| Forum Pello v3.5 / v4.0 Niedopalony pellet w popielniku Subskrybuj | ||||
|
|
||||
|
janusz
|
||||
|
|
||||
|
MichalK1
|
Ja tam widzę pellet w całości a nie niedopalony. Bez wglądu w sterownik nie wiemy z czego to wynika. Popatrz czy nie masz przypadkiem "nieudanego grzania" w zdarzeniach |
|||
|
|
||||
|
janusz
|
W zdarzeniach nic podejrzanego nie widzę może jedynie wpis : Czas ostatniego rozpalania 0 sek 144 sek
Część zdarzeń : 2026-01-04 07:26:21 Spalanie - statusy i liczniki - Status pracy WYGASZANIE CZYSZCZENIE PALNIKA 2026-01-04 07:19:18 Spalanie - statusy i liczniki - Status pracy GRZANIE WYGASZANIE 2026-01-04 07:19:18 Kocioł - Status pracy kotła Grzanie Podtrzymanie 2026-01-04 06:06:43 Spalanie - statusy i liczniki - Status pracy GRZANIE - STABILIZACJA GRZANIE 2026-01-04 06:04:43 Spalanie - statusy i liczniki - Status pracy NADMUCH PO ROZPALENIU GRZANIE - STABILIZACJA 2026-01-04 06:03:43 Spalanie - statusy i liczniki - Status pracy ROZPALANIE PALIWA NADMUCH PO ROZPALENIU 2026-01-04 06:03:42 Spalanie - statusy i liczniki - Czas ostatniego rozpalania 0 sek 144 sek 2026-01-04 06:01:18 Spalanie - statusy i liczniki - Status pracy PODANIE DAWKI PALIWA ROZGRZEW.GRZAŁKI Problem w tym jak ja mogę ewentualnie zmusić sterownik do zmiany czasu rozpalania ? |
|||
|
|
||||
|
MichalK1
|
"W zdarzeniach nic podejrzanego nie widzę może jedynie wpis : Czas ostatniego rozpalania 0 sek 144 sek" I co ci się w tym nie podoba? " Problem w tym jak ja mogę ewentualnie zmusić sterownik do zmiany czasu rozpalania ? Że co? W ogóle jeśli kocioł ci się na często ale tylko na godzinę rozpala to byłbym w stanie uwierzyć, że taka ilość pelletu to "resztki" które nie zsunęły się z rury podajnika i wpadły do popielnika dopiero na skutek drgań w momencie kiedy palnik się zaczął się czyścić |
|||
|
|
||||
|
janusz
|
MichalK1 napisał » 2026-01-04 18:12 W ogóle jeśli kocioł ci się na często ale tylko na godzinę rozpala to byłbym w stanie uwierzyć, że taka ilość pelletu to "resztki" które nie zsunęły się z rury podajnika i wpadły do popielnika dopiero na skutek drgań w momencie kiedy palnik się zaczął się czyścić Może to jest taka sytuacja lecz sprawdzić tego nie sprawdzę przecież nie będę podglądał co spada z rury Co do czasu rozpalania myślałem o zmianie któregoś z parametrów w pozycji "Rozpalanie" lecz podejrzałam twoje ustawienia i masz dokładnie to samo więc chyba nie w tym problem Dzięki za zainteresowanie powalczę jeszcze może coś się uda |
|||
|
|
||||
|
MichalK1
|
"Może to jest taka sytuacja lecz sprawdzić tego nie sprawdzę przecież nie będę podglądał co spada z rury " Ale możesz wziąć np. szczotkę drucianą i trochę przeczyścić ten wlot pelletu. Nie zaszkodzi a widywałem evopelle, gdzie syf był tam niesamowity. Inna sprawa, że taka ilość pelletu w popielniku to tyle co nic |
|||
|
|
||||
|
janusz
|
Zamówiłem na allegro zestaw do czyszczenia pieca miał być w sobotę lecz przez obfite opady śniegu nie dotarły
może dotrą w poniedziałek Tam jest szczotka okrągła to może nią przeczyszczę rurę Jutro będzie pierwszy tydzień palenia więc dokonam czyszczenia pieca i zobaczymy czy czyszczenie rury coś zmieni |
|||
|
|
||||
|
MichalK1
|
Pellet ci nie leci całym przekrojem rury żebyś musiał ją okrągłą szczotką czyścić
|
|||
|
|
||||
|
janusz
|
MichalK1 napisał » 2026-01-05 11:50 Pellet ci nie leci całym przekrojem rury żebyś musiał ją okrągłą szczotką czyścić ![]() Nic nie czyściłem Dziś w popielniku czysto bez "pelecików" Ustawienia -spalanie-czyszczenie palnika podczas pracy zmieniłem na "Nieaktywne" pozostałe czyszczenia bez zmian |
|||
|
|
||||
|
MichalK1
|
Ale ta zmiana ustawień na nic ci nie wpłynęła skoro kocioł ci się rozpala na godzinę a czyszczenie odbywa się domyślnie co 3 godziny
|
|||
|
|
||||
|
janusz
|
Jest jeszcze opcja "czyszczenie palnika podczas pracy" Jak często występuje w jakich odstępach czasowych to tylko chyba twórcy oprogramowania wiedzą
![]() MichalK1 napisał » 2026-01-05 17:16 Ale ta zmiana ustawień na nic ci nie wpłynęła skoro kocioł ci się rozpala na godzinę a czyszczenie odbywa się domyślnie co 3 godziny Myślę że to o czym piszesz to jednak inna opcja ![]() |
|||
|
|
||||
|
MichalK1
|
"Jest jeszcze opcja "czyszczenie palnika podczas pracy" Jak często występuje w jakich odstępach czasowych to tylko chyba twórcy oprogramowania wiedzą" To raczej dotyczy kotłów z zewnętrznym palnikiem. Sterownik to uniwersalne urządzenie, nie tylko do evopella go wsadzają |
|||
|
|
||||
|
janusz
|
MichalK1 napisał » 2026-01-05 18:41 To raczej dotyczy kotłów z zewnętrznym palnikiem. Sterownik to uniwersalne urządzenie, nie tylko do evopella go wsadzają Pewnie masz rację ale jak to mówią "tonący to i brzytwy się chwyta" No i ... bąbki strzelił Moja radość że czysto w popielniku była przedwczesna Dziś rano sytuacja wróciła do "złej" normy pellet w popielniku Zastanawia mnie tylko to że jest on czysty nienaruszony ogniem więc chyba nie chodzi o niepoprawny proces spalania bo one raczej nie były w palniku w trakcie spalania ( chyba że bardzo krótki czas tam leżał) Złośliwość natury martwej lecz dlaczego akurat mi się to przydarza ![]() Trzeba walczyć dalej Ps: Otrzymałem info od serwisanta "Kocioł bez sterownika pokojowego ma częste rozpalania i wygaszania na niskiej mocy przez co czasami dochodzi do sytuacji ze zaraz po rozpaleniu i chwili pracy ponownie sie wygasza przez co dokładnie nie wypala. Kocioł powinien jak najdłużej chodzić na maksymalnej mocy i sie wygasić i mieć przerwę." Nie mam sterownika pokojowego więc powalczę zmniejszę wagę z kalibracji zwiększę kaloryczność i moce dmuchawy i poczekam na efekt |
|||
|
|
||||
|
MichalK1
|
O częstym rozpalaniu i wygaszaniu moglibyśmy mówić gdyby ci się kocioł rozpalał na 10-15 minut a nie na ponad godzinę. Generalnie to co możesz zrobić to ograniczyć moc kotła ile się da. " Ograniczona moc kotła 95 % Moc maksymalna 20 kW Moc minimalna 6 kW" Tylko trzeba to robić ze sterownika przy kotle bo w aplikacji masz pełną skalę regulacji bez znaczenia na wersję mocy np. ja przy 8kw mogę sobie ustawić 21wk |
|||
|
|
||||
|
janusz
|
MichalK1 napisał » 2026-01-06 13:12 O częstym rozpalaniu i wygaszaniu moglibyśmy mówić gdyby ci się kocioł rozpalał na 10-15 minut a nie na ponad godzinę. Ograniczona moc kotła 95 % Moc maksymalna 20 kW Moc minimalna 6 kW" Niestety u mnie tak jest ![]() co do mocy kotła to mam 18 / 6 Ograniczona moc kotła 95 % |
|||
|
|
||||
|
MichalK1
|
Ale ty masz problem z odbiorem ciepła a nie "z piecem". Udostępnij ten sterownik publicznie
|
|||
|
|
||||
|
janusz
|
Nie bardzo widzę gdzie ty widzisz problem z odbiorem ?
Kocioł bardzo szybko dochodzi do zadanej temp. i równie szybko wracająca woda wychładza piec Mój problem to zmniejszenie zapotrzebowania na ciepło ( np. ocieplenie dachu , wymiana okien itd.) mój domek nie należy do energooszczędnych a do ogrzania jest 230 metrów kwadratowych ale to nie temat do rozpatrywania na tym forum |
|||