Forum  eCoal.pl  PORADNIK PALACZA - DYSKUSJA Subskrybuj
First pagePrevious page106 / 107Next pageLast page
2018-02-15 13:06
  tadekj46 Posts: 59 Ostrzeżenie: 0
karoka65- masz całkowitą rację,bałem się że hydraulik  źle mi złoży palnik,nawet źle założył uszczelkę pod zbiornik, taki fachowiec. Piec ładnie pracuje - w domu ciepło. Pozdrawiam!
dodane 2018-02-14 15:14Pozdrawiam Mikołaja nie ma go już na forum,też bardzo mnie namawiał na wymianę dekla palnika i zabieraka.
dodane 2018-02-15 13:06mam pytanie: mój fachowiec nie założył mi czujnika temp. podajnika,położyłem w tym miejscu jak na zdjęciu, nie wiem czy dobrze.


2018-02-23 11:32
  caffe23 Posts: 1241 Ostrzeżenie: 0
Miejsce na czujnik jest na podajniku z tej samej strony co dmuchawa, pod zbiornikiem.
Jest zrobione wyżłobienie i nagwintowany otworek (śruba z podkładką).

2018-02-23 13:19
  tadekj46 Posts: 59 Ostrzeżenie: 0
caffe 23
 dziękuję za informację,znalazłem to miejsce,mój fachowiec jak rozbierał piec to nie odkręcił tej śrubki, tylko pociągnął i urwał łebek śrubki , nie mogę teraz odkręcić,wziąłem bandaż do węży gumowych/taki mam jak na zdjęciu/ i przykleiłem.pokazuje temp.  jest 32 stopnie.Może nie odpadnie.

          


2018-02-24 17:48
  zajman Posts: 2 Ostrzeżenie: 0
Szanowni forumowicze!

Chciałbym ustawić w moim piecu ogniwo eko ecoal v2.1 (0.0.2.5) aby wolniej lub rzadziej podawał groszek tak aby się mógł cały dopalić. Mniemam, ze to się robi w parametrach podtrzymania (choć moja wiedza się ogranicza do czyszczenia, rozpalania i podkładania). U mnie są takie ustawienia;






2018-02-24 19:05
  bodziasty Posts: 1861 Ostrzeżenie: 0
pierwsze - to aktualizacja sterownika - bez tego ani rusz
tu masz link do ostatniego softu >>>click<<<
swoją drogą tak starego softu jak u ciebie to dawno nie widziałem 
2018-03-01 10:05
  pabloxr3i Posts: 2 Ostrzeżenie: 0
Witam, mam problem tzn temperatura zadana za zaworem 4d to 45 st, obniżona o 5 st, w domu temp zadana nie jest osiągnięta a pomimo to zawór puszcza tylko 40 st na grzejniki, co jest tego przyczyną?
2018-03-01 11:13
  mamut Posts: 229 Ostrzeżenie: 0
Podnieś temp maksymalną. Niech się ES-ki wypowiedzą, ale to chyba działało właśnie tak (nie pamiętam, ale wydaje mi się że temat był poruszany), że maksymalna jest traktowana jako temperatura bezpieczeństwa i nie pozwala zadanej dojechać wyżej niż maksymalna - 5deg
2018-03-02 13:06
  tadekj46 Posts: 59 Ostrzeżenie: 0
mam pytanie, czy po wyłączeniu prądu do prac planowych na 6-7 godz,po włączeniu zasilania jeśli będzie jeszcze żar zostawić pracę pieca na trybie automatycznym, czy ręcznie podać groszek do palnika przy włączonej dmuchawie/ile minut? aby napełnić palnik.
2018-03-02 13:31
  olo73 Posts: 63 Ostrzeżenie: 0
zależy jak głęboko jest żar , ja podaje ręcznie aż prawie podejdzie pod wierzch paleniska i czekam chwilę jak się rozpali 
dodane 2018-03-02 13:31dmuchawe mam włączoną 
2018-03-03 14:25
  tadekj46 Posts: 59 Ostrzeżenie: 0
olo73- dziękuję ślicznie za pomoc.
2018-03-28 20:28
  zajman Posts: 2 Ostrzeżenie: 0
bodziasty napisał » 2018-02-24 19:05
pierwsze - to aktualizacja sterownika - bez tego ani rusz
tu masz link do ostatniego softu >>>click<<<
swoją drogą tak starego softu jak u ciebie to dawno nie widziałem 



