Forum eCoal.pl v3.5 Problem z piecem EkoPlus+ 16 Subskrybuj | ||||
|
||||
yaro2004
|
Panowie, proszę o jakiekolwiek wskazówki co mogę zrobić, jak to poustawiać.
Budynek bardzo dobrze docieplony (okna 3 szybowe), 20cm styro, jedna płaszczyzna ogrzewania (tylko ogrzewanie podłogowe - około 90m podłogi - 9 obiegów, brak grzejników). Ogrzewane od listopada w pomieszczeniach około 18st, piec nie może dobić zadanej temperatury. Hydraulik podłączył instalacje i stwierdził że on na nowoczesnych sterownikach to się nie zna i mam sobie ustawić go sam. Spalanie bardzo duże około 100-120kg na 4 dni (bez mrozów). Opał to Karolinka z PGG, spieków masa codziennie trzeba wybierać. Czy może ktoś mądrzejszy ode mnie wejść w ustawienia i podpowiedzieć mi co powinienem zrobić? Ps. mam założony zawór 4D oraz siłownik. Grzeje tylko CO (nie mam CWU ponieważ nie potrzebowałem - w budynku mam DG.). Nie mam pewności że piec został zamontowany zgodnie ze sztuką, aczkolwiek hydraulik prowadzi działalność od 40 lat. |
|||
|
||||
rj1972
|
Na pewno coś nie tak jest u ciebie i chyba słuszne są Twoje obawy.
Niewłaściwe wskazania są czujnika powrotu czujnika podajnika. Mile widziane zdjęcia. Na początek zmień parametry spalania w grzaniu. Ustaw czas podawania 5s, czas postoju 38s, dmuchawa 40%. Do dalszej korekty. Temperatura kotla 60st. Wyłącz ochronę powrotu bo nie pompy CWU jak piszesz. Temperatura zadaną ma CO ustaw 35st a temp maks za zaworem 45st. |
|||
|
||||
yaro2004
|
Ustawiłem wszystko tak jak Pan napisał. Jutro wyśle zdjęcia instalacji.
|
|||
|
||||
wuwok
|
Masz kocioł węglowy na taką powierzchnie, ocieplenie?
|
|||
|
||||
yaro2004
|
Tak, bo przeniosłem z domu - założyłem pompę ciepła. A piec praktycznie nowy
|
|||
|
||||
rj1972
|
Pokaż gdzie masz czujniki temp.
Skasuj alarmy. |
|||
|
||||
yaro2004
|
rj1972 - po twoich nastawach piec pięknie pracował. Temperataura dobita, w pomieszczeniu cieplutko. Aż do teraz, o 14:20 dostałem powiadomienie na telefon o alarmie że przekroczono temperaturę za czujnikiem. Wchodzę a aplikację a piec pomimo zadanej temperatury 60st miał 80. Zmniejszyłem do 55st ale nadal utrzymuje się około 80st. Co się dzieje?
|
|||
|
||||
rj1972
|
O godz. 13.43 zmieniłeś parametry temp za zaworem 4D. Głównie drastycznie zmniejszyłeś i całkiem niepotrzebnie maks temp za zaworem z 45 na 35st. Silownik zamknął zawór do 0 i doszło do jego przegrzania.
Nic się nie berze z niczego. Wystarczyło zmienić tylko temp zadaną za zaworem na niższą. Twój błąd i to mocny. |
|||
|
||||
yaro2004
|
Dziękuję, to cenna wskazówka. Który parametr powinienem zmienić aby temp. na podłogę szła niższa? Bo aż płytki są gorące. Czy jeśli zmienię tylko temp zadana zaworu 4d z 35 do 30 stopni a maksymalna zostawię to powinno być dobrze?
|
|||
|
||||
rj1972
|
Teoretycznie tak.
Ale miałeś pokazać instalację. Teoretycznie Twoje obwody podłogówki powinny mieć co najmniej jeden zawór ATV którym ustawiasz temp na podłogę. Tak sądzę. Tym parametrem maks temp za zaworem nie reguluj temp na podłogę. To jest jakby bezpiecznik. Steruj tylko zadaną temp za zaworem. dodane 2025-01-04 18:16Teoretycznie to kocioł węglowy 16kW i tylko podłogówka bez grzejników i bez CWU to tak jakby za mocno. |
|||
|
||||
wuwok
|
Z tego co mi wygląda to instalacja skopana. Zdjęcia instalacji może byś wkleił. Do tego Jak masz same ogrzewanie podłogowe to sprzedał bym ten kociołek i bufor z pelletem. