Wystąpił problem z dostępnością numeru Serwisu. Do czasu uruchomienia numeru głównego prosimy o kontakt pod numerem 605-780-882
Forum  Pello v3.5 / v4.0  stabilizacja Evopell 15 kW dla nieocieplonego poniemieckiego budynku z wymienionymi oknami Subskrybuj
Pierwsza stronaPoprzednia strona2 / 2Następna stronaOstatnia strona
2026-01-06 20:19
  rj1972 Posty: 1329 Ostrzeżenie: 0
I doszedłeś do dobrego wniosku. Instalacja jest ok tylko ta 3 pompa to najgorszy sposób zabudowy pompy ochrony powrotu. Z czasem dojdziesz do tego sam jak większość użytkowników kiedy przychodzą mrozy i mocno trzeba otworzyć zawór 4D. Wtedy nagle się okazuje że mimo dodatkowej pompy na powrocie nie ma oczekiwanej temperatury.
2026-01-06 20:35
  ledsezelim Posty: 31 Ostrzeżenie: 0
Hej
Ja mam w ten zposob, P3 (edyt twojego schematu) jako kotlowa caly czas miesza, razem tez z ochrona przez zestaw z zaworem roznicowym - w razie braku zasilania na pompe zawor pozwoli ze by ciepla woda z zasilania kotla grawitacyjnie miala doplyw na powrot

dodane 2026-01-06 19:35
2026-01-06 20:54
  rj1972 Posty: 1329 Ostrzeżenie: 0
O i u Ciebie ledsezelim to ma sens co do miejsca zabudowy pompy ochrony powrotu ale ten zawór ZR to chyba trochę jest zbędny.
2026-01-07 19:12
  kopeks Posty: 10 Ostrzeżenie: 0
ogarnalem temat, instalator naprawil nieszczelnosc i zaizolowal czujniki - w sumie poprawil robote po serwisancie z defro ktory je tak zostawil, no i ziomek z defro ktory robil rozruch tez sie pojawil i cos bylo nie tak z tym zaworem 4d jednak. ale nie chcial zdradzic co dokladnie. rozkrecil go i cos tam srubokretem pokrecil...przy okazji cisnienie mi podniosl bo twierdzil ze ktos tam grzebal....rece opadaja..ale nie ma tego zlego co by za dobre nie wyszlo, teraz przynajmniej znam sie juz troszke lepiej na moim piecu
Pierwsza stronaPoprzednia strona2 / 2Następna stronaOstatnia strona
Użytkownicy online: KrzysztofDaczkowski1982