Od dnia 16.10.2024 zostały wyłączone stacjonarne numery telefonów. Zapraszamy do kontaktu pod numerem: 574 443 555.
Forum  eCoal.pl v3.5  Prośba o pomoc pompa cyrkulacyjna ciepłej wody użytkowej Subskrybuj
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 2Następna stronaOstatnia strona
2025-02-07 20:25
  arosa Posty: 121 Ostrzeżenie: 0
Witam, mam problem z pompą cyrkulacyjną ciepłej wody. Mianowicie od nowości nie była uruchomiona, uruchomiłem ją 3 miesiące temu pompa w sumie zamontowana 3 lata temu i nie wiem czy nie chodzi czy inny problem, uzyskałem informacje ze może być zapowietrzona więc poluzowałem śrubunek ale nic to nie dało. Dam linki do zdjęci i opiszę o co chodzi, mianowicie sama pompa jest ciepła, srubunek za pompą czyli od pompy do bojlera ciepły, przed pompą też jest ciepły odcinek aż do ręki gdzie trzymam poniżej pex jest zimny i woda w kranach trzeba czekać dużo czasu więc wnioskuję że pompa nie działa. I zastanawiam się próbować   jeszcze odpowietrzać czy może coś innego czy raczej dać spokój i kupić nową pompę tylko czy to wina pompy? może odpowietrznik automatyczny przed pex nie wiem. w sumie tak myślę że jak pompa była by zepsuta to chyba woda nie był by w niej ciepła
https://photos.app.goo.gl/dFsmRUuDdAtaGCBbA

2025-02-08 11:34
  rj1972 Posty: 1208 Ostrzeżenie: 0
Z czego ta pompa jest zasilona?
Jest pewność że ma zasilanie?

Wydaje jakiś dźwięk podczas załączenia?
2025-02-08 18:51
Podłączona do sterownika ecoal 3.5, nie wydaje żadnego dźwięku, myślałem ze jak pompa jest ciepła to działa no właśnie pytanie jak by pompa nie startowała czy czy była by ciepła, nie miałem jak inaczej odpowietrzać wiec powoli spuszczałem i nazbierało sie tego 3 głebokie talerze ale jak odpowietrzałem to pompa nie wydała kompletnie żadnego dźwięku 
dodane 2025-02-08 18:49Wyłączyłem pompę i robi się sama pompa chłodniejsza tak samo przed pompą pex 
dodane 2025-02-08 18:51od samego bojlera wychodzi zawór zwrotny czy może się zdarzyć tak że coś się z nim stało i puszcza wody do bojlera? 
2025-02-08 18:54

OK. A gdzie ona jest wpięta bo widzę, że masz pompę dodatkową wyłączoną. Przerób może wtyczkę i włącz bezpośrednio do gniazdka sieciowego.
2025-02-08 20:54
Tak wyłączoną, dzisiaj wyłączyłem żeby sprawdzić czy jak wyłączę to pompa wystygnie , jak wyłączyłem pompę w opcjach jako pompa dodatkowa pompa cyrkulacyjna to pompa i przed pompą zrobiło się zimne. Jutro włączę bezpośrednio do gniazdka mam przejsciowke z wtyczki co jest w ecoal do podłączenia takiej do gniazdka
2025-02-08 22:01
Ok. Tego nie widać na Twoich ustawieniach. Niektóre silniki prądu przemiennego mogą mieć powtarzam ze mogą mieć zmienny kierunek pracy w zależności od kierunku fazy. Może za daleko wybiegam. Może podaj co masz z nazwy za pompę to się to sprawdzi w necie. A ten zawór ZZ to sam oceń w którym kierunku ma działać bo nie wyobrażam sobie ze w kierunku zaporowym. A może pompa jest za słaba zeby go otworzyć.  Wtedy wyciąga się wyciąga sprężynę z zaworu ZZ ale w układzie pionowym. W sumie to nie bardzo kumam po co ten zawór ZZ. Ja też mam 3 nitkę aczkolwiek bez pompy i bez ZZ i działa grawitacyjnie. Ciepla woda od razu. 
Naszkicuj swój uklad cwu.

