Od dnia 16.10.2024 zostały wyłączone stacjonarne numery telefonów. Zapraszamy do kontaktu pod numerem: 574 443 555.
Forum  Pello v3.5  Pompa ciepła + pelet Subskrybuj
2025-02-28 01:33
  Walter Posty: 181 Ostrzeżenie: 0
Czy ktoś z użytkowników ogrzewa dom w systemie hybrydowym PC+ pelet ? Może podzielić się doświadczeniami ?
2025-03-01 09:44
  wuwok Posty: 71 Ostrzeżenie: 0
Ja myślę o takiej hybrydzie. W tym roku instaluje kocioł na pellet z buforem. A za rok planuje jakąś małą PC dołożyć by okresy przejściowe grzać PC a dopiero w niższych temp używać kotła na pellet. 
2025-03-02 10:36
  karoka65 Posty: 2053 Ostrzeżenie: 1 Karoka-EKO
Wuwok, szkoda kasy na kocioł, załóż samą pompę jaka jest potrzebna do ogrzania domu a kasa jaka Ci zostanie po tym jak nie założysz kotła to kilka sezonów opłat za prąd czyli darmowego ogrzewania 
2025-03-03 10:01
Kocioł mam, będę zakładać w tym miesiącu. Do samej PC podchodzę z dystansem. Jestem chłopem starej daty. Opał kupuję i mam św spokój na rok. Brak zmartwień skokami energii. Ale myślę nad "hybrydą" czas pokaże co wyjdzie.
2025-03-03 15:21
  kubanos Posty: 105 Ostrzeżenie: 0
wuwok napisał » 2025-03-03 10:01
Jestem chłopem starej daty. Opał kupuję i mam św spokój na rok. Brak zmartwień skokami energii. ...czas pokaże co wyjdzie.

Ja też tak myślałem... i czas pokazał. 
Zrobiłem specjalnie wyjścia z bufora bo podłącze piecyk awaryjnie - instalator patrzał na mnie i się śmiał... i mówi tak:
założe się, że jak za rok przyjade na serwis to nic tutaj nie będzie. 
I miał rację, Przyjechał na serwis po roku czasu - dzień wcześniej musiałem odgruzować dojście do pompy bo mało co wchodzę do kotłowni teraz.
Śmiał się, że nic nie zrobiłem - zakładasz i zapominasz. 

