Wystąpił problem z dostępnością numeru Serwisu. Do czasu uruchomienia numeru głównego prosimy o kontakt pod numerem 605-780-882
Forum  Pello v3.5 / v4.0  Nieprawidłowa Praca palnika po aktualizacji 1.1.38.61 Subskrybuj
2026-06-04 12:00
  bili Posty: 16 Ostrzeżenie: 0
Ogniwo Eko Pelet Kompakt 25kW, palnik Skiepko

Po ostatniej aktualizacji Palnik źle pracuje. Nie wiem jakie zmiany zostały dokonane, ponieważ listy zmian brak.
Na pewno zmieniła się procedura rozpalania (u mnie działa gorzej), choć logika procedury wydaje się być ok.
Najważniejszy problem, to zaniżenie o kilkadziesiąt % wskazania jasności płomienia, dlatego też nowa procedura rozpalania działa gorzej u mnie. Palnik w porywach pokazuje jasność na poziomie 40% a często spada do 0% i następuje wygaszanie i ponowne rozpalanie, gdzie po chwili wskakuje już 30% ale się wygasza.
Zanim to wszystko napisałem, wyczyściłem cały piec, zdemontowałem i oczyściłem palnik oraz element światłoczuły. Wyczyściłem również komin i przewody kominowe oraz skalibrowałem podajnik.
Wskazania czujnika na pewno są nieprawidłowe, ponieważ gdy wskazuje 0% to płomień faktycznie jest i dobrze się pali. Element światłoczuły jest dobrze zamontowany, czysty i sprawny, jest to fotorezystor, więc albo działa albo nie. Interpretacją danych zajmuje się oprogramowanie.
Czy ktoś ma podobny problem?
Co z tym zrobić?
Użytkownicy online: