Wystąpił problem z dostępnością numeru Serwisu. Do czasu uruchomienia numeru głównego prosimy o kontakt pod numerem 605-780-882
Forum  Pello v3.5 / v4.0  stabilizacja Evopell 15 kW dla nieocieplonego poniemieckiego budynku z wymienionymi oknami Subskrybuj
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 2Następna stronaOstatnia strona
2026-01-01 19:38
  kopeks Posty: 9 Ostrzeżenie: 0
Witam, Staram się ustabilizować piec tak aby pracował na jak najmniejszych obrotach przy zachowaniu komfortu cieplnego w domu. Powierzchnia ogrzewana około 120 mkw, 2 kondygnacje, mój główny problem to mała bezwładność cieplna budynku, co powoduje częste spadki temperatury powrotu a co za tym idzie piec wskakuje na wyższe obroty aby to dogrzać i tak w kółko. Mam nową kotłownie wyposażoną w zawór 4D i pompe dodatkowa - mieszającą, zasobnik CWU 124l, nie posiadam zadnego buforu niestety i podejrzewam ze tu moze tkwic problem, ale np. najmniejsze grzejniki ktore posiadam sa otwarte na full (grzejniki wyposażone w termostaty). Wiem że ustawienia pieca beda zalezaly w duzym stopniu od temperatury zewnetrznej, poki co nie mam czujnika ale ogarniam to wszystko zdalnie. Uzywam pelet Feniks Gold/Premium 18,21 MJ/kg. Proszę o kontakt osoby o podobnym, profilu (budynek i piec) bądź osoby z doświadczeniem które podpowiedzą na jakie parametry powinienem zwrócić szczególną uwagę / sterownik udostępniony https://esterownik.pl/device/34656 
2026-01-02 19:19
  MichalK1 Posty: 34 Ostrzeżenie: 0

Nie masz sterownika pokojowego więc żadne czynniki zewnętrzne nie wpływają na pracę pieca, tak sobie ustawiłeś to tak działa. Piec nie wskakuje na wyższe obroty żeby "to dogrzać" tylko żeby jak najbardziej zbliżyć się do tego co mu zadałeś - co generalnie jest niemożliwe. Jakim cudem chcesz zasilać grzejniki temperaturą 60 stopni kiedy zadaną pieca masz 63?  W tym momencie najważniejszy element twojej instalacji i jedyne co może sterować jej pracą, zawór 4d, jest ciągle w 100% otwarty, równie dobrze mogłoby go nie być. Wszystko co wypływa z pieca idzie na grzejniki, nie masz żadnej kontroli nad temperaturą powracającą do pieca - pompa mieszająca co chwilę się wyłącza i temperatura powrotu rośnie wyłącznie z uwagi na wzrost temperatury kotła a z grzejników wraca cały czas to samo. 

Temperatura zadana kotła na 70. 
Histereza wyłączenia kotła na 5.
Ochrona powrotu przez zawór 4d a nie pompę mieszającą, temperatura może zostać. 
Temperatura załączenia pomp obiegowych 50. 
Histereza załączenia pomp obiegowych 5.
Histereza #1 CWU na 15.
Od razu możesz też zmniejszyć temperaturę zadaną za zaworem do 53-55 bo tyle realnie ci tam idzie w tym momencie. 
2026-01-05 03:41
przez chwile dzialalo dobrze, a jak zwiekszylem temperature za zaworem aby troche wiecej ciepla poszlo na grzejniki bo dzisiaj jednak troche mroxno no to zaczal wariowac i jakgby grzac tylko kociol i powrot i wylaczyl sie 2 razy wiec wrocilem do poprzednich ustawien
2026-01-05 11:47
"no to zaczal wariowac i jakgby grzac tylko kociol i powrot i wylaczyl sie 2 razy wiec wrocilem do poprzednich ustawien"
Gdzie masz czujnik temperatury za zaworem i w jaki sposób zamocowany? W ogóle mi się nie podoba zależność pomiędzy temperaturą kotła, temperaturą za zaworem i temperaturą powrotu. To wygląda tak jakbyś miał czujnik temperatury za zaworem założony na powrocie z instalacji. 

2026-01-05 12:38
wlasnie podejrzewam ze tam cos jest nie tak, bo przy zalaczeniu pompy mieszajacej (bez wzgledu czy powrot chroni zawor 4d czy pompa mieszajaca ( temperatura za zaworem 4d rosnie i rowna sie z temperatura kotla)...ja to juz zglosilem instalatorowi i czekam na wizyte. poprosilem go rowniez o schemat takze jak bede mial te info to dam znac. czujnik jest zalozony za zaworem na rurze ktora jest najcieplejsza to chyba jest ok.  jest zamocowany do rury sciskami i owiniety tasma izolacyjna, choc ta powierzchnia poprzeczna samej koncowki czujnika jest odslonieta / byc moze to tez ma jakis zwiazek..
dodane 2026-01-05 11:22
dodane 2026-01-05 11:38dodam ze nie bylem obecny przy instalacji ani przy rozruchu kotla wiec tak sobie to wszystko pomalu odkrywam
2026-01-05 12:43
  leON22 Posty: 6503 Ostrzeżenie: 3
Żeby pompa mieszającą co chwilę nie robiła ON/OFF w ustawieniach zawansowanych ustaw funkcje pompy dodatkowej jako pompa kotłowa , powinno to ustabilizować pracę instalacji .
2026-01-05 12:51
teraz przy temp. obnizonej 50 za zaworem wyglada jakby dzialal poprawnie, temp. osiagnieta, zawor  na 0%, pompa miesza i podpija temp powrotu, a temp. za zaworem nie wzrasta tak jak to sie dzialo zawsze. mhm...no tylko te 50 to jest za malo zdecydowanie, ale sprobuje ta temperature podnosic stopniowo o 1 i zobacze co sie bedzie dzialo, przyznam ze juz chyba za czesto zmieniam te ustawienia i te zmiany sa za duze, ten sterownik pewnie nie nadaza juz za tym wszystkim...
dodane 2026-01-05 11:51
leON22 napisał » 2026-01-05 12:43
Żeby pompa mieszającą co chwilę nie robiła ON/OFF w ustawieniach zawansowanych ustaw funkcje pompy dodatkowej jako pompa kotłowa , powinno to ustabilizować pracę instalacji .
Poki co poczekam na schemat i co powie instalator bo ten sterownik to dostaje w kosc ode mnie wystarczajaco a niechcialbym namieszac za bardzo.
2026-01-05 13:01

Zrób zdjęcie w szerszej perspektywy, to co dodałeś niewiele mówi. Tak żeby było widać zawór i wszystko co do niego dochodzi i skąd dochodzi

A ten czujnik już pomijając czy jest w dobrym miejscu czy nie to powinien być odizolowany termicznie od otoczenia.
dodane 2026-01-05 11:59
kopeks napisał » 2026-01-05 12:51
teraz przy temp. obnizonej 50 za zaworem wyglada jakby dzialal poprawnie, temp. osiagnieta, zawor  na 0%, pompa miesza i podpija temp powrotu, a temp. za zaworem nie wzrasta tak jak to sie dzialo zawsze. 

Po wykresach nie widać żeby cokolwiek tam dobrze działało. Wykres pracy wygląda dobrze do momentu aż się pompy nie włączą. 
Zawór jest od tego żeby utrzymywać stałą temperaturę a nie osiągać zadaną i się zamykać

2026-01-05 13:38
MichalK1 napisał » 2026-01-05 13:01

Zrób zdjęcie w szerszej perspektywy, to co dodałeś niewiele mówi. Tak żeby było widać zawór i wszystko co do niego dochodzi i skąd dochodzi

A ten czujnik już pomijając czy jest w dobrym miejscu czy nie to powinien być odizolowany termicznie od otoczenia.
dodane 2026-01-05 11:59
kopeks napisał » 2026-01-05 12:51
teraz przy temp. obnizonej 50 za zaworem wyglada jakby dzialal poprawnie, temp. osiagnieta, zawor  na 0%, pompa miesza i podpija temp powrotu, a temp. za zaworem nie wzrasta tak jak to sie dzialo zawsze. 

