Forum eCoal.pl PORADNIK PALACZA - DYSKUSJA Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona108 / 109Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
Charmed
|
Najpierw wrzucam zdjęcie palnika po ponad 2 godzinach od zmiany ustawien.. Kopczyk chyba w porzadku..
A co do wydarzen z 3 grudnia... To pamiętam, że zmieniłam bieg pompy CO na drugi i zawór 4drożny zwiększyłam z 4 na 6. Po tym właśnie piec zaczął pracować ciągle bez odstawiania się.... 4 grudnia pompke CO dałam z powrotem na 1 bieg... Wyczyściłam piec i zasypałam ekogroszkiem bo myślałam że miał jest za słaby na te temperatury... Ale ciągle palił prawie bez przerwy... Piec jest dobrze poskładany... Klapka zamykająca wlot spalin jest dobrze założona i szuflada domyka dziure w popielniku... A teraz dodatkowo nie mogę wejść na swój sterownik .. Pokazuje ze serwer device. Esterownik. Pl odrzucil polaczenie .... dodane 2019-12-06 14:04Zła fotka .. sorry .. tutaj palnik |
|||
|
||||
Pearce
|
No właśnie nie można wejść na ster i podejrzeć jego pracy.
Ja bym odjął jeszcze na dmuchawie o 1 oczko, czyli korekta dmuchawy na -1 dodane 2019-12-06 14:20Chyba jest ogólna awaria w esterownik , na swój też nie mogę wejsć. |
|||
|
||||
Charmed
|
Ufff... to się uspokoiłam.. myślałam, że mi moduł się zepsuł.... Jak wróci podgląd online to zmienię na - 1 dmuchawę ...
Już działa ster online .. zmieniłam na - 1 dmuchawe... |
|||
|
||||
peter14ekoplus
|
Witajcie, u mnie również brak połączenia z sterownikiem.
|
|||
|
||||
pawel3
|
Już wszystko działa ☺️
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
Zwiększyles bieg pompy , i puściłeś wyższą temperature na dom i sie dziwisz że kocioł pracuje inaczej , nie odstawia sie ?
|
|||
|
||||
Charmed
|
Zwiększyłam, a potem następnego dnia obniżyłam z powrotem ... a piec nie zaczął pracować tak jak przed zmianą. Zawór 4d został na 6 .... no ale w domu zaczęło być chłodniej.. więc co powinnam zrobić? Podwyższyć temp. na piecu? Logiczne było by podciągnąć zawór 4d skoro stał na 4-ce ...
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
dajać 4d z 4 na 6 zwieekszyłeś temp wody która idzie na instalacje czyli zwiekszyłeś odbiór ciepła z kotła , nic za darmo nie ma .
Wczesniej mając 4d na "4" kocioł pracował na nizszej mocy , przestawiając na 6 zmuszasz kocioł do pracy na wyzszej mocy . |
|||
|
||||
Charmed
|
Rozumiem... czyli wszystko jest okej z piecem i ustawieniami? To pociecha wiedzieć, że nic się nie schrzaniło Różne myśli chodziły mi po głowie ... za słaby ekogroszek .... zbyt mały piec ... No to pozostaje mi się pogodzić z taką pracą pieca i zwiększonym zużyciem opału :( aż strach co będzie jak przyjdą poważne mrozy... teraz w 5 godzin slimak pracował 26 minut .. co daje ok. 5 minut na godzinę ...wcześniej gdy 4D był na 4-ce wychodziło ok. 3 minuty na godzinę... Nie wiem dokładnie ile mój ślimak podaje węgla na minutę, ale cały zasobnik schodzi mi teraz w 4,5 dnia...