2025-02-08 22:13
Pompa to ferro cp 15-1.5 z tego co strzałka wskazuje to powinno być ok strzałka na pompie i zz pokazuje w dół w stronę bojlera obie strzałki w tym samym kierunku, Jutro podłącze pompę bezpośrednio pod gniazdko bez sterownika. jutro naszkicuję układ
dodane 2025-02-08 22:13Tak w sumie się zastanawiam czy ten zz jest tam potrzebny
2025-02-09 10:52
  faco Posty: 1052 Ostrzeżenie: 0
Oczywiście ze jest potrzebny bo z jakiej racji miał by nie być 🤔 Chciałbyś mieć zimną wodę w kranie zamiast ciepłej to go zdemontuj 😄
Jakiej orientacji przestrzennej jest ten bojler pionowej, te przyłącza co pokazałeś są na jego górze🤔

Sprężyna w ZZ jest po coś potrzebna prawda, po darmo by jej tam nie montowali a jeśli coś jest za słabego lub ma pracować grawitacyjnie to zamiast takiego ZZ z sprężyną, stosuje się klapę. Zawór ZZ bez sprężyny jest praktycznie bezużyteczny, jest teoretycznie jak zwykła mufa.
2025-02-09 13:35
@faco jak narazie to na ciepla wodę muszę czekać jak na księdza po kolędzie przez to rozważam wszystkie za i przeciw i szukam przyczyny co sie mogło zjeb..  jak. Pytałeś o bojler bojler jest pionowy  przyłącza są u góry bojler firmy ermet tu zdjęcie przyłączy https://photos.app.goo.gl/kqvaTGWT8iz6uJJ18
2025-02-09 14:22
Ok. układ nad bojlerem wygląda na typową kontrę. Zastawisz ten zawór nad pompą i popuścisz tak aby pociekła woda ale nie odkręcasz całkowicie ten śrubunek zaznaczony strzałką białą klucz bodajże 27 czy tam jakaś żabka. Jak z ZZ nie jest wyjęta sprężyna to nic się nie stanie poleci trochę wody. Następnie włączasz pompę i otwierasz ten zamknięty zawór, może wylecieć jakieś powietrze z wodą i zakręcasz z powrotem śrubunek gdy wyjdzie powietrze z wodą chyba ze poleci tylko sama woda. Na pewno sobie przygotuj jakieś szmaty na ta operację pod śrubunek i na podłogę. To pierwsza czynność. 
Jak nie pomoże to zobacz ten samo odpowietrznik zaznaczony strzałką białą, wykręcasz go dłonią nie ruszając tej śruby co jest poniżej niego zaznaczona na zielono. Jak wykręcisz naciskasz palcem na ten plastykowy lub metalowy grzybek pośrodku tej śruby, jak było powietrze to albo zepsuty samo odpowietrznik, zatkany otwór w nim albo zakręcony korek na czubku bo nie wiem czy jest tam czy nie, bo nie wyraźne foto.

Jeśli w pierwszym kroku było powietrze to powinno się zamontować gdzie strzałka czerwona trójnik i z niego do góry samo odpowietrznik.