Zaktualizowałem do najnowszej wersji, co dalej
2018-03-28 20:53
  bodziasty Posts: 1861 Ostrzeżenie: 0
Teraz garść informacji o instalacji, jaka instalacja, no i coś o budynku, wtedy można coś kombinować.
2018-04-08 10:22
  aiverson Posts: 22 Ostrzeżenie: 0
sterownik ecoal 2.1 ktos podpowie jak zrobic zeby grzał tylko wode??
wiosna juz za oknem i chce spróbować opcji grzania wody za pomoca pieca
2018-04-08 11:52
  caffe23 Posts: 1241 Ostrzeżenie: 0

Zależy jak zrobioną masz instalację.
Ja przez okres letni, jakieś 6 miesięcy, gdy zamknę zaworem 4D przepływ wody na grzejniki, dogrzewam wodę (200 litrów baniak) w samym podtrzymaniu, na zasadzie grawitacji.
Pompa CWU załącza się wyłącznie podczas dużego poboru wody (napełnienie wanny) wtedy również kocioł przechodzi do identycznej pracy jak ma to miejsce zimą aby szybko dogrzać bojler do zadanej temperatury.
Spalanie w okresie letnim to 3kg./24h.
2018-04-08 16:00
  Derfla Posts: 10 Ostrzeżenie: 0
Aiverson, w ustawieniach użytkownika w poz. CWU włącz tryb  LATO Komputerek zrobi to co do niego należy, czyli wyłączy pompę CO i będzie grzał tylko wodę  Pozdrawiam Alfred.Ps; ja mam bojler 300litrów , siedem osób do kąpania , w tym pięć dziurawców , piec spala ca"6-7 kg na dobę !
2018-04-17 16:02
  tadekj46 Posts: 59 Ostrzeżenie: 0
Ja mam układ zamknięty, szósty rok teraz leci, nie mam zamontowanego zaworu dbvt1, mieszkam w bloku ,mieszkanie 60m2 ,piec Ogniwo ecoplus 10kw, zamontowany w piwnicy pod mieszkaniem,obecnie na osiedlu ma być doprowadzony gaz więc może doprowadzą do bloku, blok jest dwu klatkowy 8 rodzinny,jest jednak warunek ,muszą się zgodzić wszyscy, nie może nikt mieć butli na gaz,może gazownia zgodzi się na doprowadzenie do jednej klatki na której mieszkam, zobaczymy.Do czasu wyjaśnienia doprowadzenia gazu, mam taką propozycję, nie wiem czy logicznie, aby w sterowniku czujnik podajnika przepiąć na styki temp wewnętrznej lub podłogi, kupić nowy czujnik temperatury zainstalować przed zaworem 4D i wpiąć w miejsce czujnika podajnika,ustawić zakres 70-75 stopni -będzie rezerwa czujnika CO pieca,Jeśli nie będzie gazu muszę zamontować zawór dbvt1,na lato wyłączam piec.Dwa miesiące temu wymieniłem ślimak i dekiel palnika,hydraulik składał mi palnik uszczelniaczem kominkowym,obecnie zauważyłem między dwoma segmentami palnika na dł 2 cm prześwit- żar, czy można zakleić silikonem,tylko nie wiem jakiego rodzaju, może tym samym uszczelniaczem. Czy muszę od nowa składać palnik. poniżej zdjęcia uszczelniacza którym kleiłem.
Proszę o radę.

            
2018-04-17 19:00
  caffe23 Posts: 1241 Ostrzeżenie: 0

Dziwne, że tak się stało. Kilka razy rozbierałem palnik i jeszcze takiej sytuacji nie miałem.
Przed sezonem grzewczym, gdybyś nie przeszedł na ogrzewanie gazowe należy ten palnik rozkręcić i uszczelnić staranniej niż za pierwszym razem. Widziałeś jak ten Twój hydraulik składał palnik? Może wcale nie dawał uszczelniacza?