Po wykresach nie widać żeby cokolwiek tam dobrze działało. Wykres pracy wygląda dobrze do momentu aż się pompy nie włączą. 
Zawór jest od tego żeby utrzymywać stałą temperaturę a nie osiągać zadaną i się zamykać

tez tak mysle, dlatego juz mam liste pytan do Pana instalatora, bedzie w srode rano juz w zupelnosci nie rozumiem dlaczego czujnik za zaworem 4d pokazuje nieco wieksza temperature niz czujnik w kotle. dzieje sie tutaj jakas magia...

dodane 2026-01-05 12:38ciezko mi tam zrobic dobre zdjecia, ja to poki co tak zostawiam, jak bede mial schemat od instalatora to wrzuce tutaj i wroce do tematu, tragedii nie ma poki co z tym wszystkim a tez nie chce tak jak mowie przegiac ze zmianami tych ustawien, teraz tylko go troche zmonitoruje zeby mi sie nie wylaczal, no i popatrze jak to bedzie dzialalo z nieco mniejsza temp za zaworem, bo widze ze te ok 55 stopni jest ok dla mnie a za oknem - 7 takze dzieki poki wszystkim za info !
2026-01-05 14:38
Cyt.:"tez tak mysle, dlatego juz mam liste pytan do Pana instalatora, bedzie w srode rano  juz w zupelnosci nie rozumiem dlaczego czujnik za zaworem 4d pokazuje nieco wieksza temperature niz czujnik w kotle"

Opcji może być kilka albo pomylone czujniki , albo nie do końca wsunięty czujnik temp.kotła , albo źle skalibrowane czujniki , wg mnie źle zamontowany zawór 4D , albo pomylony kierunek jego otwierania i to by miało sens bo obecnie niby zawór zamknięty na zero a puszcza za  zawór  4D max temp.z kotła czyli jakby był otwarty na 100%.
2026-01-05 15:21
kurde nie daje mi to spokoju.... zmienilem w sterowniku kierunek otwierania z prawo na lewo plus ustawienia od 
MichalK1 napisał » 2026-01-02 19:19

Nie masz sterownika pokojowego więc żadne czynniki zewnętrzne nie wpływają na pracę pieca, tak sobie ustawiłeś to tak działa. Piec nie wskakuje na wyższe obroty żeby "to dogrzać" tylko żeby jak najbardziej zbliżyć się do tego co mu zadałeś - co generalnie jest niemożliwe. Jakim cudem chcesz zasilać grzejniki temperaturą 60 stopni kiedy zadaną pieca masz 63?  W tym momencie najważniejszy element twojej instalacji i jedyne co może sterować jej pracą, zawór 4d, jest ciągle w 100% otwarty, równie dobrze mogłoby go nie być. Wszystko co wypływa z pieca idzie na grzejniki, nie masz żadnej kontroli nad temperaturą powracającą do pieca - pompa mieszająca co chwilę się wyłącza i temperatura powrotu rośnie wyłącznie z uwagi na wzrost temperatury kotła a z grzejników wraca cały czas to samo. 

Temperatura zadana kotła na 70. 
Histereza wyłączenia kotła na 5.
Ochrona powrotu przez zawór 4d a nie pompę mieszającą, temperatura może zostać. 
Temperatura załączenia pomp obiegowych 50. 
Histereza załączenia pomp obiegowych 5.
Histereza #1 CWU na 15.
Od razu możesz też zmniejszyć temperaturę zadaną za zaworem do 53-55 bo tyle realnie ci tam idzie w tym momencie. 
2026-01-05 16:04

Ale zawór ci działa w dobrą stronę, temperatura kotła rosła to się otwierał, temperatura kotła spadała to się zamykał. Teraz zmieniłeś to jak piec chodził był zamknięty a jak się wygasił to się zawór otworzył.

