maja dosc duza bezwladnosc i zwlaszcza czujnik temp. zewn. wymagalby czestej kalibracji (inny offset dla +20 C a inny dla -5 C). |
|||
|
||||
strzecha
![]() |
gmaj22 napisał » 2013-12-15 01:20 " Czujnik jest więc na zachodniej na wysokości ok. 1 metr. Narażony na słońce." Tu mozna temu zaradzic, montujac czujnik pod okapem albo zrobic daszek nad czujnikiem, oslaniajacy przed promieniami slonecznymi nie tylko sam czujnik, ale i jego 10 centymetrowe "otoczenie". " Średnia temperatura" Mialoby to sens w razie sporych wahan wskazan czujnika temperatury. Te czujniki KTY maja dosc duza bezwladnosc i zwlaszcza czujnik temp. zewn. wymagalby czestej kalibracji (inny offset dla +20 C a inny dla -5 C). Kolego na osłonę wpadłem już dawno. Czujnik jest w oryginalnej obudowie na wysięgniku około 20 cm od muru a jakieś 40 cm "przed nim" w stronę zachodzącego słońca jest formatka blachy pomalowana na srebrno Czujnik nie dostaje bezpośredniego słońca a i tak wariuje w słoneczne dni. |
|||
|
||||
mistrz71
![]() |
Panowie, mam problem do rozwiązania:
Piec pracuje na trybie "auto lato" i w momencie przekroczenia temperatury zadanej, gdzie włącza się tryb "lato" następuje wygaszenie kotła i komunikat "wygaszony kocił", oraz "pusty zasobnik". Taki numer wywinął mi piec już kolejny raz. Nie wiem o co chodzi, proszę o pomoc. Rzucie okiem na te moje wykresy. Może przyjdzie wam do głowy jakiś mądre rozwiązanie. Tak przy okazji, kocioł latem wygaszam i nie palę latem. Więc nie wiem, czy to normalne, czynie. |
|||
|
||||
Stan
![]() |
Algorytm wygaszania kotła przestaw na tylko grzanie i sprawdź czy dalej problem będzie występował.
Bo jak rozumiem kocioł faktycznie nie wygasł, masz tylko taki alarm ? |
|||
|
||||
mistrz71
![]() |
Fakt palę eko groszkiem 24KJ.
Dzięki za rady. Popróbuję i się za jakiś czas odezwę. Wesołych świąt, ding, dong ![]() |
|||
|
||||
P_79
![]() |
Witam wszystkich
![]() Mam prośbę czy możecie zerknąć na moj piec i ocenic jak pracuje??? To moj pierwszy sezon z piecem. Instalacja otwarta podlogowka 70m reszta kaloryfery z termostatami do tego osobne pompy do cwu,co i podlogowki. Powroty na piecu nie spiete razem. Dom 137 m parterowka ocieplenie 15 cm sciany ,10 cm strop, 10 cm podloga. wegiel pieklorz 28kj http://chomikuj.pl/misiek-ps/piec https://esterownik.pl/sterownik/3490 Pozdrawiam |
|||
|
||||
kubanos
![]() |
Kiedyś miałem ustawioną pracę kotła poprzez programator temp. wew. - wydawało mi się, że spalam mniej. Po sugestiach chłopaków postanowiłem to wyłączyć, domek po nabraniu temperatury zaczął potrzebować mniej grzania co przełożyło się na spalanie-. Przy programatorze dokładnie tak jak Ty masz ustawione dom nagrzewał się a później chłodził. W tym momencie ograniczam temp. w domu czujnikiem wew. jest ok.
Ja w tym momencie sprawdził bym ustawienie pieca bez programatora ![]() ![]() ![]() |
|||
|
||||
piotrb
![]() |
Można dołożyć kolejny punkt do poradnika palacza, jeżeli ecoal nie działa lub nie możesz zaktualizować softu zacznij od wyjęcia modułu internetowego. U mnie tak było po burzy i po wyjęciu modułu wszystko ruszyło. Nie potrzebne było wgrywanie nowego softu. Parametry nie uległy zmianie.
|
|||
|
||||
Stan
![]() |
piotrb napisał » 2014-08-12 21:02 Można dołożyć kolejny punkt do poradnika palacza, jeżeli ecoal nie działa lub nie możesz zaktualizować softu zacznij od wyjęcia modułu internetowego. U mnie tak było po burzy i po wyjęciu modułu wszystko ruszyło. Nie potrzebne było wgrywanie nowego softu. Parametry nie uległy zmianie. To raczej nadaje się do FAQ. |
|||
|
||||
piotrb
![]() |
w sumie to racja
|
|||
|
||||
shelter
![]() |
witam.
Stan, w PP-czyli Poradnik Palacza.- temacie zamkniętym wkradł się istotny błąd. Chodzi o post o spiekach i ustawieniach kotła spieki żużlowe- zmniejszamy nadmuch, wydłużamy czas pracy podajnika spieki koksowe-zwiększamy nadmuch, skracamy czas pacy podajnika |
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona15 / 109Następna stronaOstatnia strona | ||||