Zobaczysz, że tak będzie.
U mnie było -15 teraz w lutym - nawet grzałka nie była w pompie używana do ogrzania domu.
2025-03-03 23:40
Pewnie macie rację. Mam trochę duży dom, a żona ciepłolubna. Z prądu grzeję Cwu więc dla mnie sezon to tylko lub aż pół roku. Kociołek zakupiłem i będę zakładac go pod koniec marca. Czasami największy problem to zmienić sposób myślenia...
2025-03-06 07:35
wuwok napisał » 2025-03-03 23:40
Pewnie macie rację. Mam trochę duży dom, a żona ciepłolubna. Z prądu grzeję Cwu więc dla mnie sezon to tylko lub aż pół roku. Kociołek zakupiłem i będę zakładac go pod koniec marca. Czasami największy problem to zmienić sposób myślenia...
też mam ten sam problem, dom z lat 70, no i lubię mieć ciepło w domu, dlatego pomysł nad połączeniem pompy z peletem. Może moje obawy są bezpodstawne, ale wolę mieć dodatkowo coś w zanadrzu W dodatku jest szansa dostać grant z projektu na dofinansowanie do pompy, rozbudowę PV i magazyn energii 85% . Narazie to muszę wypalić węgiel bo mam zapas jeszcze na przyszły rok Jaki kocioł peletowy kupiłeś ? 
2025-03-06 11:20
Kupiłem Ogniwo Pello 10kw + bufor. W tym roku założę ten zestaw a na wiosnę może będę dokładać małą pompę ciepła i spinać z buforem. Wodę ciepłą mam cały rok z prądu, by nie przepadał prąd z paneli. Zobaczę po sezonie jak wyjdzie mi to kosztowo z pelletem. Bo czytając można pypcia dostać Jeden pali 10kg/24h a inny 40kg/24h. Niby mają tak samo ocieplone domy. Aktualnie spalam 2t ekogroszku na samo grzanie CO. Więc mieszcząc się w trzech tonach pelletu będę miał podobnie lub taniej. Z racji lekkiej pracy trochę ruchu mi nie zaszkodzi  
2025-03-06 12:37
Na jaki metraż domu masz ten kociołek 10kw? Ja też grzeje cwu od maja do końca września prądem, używając PC do CWU wychodzi to bardzo oszczędnie. 
2025-03-06 19:59
Ja? na 178m2 użytkowej. Prawie 240 po podłogach. Mam dość ciepły dom. Na sezon spalam około 2t ekogroszku. Cwu grzeję cały rok prądem. W zimę spalam około 15kg węgla a aktualnie spalam 9.5kg. Gdzie mieszkanie przegrzewam z racji kiepsko rozwiązanego sterowania podłogówką jak i grzejnikami.  
2025-03-09 10:50
Wuwok przy 2 tonach smrodogroszka na rok to nawet nie myśl o tym pelleciaku, sprzedaj to.
Jak zaczniesz grzać CWU również pompą to z automatu jeszcze więcej prądu będziesz miał na CO.
Nie wiem skąd te Wasze wpisy które sugerują że jak się grzeje pompą to będzie drogo i zimno w domu?
Zapewniam Was że to nie prawda, utrzymuję takie same temp jak przy grzaniu groszkiem.
Wuwok Ty doskonale mnie pamiętasz jak i ja Ciebie w innych for internetowych, jakie boje przechodziłem z pompiarzami kilka lat temu. W efekcie po jakimś czasie przeprosiłem ich na muratorze przyznając że to oni mieli  rację a nie ja. Verba też wielu tutaj pamięta, też był zatwardziałym węglarzem chyba trzecią zimę grzeje pompą. 
2025-03-09 21:14
Tak, pamiętam cię. I powiem tak, należy ci się szacunek bo jesteś do teraz tutaj. I nie znikłeś gdy pojawił się problem, jeśli pojawił się takowy. 
Kupiłem, zmodyfikuje kotłownie i wstawię kociołek. ... Przy takim spalaniu jakie mam to żadne źródło ciepła nie jest uciążliwe. W okresach przejściowych mam problem z przegrzewaniem domu.  Po łbie chodzi mi hybryda. 

Ja nie twierdzę że jest drogo grzanie PC. Kotłownie na pellet sobie sam ogarnę. Ciężko znaleźć ekipę do poprawnej instalacji kotła. Przy pompie to już w ogóle u nas dramat. Bufor poprawnie założyć mają ciężko. A kwoty jakie wołają za wykonanie instalacji . .masakra. I żeby jeszcze to było dobrze zrobione.. I wiem że każdy musi zarobić. Ale często ktoś bierze kasę i nie robi zgodnie z sztuka. I to jak dla mnie jest sku...

Lepiej doradź jaką pompę można dołożyć do bufora. Jakaś mała by cena nie zabijała. Jak robisz wysyłkę to na wiosnę w 2026 chętnie kupię i sobie dołożę. Do instalacji.
2025-03-10 08:48
  adkwapniewski Posty: 220 Ostrzeżenie: 0
Dorzucę 3 grosze. Z samą pompką zmarznąć nie zmarzniesz, nie raz mam za gorąco i trzeba okna otwierać (nie da się nią sterować jak ecoalem - precyzja 1*C)  

CWU to większy problem ... 

Tu już nie jest tak różowo jak z kociołkiem - pompka albo grzeje CWU albo CO i jak masz duże rozbiory CWU to niestety czasami trzeba czekać na ciepłą wodę i to przy 300l bojlerze (czujnik w połowie , grzane do 50-52*C)

Także tego - nie ma idealnych rozwiązań
2025-03-10 11:52
Adaś nie wiem jak to u  Ciebie wygląda ale napisze że czasami samym problemem jest właśnie bojler a dokładnie nie do końca szczęśliwe umieszczenie przez producenta kapilary na czujnik. Masz bojler 250 czy 300L, wylejesz wiadro wody a zawór 3D przełącza Ci się na grzanie baniaka, Wody ciepłej masz w diabły jeszcze w bojlerze ale zimna woda wchodzi czasami bezpośrednio w okolice czujnika i są takie cyrki. 
Użytkownicy online: 0000_lucjan, karkut4, libortichy, stK257, w771109