Wrzuć dobre zdjęcia tej kotłowni, najlepiej kilka tak żeby było widać co gdzie idzie ze szczególnym uwzględnieniem rur wchodzących/wychodzących z zaworu 4d. 

Możesz czekać na instalatora do środy ale pozwolę sobie zwrócić uwagę, że to właśnie on skonstruował układ, który ci nie działa. 
2026-01-05 17:24
przesylam zdjecia jak cos by brakowalo to postaram sie doslac
dodane 2026-01-05 16:21a teraz troche magii> 
4D - P1 - zasilanie CO
Kociol (chyba zasilanie bo u gory) - P2 - zasobnik CWU
Kociol (chyba powrot bo na dole) - P3 - zasobnik CWU 

dodane 2026-01-05 16:24sorry brakowalo zaworu 4d jeszcze

4D - P1 - zasilanie CO
Kociol (chyba zasilanie bo u gory) i 4D - P2 - zasobnik CWU
Kociol (chyba powrot bo na dole) i 4D - P3 - zasobnik CWU 
Powrot CO - 4D
2026-01-05 17:40
Gdzie jest ta pompa mieszająca P3 , bo jej nie widzę ,🤔 Ten czujnik temperatury z zaworem 4D zaizoluj jakąś pianką z skarpetą żeby nie łapał temperatury z zew. z kotłowni , wydłuż czas reakcji zaworu na 60s .
2026-01-05 18:01
p3 jest za kominem, tam jest podlaczona do kotla i zaznaczylem tez ktora rura jest podlaczona do zaworu 4d. co do czujnikow to juz napisalem do goscia zeby zabral ze soba tasme izolacyjna, ale to porazka jak jest taka fuszera z tymi czujnikami plus nie pisalem ale mam nieszczelnosc wlasnie tam gdzie jest zamontowana ta p3, no i co 2 dni musze dolewac wody do instalacji bo mi spada cisnienie i wiadomo co za tym idzie...instalacja jest w ukladzie zamknietym
2026-01-05 18:16
Możesz podać jakie masz poprawki kalibracyjne ( ust.zaawansowsne) dla czujnika temp.kotła i za zaworem 4D ?
2026-01-05 18:27

co do czujnikow to juz napisalem do goscia zeby zabral ze soba tasme izolacyjna," - tam trzeba zrobić izolację termiczną a nie taśmą opierdyolić

BTW ten czujnik temperatury za zaworem jest niby w dobrym miejscu 
2026-01-05 18:47
ok. dopilnuje tego zeby to bylo dobrze zrobione.
dodane 2026-01-05 17:37dzieki
dodane 2026-01-05 17:47ja juz mu takiego maila wystrugałem że teraz sie zastanawiam czy on sie pojawi w ta srode u mnie...no ale to juz swoja droga.
2026-01-05 19:01
MichalK1 napisał » 2026-01-05 18:27

co do czujnikow to juz napisalem do goscia zeby zabral ze soba tasme izolacyjna," - tam trzeba zrobić izolację termiczną a nie taśmą opierdyolić

BTW ten czujnik temperatury za zaworem jest niby w dobrym miejscu 

Wg mnie pozycja czujnika  jest ok 😉
2026-01-06 18:59
sam zrobilem schemat, co myslicie ?
dodane 2026-01-06 13:18jak dla mnie laika to wyglada OK, tylko jakim cudem ta temperatura za zaworem 4D rosnie kiedy dziala pompa dodatkowa/mieszajaca. Moze czujnik za zaworem 4d jest wpiety w zle gniazdo na plycie sterownika ?
dodane 2026-01-06 17:59tak sobie mysle ze ta pompa p3 to moze jednak byc od tego zeby wspomagac zawor 4d w ochronie powrotu i powinna byc wlaczona non stop i tak to ustawilem sobie teraz.
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 2Następna stronaOstatnia strona
Użytkownicy online: Benedykta1393, endriu249, Imcis, PelloTomek, rysku, szwistak, TheGeniesis