Forum eCoal.pl v3.5 Prośba o pomoc pompa cyrkulacyjna ciepłej wody użytkowej Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona2 / 2Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
faco
![]() |
Klapowe ZZ są grawitacyjne a zwykłe ZZ ciśnieniowe właśnie przez tą sprężynę. Tutaj nie trzeba jakiś pomp rodem na węzeł ciepłowniczy w bloku a wystarczy ta co masz, tylko odpowiednio dobranymi podzespołami. Nie ma co kupować pomp za setki jak starczy przeróbka za dziesiątki. Może nie potrzebnie zabierałem głos, róbcie co chcecie aby było dobrze
![]() |
|||
|
||||
arosa
![]() |
@faco w sumie spróbuję na razie twojego rozwiązania, a co to za klapa jakiś link do jakiegoś sklepu żeby wiedział co kupić
![]() |
|||
|
||||
faco
![]() |
Przykładowy:
https://allegro.pl/oferta/zawor-zwrotny-klapowy-1-2-klapa-kierunkowy-mosiezny-diamond-16896339015?bi_s=ads&bi_m=productlisting:desktop:query&bi_c=NjNjOTQyNjAtOWE0ZC00MDM1LWIyYWEtZTc5MTllMDY2YjA5AA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=d3a5c060-bb7b-421e-a396-a1052090ca42 Tylko wybrać odpowiednią średnice. Do tego dokupić z 3 nyple, trójnik, samo odpowietrznik i cała filozofia. Po co pchać się w nowe pompy etc. a ze starej zupy nie naważysz 😉 |
|||
|
||||
arosa
![]() |
@faco dzięki
![]() dodane 2025-02-10 12:52@faco powiedz mi jeszcze jak będę wymieniał ten zawór zwrotny to wystarczy zakręcić zawór na bojlerze co puszcza na krany i spuścić ciśnienie z kranów ? dodane 2025-02-10 14:24Bo w sumie nie wiem jak wykręcić ten zz jak w bojlerze będzie ciśnienie ![]() dodane 2025-02-10 14:29 ![]() dodane 2025-02-10 14:29zawór mam tylko do zakręcenia na numerze 3 dodane 2025-02-10 15:57Dobra już chyba ogarnąłem zakręcam zawór gdzie przychodzi do numeru 3 zasilanie wody, odkręcam kran i nie powinno byc juz ciśnienia w bojlerze ![]() |
|||
|
||||
faco
![]() |
Też pracuję ze non stop tutaj nie bywam
![]() Tak zastawiasz 3 odpuszczasz krany a dokładnie ciepłą wodę i działasz. Co do zaworu gdzie był stary ZZ nie jest potrzebny. |
|||
|
||||
arosa
![]() |
@faco spoko pisałem swoje przemyślenia i nie oczekiwałem odpowiedzi od razu
![]() ![]() |
|||
|
||||
faco
![]() |
Ok, ok
![]() |
|||
|
||||
arosa
![]() |
Jutro jadę po części koło 16, jutro jeszcze muszę powalczyć z glebogryzarką bo przyjdzie swieca i cewka zapłonowa
![]() dodane 2025-02-11 19:52@faco części kupione, poskręcane, jutro rozkręcę przy bojlerze i zmontuje. A powiedz mi jeszcze czy mam jakoś przed wkręceniem odpowietrznika zalać woda aż wyjdzie tam gdzie ma przyjść odpowietrznik? czy raczej wszystko skręcić i poczekać aż powietrze samo wyjdzie |
|||
|
||||
faco
![]() |
Jak już zamontujesz to odkręcisz krany z ciepła wodą i popuścisz zawór 3 aż wyleci woda z powietrzem z kranów i je zakręcisz. Chwilę jeszcze odczekasz dasz czas na ewentualną pracę samo odpowietrznikowi i zawór 3 puszczasz na całość i włączasz pompę z cyrkulacji.
No i piszesz tutaj ze wszystko pięknie działa ![]() |
|||
|
||||
arosa
![]() |
Ok, to jutro walczę, a jeszcze pytanie CWU na sterowniku w kotle nie muszę wyłączać może bćc włączone CWU i puszczać na bojler jak będę rozkręcał ten zz ?
dodane 2025-02-11 22:01czy pompa od cwu musi byc wylaczona dodane 2025-02-11 22:05Tak myślę że raczej wylaczona zeby nie zrobila cisnienia, ale wolę dopytac ![]() |
|||
|
||||
faco
![]() |
Pompa CWU ma swój obieg niezależny z wodą użytkową, myślę ze to nie będzie trwało aż 5 godzin
![]() No ale możesz wyłączyć jak się masz poczuć bezpieczniejszy. |
|||
|
||||
arosa
![]() |
@faco jesteś genialny
![]() ![]() ![]() |
|||
|
||||
faco
![]() |
faco napisał » 2025-02-11 21:13 No i piszesz tutaj ze wszystko pięknie działa ![]() No i działa, to się również cieszę ze byłem pomocny, bez kupowania pomp, etc ![]() |
|||
|
||||
arosa
![]() |
Teraz tylko jestem nie przyzwyczajony że szybciej się wychładza CWU, ale za to ręce myję ciepła wodą
![]() dodane 2025-02-13 09:32A jak teraz najlepiej wysterować ta pompę cyrkulacyjną jak najlepiej ustawić czas pracy i czas postoju ![]() dodane 2025-02-13 12:16Zawsze byłem przyzwyczajony do postoju kotła na 30-40 min a teraz w podtrzymaniu jest 10-15 min, nie wiem czy to ok jest w sumie gdzies na forum wyczytałem że podobno lepiej jak kocił jest krótko w podtrzymaniu dodane 2025-02-13 12:19Statystki tak średnio teraz wyglądają |
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona2 / 2Następna stronaOstatnia strona | ||||