Wystąpił problem z dostępnością numeru Serwisu. Do czasu uruchomienia numeru głównego prosimy o kontakt pod numerem 605-780-882
Forum  eCoal.pl v3.5 / v4.0  Potrzebuje pomocy. Ogniwo Eko Plus M Subskrybuj
2026-02-10 14:21
  DarekSL Posty: 1 Ostrzeżenie: 0
Witam wszystkich, przekopałem forum,poczytałem i...dalej jestem zielony.

Mam piec Ogniwo EkoPlusM, jednak mamy z nim ciągle problemy- pierwszy zgnił po 5 latach,oczywiście gwarancję odrzucono i wymieniliśmy sam kocioł. Sterownik i podajnik został stary.

Dom: piwnica,bardzo zimna,pogłębioną, dwa poziomy mieszkań po ok 100m2 i nieocieplone poddasze też ok 100m2. Dom ocieplony,okna pcv ok 10 lat.

Generalnie piec pali sporo, najbardziej wpienia mnie ilość popiolu i niespalonego węgla. Dziś dosłownie wykipiało z szuflady, kalafiorów nie było. Zrobiłem błąd, w przypływie złości dałem na powrót do ust fabrycznych, które na szybko "poprawilem" z pamięci na to wg mnie było ustawione przez montera.

Nie mam za bardzo jak dociągnąć kabla neta dopięcia, porobiłem zdjęcia. Które są za duże hah..

Temp zadana 55st
Temp obniżona 10st
Tryb cwu załączony
Czas otw zaworu 120s (było chyba 90)
Ws wzmocnienia 0.5
Czas reakcji 60s
Histereza 1s
Kierunek w prawo
Temp obn za zaworem 5st
Maks za zaworem 50st
Maks kat otw 100%
Reg pogodowy nie

Obwód co1 +zawór 4d
Temp zadana 47 (przy mrozach starczało mam ok 51)
Temp obniżona 5st
Maks temp za zaworem 50 st (chyba miałem więcej)

dodane 2026-02-10 13:21Zostawiam nawet numer do siebie,może jest ktoś na Śląsku kto ma ochotę za dobra butlę podjechać i spojrzeć na to wszystko chłodnym okiem. 

792 009 381 
Dziękuję z góry za jakąkolwiek pomoc, Darek
2026-02-10 19:30
  rj1972 Posty: 1370 Ostrzeżenie: 0
Co się stało z poprzednim kotłem i dlaczego nie uznano gwarancji? 
Zmniejsz zdjęcia i pokaż je.
Jakie masz parametry grzania?
Jaka jest moc tego kotła?
Jaki masz opał? Suchy?
2026-02-10 21:57
  MateoKoc Posty: 512 Ostrzeżenie: 0
Gdzie mieszkasz?
Ps.
Po tym, co napisaleś nie dziwi mnie, że kocioł zgnił.
2026-02-11 18:22
  aro383 Posty: 4 Ostrzeżenie: 0
Niestety Do pisania programów tych kotłów byle jakich informatyków biorą byle papierek że szkołę ukończył a tak naprawdę to niedołęstwo że aż głowa boli wystarczyło by dać wolną rękę użytkownikowi by mógł ustawiać sam czas pomiędzy podawaniem węgla a nie ich chore z du...py wzięte algorytmy gdzie niemożna na nich ustawić pieca gdzie węgiel nie dopala piec jest zawalony sadzą co za tym idzie piec jest niewydajny i tracimy pieniądze mnóstwo pieniędzy za groszek nie przepalony który wyrzucamy z popiołem... Musiał byś dać dmuchawę na najniższe obroty i spróbuj dać podawanie na od 3 do 5 sekund i może coś pomoże choć trochę bo było by super gdyby można było samemu ustawić czas na pomiędzy podawaniem na około 30 do 50 sekund wtedy kociołek by śmigał jak ta lala ale niestety algorytm wyliczone przez jakiegoś blokiersa co tego kotła chyba na oczy nie widział. Daj znać czy coś pomogło...
2026-02-11 18:48
aro383 napisał » 2026-02-11 18:22
(...) wystarczyło by dać wolną rękę użytkownikowi by mógł ustawiać sam czas pomiędzy podawaniem węgla (...)