Tymczasowo, na wygaszonym kotle, możesz wetrzeć w szczelinę uszczelniacz pokazany na zdjęciach.
Do złożenia palnika również się nadaje.
Kiedyś robiąc eksperymenty z zaklejaniem otworów nadmuchowych w palniku wciskałem tego typu uszczelniacz i się sprawdzał (nie wypadał).
dodane 2018-04-17 19:00Na 104 stronie w tym temacie kolega janklos12 pokazuje zdjęcie jak powinno wyglądać nakładanie uszczelniacza na segmenty palnika.
https://esterownik.pl/forum/posty,856/poradnik-palacza-dyskusja?m=116593#116593
2018-04-19 11:17
  tadekj46 Posts: 59 Ostrzeżenie: 0
caffe23-
  patrzyłem jak hydraulik składał palnik,nakładał uszczelniacz tak jakna zdjęciu u jankos 12 ,zaznaczyłem numerami poszczególne segmenty,wyczyściłposzczególne segmenty- chyba niedokładnie zdrapał stary uszczelniacz,może za mocno skręcił i wycisnął uszczelniacz,piecwygasiłem -latem wodę grzeję bojlerem elekr. Nie wiem co teraz robić, czywetrzeć w szczelinę uszczelniacz,czy jednak poszukać innego hydraulika i od nowa uszczelnić palnik.Co będzie się działo jak zostanie taki prześwit, na podtrzymaniu miałem lekki ogień i ubywało mi groszka w palniku,czy prześwit był tego przyczyną.czy lekkie dymienie też może być tego przyczyną.
 
2018-04-19 19:58
  caffe23 Posts: 1241 Ostrzeżenie: 0

Ubywało groszku w podtrzymaniu gdyż prawdopodobnie musisz skorygować nastawy podtrzymania.
Wymieniałeś ślimak na nowy a ten jest masywniejszy niż stary, tzn. ma mniejszy prześwit pomiędzy zwojami i przepycha odrobinę mniej węgla.
Jeżeli palnik jest faktycznie nieszczelny to może poddymiać.

Jak masz wygaszony kocioł to może spróbuj sprawdzić dokładnie tą szczelinę, wkładając do palnika jakieś źródło światła (latarkę?) lub jakąś cienką blaszkę w szczelinę.
Czy faktycznie jest taka szczelina, że widać żar, ogień?
Zalepienie, zamazanie po wierzchu to będzie naprawa tymczasowa. Gdybyś to jednak robił to powciskaj ile się da ten uszczelniacz z dwóch stron tej szczeliny. Na wierzchu nie zostawiaj grubej "bambuły" uszczelniacza bo i tak opadnie.
Jak masz możliwość to zrób fotkę tego palnika ze wskazaniem tej szczeliny i wrzuć na forum.

Do ponownego złożenia palnika znajdź lepiej jakiegoś mechanika, sąsiada takiego co sobie sam samochód naprawia
Lepiej to zrobią niż ten Twój hydraulik.
2018-04-20 18:33
  tadekj46 Posts: 59 Ostrzeżenie: 0
mam prośbę- trzcionka na esterownik zrobiła mi się bardzo mała w trakcie pisania,nie wiem jak przywrócić do normalnej, w komórce jest prawidłowa,
dodane 2018-04-20 18:28po prawej stronie mam teraz 4 okna statnio dodany,wyszukiwarka, Bruli.pl, eCol.pl, jak to zamknąć ?
dodane 2018-04-20 18:33czy zmieniono program i tak będzie teraz?
First pagePrevious page106 / 107Next pageLast page
Users on-line: kamilkadlec, stanislawwai, tojajustyna, x-files

Recently added

Artur Zarzecze

See more

Wyszukiwarka

Wpisz moc kotła do wyszukiwarki - zobaczysz wszystkie kotł...

See more

Bruli.pl

Chcesz dowiedzieć si więcej o sterowniku bruli.pl ?...

See more

eCoal.pl

Chcesz dowiedzieć się więcej o sterowniku eCoal.pl ?...

See more