Dzięki @Ameno25 za wyjaśnienie Jestem mimo wszystko spokojniejsza teraz. |
|||
|
||||
leON22
|
Ameno25 wszystko jest ok ale mała uwaga , Charmed jest kobietą, taka mała subtelna różnica
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
Wytłumaczę więc jak kobiecie , aby zagotować wodę musisz dać palnik gazu na maxa , ale jak się już woda zagotuje zmniejszysz palnik na min a woda nadal bedize sie gotować , tak samo z ogrzewanem , aby podnieśc temperature musisz przez jakis czas dostarczyc wiecej energii , jak juz dom osiagnie tą temperature to do jej podtrzymania bedzie juz potrzebna mniejsza ilosć tej energii
PS - masz taki bezpłuciowy nick sorka za pomyłeke |
|||
|
||||
leON22
|
Rzekłbym amerykancki w przeciwieństwie do Twojego
|
|||
|
||||
Charmed
|
||||
|
||||
Marcek10
|
Witajcie. Mam problem z b.wysoką temperaturą podajnika. Od początku przygody z O.E. podajnik miał wysoką temperaturę były konsultacje i t.d. padło, że kocioł przewymiarowany (170,m2 O.E.24kw) No za późno na zmianę trzeba z tym żyć Zalecono ustawienia w sterowniku dla 16+ Kopczyka nie było, niekiedy się spiekało,nie dopalało, przerzucało no ale niestety nie mam czasu na zabawę w ustawienia ręczne więc stwierdziłem, że niech tak będzie mam tam nie grzebać stąd wybór takiego sterownika. Temperatura podajnika oscylowała 40*70* nie więcej. W ostatnim czasie założyłem odpowietrzenie zasobnika i niestety zaczęło się coś chrzanić i kilka razy wywaliło alarm zapłon paliwa. Zwiększyłem max. temperaturę ale nadal potrafi podnieść wysoko bo nawet ponad 95* Czujnik sprawdzałem i nawet lekko zaniża temperaturę, zasobnik szczelny. Siedzę i czytam co mogę jeszcze zrobić. Wgrałem "nowszy" soft, zmniejszyłem moc dmuchawy. Sprawdzam różne kombinacje i nic nie daje rady. Zatkałem dosuszanie ale szału nie ma nadal wysoko choć na razie nie tak. Jutro mam zamiar wygasić i rozebrać podajnik chociaż nie widzę żadnych uszkodzeń. Myślę jeszcze jutro założyć kapkę zwrotną na dmuchawę. Mam redukcję na zmniejszenie mocy palnika którą kiedyś kupiłem i sprawdzałem ale dużo się nie dopalało węgla więc ją zdjąłem. Nie wiem czy przypadkiem jutro nie założyć i kombinować z ustawieniami. Może macie jakieś sugestie?
|
|||
|
||||
Lopi1
|
1. "Lewe"powietrze.
2. Niezaspawane otwory antyspalinowe. 3. Dziura w podajniku. 4. Za duży luz między ślimakiem a rurą podajnika, wyrobiony otwór prowadzący. Sam z tym walczę ale u mnie temperatura nie przekracza 55 stopni. |
|||
|
||||
leON22
|
Jak wygląda sam palnik , czy jest kopiec , czy pali się w środku jak z ciągiem kominowym
|
|||
|
||||
zbynioo50
|
Po wyłączeniu sterownika i ponownym włączeniu pokazuje się alarm ,,pusty zasobnik" pomimo że zasobnik jest pełny.Czas pracy podajnika nie został przekroczony.Czy to normalne , czy jakiś błąd w ustawieniach.
|
|||
|
||||
luck
|
zbynioo50 napisał » 2020-11-14 14:50 Po wyłączeniu sterownika i ponownym włączeniu pokazuje się alarm ,,pusty zasobnik" pomimo że zasobnik jest pełny.Czas pracy podajnika nie został przekroczony.Czy to normalne , czy jakiś błąd w ustawieniach. a ile masz wpisane w "Czas pracy podajnika do opróżnienia zasobnika [min]",może któreś z ustawień się zresetowało |
|||
|
||||
ferdek77
|
Dom niezamieszkany, około 160m2, piec 17kw. Grzeję tylko jak idą mrozy. Jak będzie lepiej dla pieca i portfela, jaką temperaturę CO ustawić? Wysoką np.70st, czy 50 ? a może w trakcie krótkiego grzania nie ma to znaczenia?
|
|||
|
||||
leON22
|
Pytasz temp. kotła, czy CO, bo to dwie różne bajki
|
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona108 / 109Następna stronaOstatnia strona | ||||