Co Ty opowiadasz?
Nikt Ci nie każe korzystać z automatu.
Przecież jest tryb Retortowy-Ręczny, w którym sam wszystko ustawiasz.
Zerknąłeś choć raz do instrukcji sterownika?
Możesz sobie sam skonfigurować parametry spalania:
2026-02-11 18:58
  rj1972 Posty: 1370 Ostrzeżenie: 0
aro383 nie wiem czy wiesz ale jest coś takiego jak instrukcja obsługi kotła i sterownika do czytania. Zakładam że wolisz słuchać chata gpt AI. 
Nie można było chociaż zapytać a nie od razu pokazywać swój poziom 
2026-02-11 20:55
  DarekSL Posty: 1 Ostrzeżenie: 0
Witam ponownie,

W pierwszych zdaniach, powiem Wam że po godzinie miałem "telefon ratunkowy" od jednego z Użytkowników forum.
Szanując prywatność oraz jego prośbę nie używam jego nicka.  
 Pan w bardzo rzeczowych i cierpliwych słowach wypunktował cały wachlarz błędów jakie miałem w ustawieniach. To było to czego pilnie potrzebowałem, za co najserdeczniej dziękuję!  
 Fajnie było też to, że dzisiejszego dnia zadzwonił kolejny chętny do pomocy Użytkownik, jednak gdy powiedziałem że już ktoś tam mi pomaga, rozsądnie stwierdził że warto poczekać na efekty poprzednich działań.  I to jest siła i klasa, powiem Wam że walczyłem z tym niebieskim przekleństwem w samotności, ponosząc wiele porażek i kosztów. 

Wielkie wielkie dzięki dla wszystkich zainteresowanych tematem!

Co do ustawień pieca, nadeszła u mnie wielka zmiana, nagle okazało się że mogę mieć pół popielnika szarego popiołu a nie mieszanki popiołu wraz z niespalonym węglem. Na ten moment jest super, przeszedłem za radą na sposób automatyczny-retortowy i tam właśnie znalazło się lekarstwo na zasypywanie paleniska paliwem.  Pewnie da się to jeszcze usprawnić, może podkręcić wyniki spalania.

Jak dać ochronę powrotu - mam 3 opcje, pompa CWU, zawór 4D (tak mam) i pompa mieszająca - co będzie najlepsze?

Odpowiadając na pytania :

Co się stało z poprzednim kotłem, a wychodzi na to że go załatwiliśmy zbyt niską temperaturą powrotu oraz gaszeniem na lato. Jak pisałem, mamy pogłębioną piwnicę w pomieszczeniu z kotłem, jest tam niestety spora wilgoć.
Piec rozszczelnił się u dołu wymiennika, przy końcu tych trzech rur dymowych. Jeden serwisant przyjechał i pospawał, po dwóch miesiącach nastąpiła powtórka wycieku i drugi serwisant stwierdził że "nie będzie tam nurkować" bo to nic nie da. Dodał do tego opis pomieszczenia i skończyło się na nowym kotle (zespół podajnika i sterownik został stary) 

Opał, jechaliśmy do ubiegłego tygodnia na Pieklorzu, oczywiście był suchy ale nasze pomieszczenie do składowania (choć wyżej) pewnie też sieje wilgocią w opał. Kupiłem  "na próbę" a bardziej na dobitkę węgiel z Kazachstanu - to spotęgowało problemy - choć nie ma co, teraz jara się lepiej niż Pieklorz wcześniej.

Co do uwag aby czytać instrukcję , oczywiście zgadzam się - jednak nie ma instrukcji na każdą sytuację, instalację i warunki miejscowe.  Przy oddaniu pieca do użytku oczywiście Pan udzielił mi instruktazu, ale też na zasadzie ustawiłem i tak zostawić (automat i 50 na kotle i 40 na cwu - był początek września, słonko,ptaszki). Pretensji do nikogo nie mogę mieć - tak wtedy było dobrze. 

Skąd jestem , okolice Mikołowa. Zdaję sobie sprawę że moje kłopoty były na zawołanie ale nie można się znać na wszystkim. Powiem więcej, też uważam się za mocnego w swojej branży, też pokazujemy co jak działa a Klienci potrafią dzwonić z byle bzdurą np w niedzielę. Można czasem tłuc 20 razy i ciągle mało, a klientów mamy w całej Polsce. 

dodane 2026-02-11 19:55Edit, 

Kto mi podpowie jak z pierwszego posta wywalić mój nr telefonu ?
2026-02-11 21:15
Jak Mikołów, to jesteśmy sąsiadami. 
Co do ochrony powrotu, to najlepsza jest pompa mieszająca ustawiona jako kotłowa.
Wtedy pracuje cały czas i dogrzewa powrót.

Ps.
Aby podłączyć sterownik do Internetu wcale nie trzeba ciągnąć kabla do routera.
Wystarczy coś takiego i jest po WiFi.
https://www.tp-link.com/pl/home-networking/range-extender/tl-wa850re/
2026-02-11 22:16
  macko72 Posty: 69 Ostrzeżenie: 0
A usunięcie numeru Poproś administratora strony eSterownik pewnie będzie mógł to zrobić Przemek
Użytkownicy online: olszewski126