Jak coś podziałasz to napisz jakie efekty.   
dodane 2025-02-09 14:22
2025-02-09 14:46
Idę po piwo i idę podziałać właśnie też myślałem żeby dołożyć automatyczny odpowietrznik tam gdzie wchodzi pex, jutro pojadę kupię trójnik i odpowietrznik automatyczny i zamontuję 
2025-02-09 14:52
Ciśnienie w zbiorniku jest nas tyle duże że pompa nie przepycha zaworu zwrotnego a jeśli jest ciepła tzn ze działa.
Poczytaj tutaj
https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/29585-problem-z-cyrkulacj%C4%85-cwu/page/2/
2025-02-09 15:08
Woda do cwu z studni głębinowej w zbiorniku przeponowym ustawione na wylaczenie na  3bary nie wiem czy to cos pomoże
2025-02-09 15:59
To mniej niż ciśnienie sieciowe. Ja mam 5 a nawet czasem 5.5 bara. To dużo.
Musisz to rozebrać. Sprawdzić pompę i ZZ.
Jak już tak wchodzimy w dane techniczne to ciśnienie otwarcia zz takiego jak masz to 0.7 bara.
Niby ta pompka pracuje max na 10 bar ale ja stawiam że nie daje rady.
2025-02-09 16:42
Siedziałem w kotłowni i w sumie cały czas odpowietrzałem, poluzowałem śrubunek aż przestało być słychać powietrze zakręciłem i tak z 4 razy woda sie wychłodziła w pompie przed nią i za nią aż do pex upuściłem 4 talerze wody w sumie ale dalej sie to zachowuje jak wcześniej czyli nagrzała się pompa za pompa srubunki i  przed pompą śrubunki
dodane 2025-02-09 16:42jak już będę rozbierał to nie wiem czy nie kupić nowego zaworu zwrotnego i od razu pompy, żeby nie rozgrzebywać tego kilka razy, jaką pompę polecicie jak ferro nie daje rady i jak już będę miał rozebrane to czy nie zalozyc odpowietrzników automatycznych tylko gdzie przed pompą czy za pompą tam na pex
2025-02-09 18:14
Zróbmy jeszcze taką próbę, zakręć zawór, rozkręć śrubunek i włóż koniec śrubunku do wiadra i odpuść wodę przez zawór tak długo aż przyjdzie ciepła. Jak przyjdzie to zakręć zawór, skręć luźno z powrotem śrubunek, odpowietrzenie i włącz pompę.

I jaki efekt?
dodane 2025-02-09 18:14Albo zamiast się bawić i masz chęć wymiany zaworu ZZ bo pompa ma faktycznie wydolność na granicy otwarcia ZZ, sam bym tam takiego nie dał. 

Wywalasz istniejący zawór ZZ w jego miejsce przychodzi istniejący śrubunek, nad zaworem kulowym wywalasz kolano i dajesz trójnik. Do góry trójnika wkręcasz samo odpowietrznik. Z boku trójnika dajesz klapę w odpowiednim kierunku czyli strzałka w kierunku bojlera. Do klapy przychodzi Pex. Klapę dajesz w tym miejscu co żółta strzałka bo ma być poziomo zamontowany, środkową śruba do góry, jak na rysunku.

Kupujesz taką klapę, tak wygląda:  

Miejsce docelowe:

2025-02-09 18:23
Wystarczy wyciągnąć sprężynę z tego zaworu.
2025-02-09 18:32
Wtedy nie będzie zaworu zwrotnego a zwykła mufa. Gdy pompa nie będzie włączona, nastąpi cofka zimnej wody na układ wodny gdy się otworzy jakąś baterię. Nawet gdy ta pompa będzie włączona a jest dość słaba, to też nie wiadomo jak się zachowa układ. Instalację robił chyba fachowiec i wiedział co robi, może po za tym ze dał ZZ zamiast klapy i zrobił kontrę gdzie zapewne zbiera się powietrze. Jak już ma dłubać to niech to ma nogi i ręce a nie kolejna partyzantka
2025-02-09 19:09
Faco jak nie będzie sprężyny to ciśnienie w zbiorniku podniesie grzybek a jak ruszy pompa to łatwiej powinna oposcić grzybek. To jest najprostrzy sposób bez przeróbek. Jeśli pompa nie pokona 3barów mimo to to Twój klapowy nic nie da. Klapowe zawory są do kitu.  Wtedy musi sobie kupić mocniejszą pompę.
2025-02-09 19:15
Dajcie namiary na jaką sprawdzoną pompę wymienić co przepchnie zawór bo jak mówicie że na granicy to chyba bez sensu kombinowac dam nowy zawór nową pompę i odpowietrznik automatyczny i musi ruszyć, gorzej jak nie ruszy
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 2Następna stronaOstatnia strona
Użytkownicy online: Grzes, Sahryn66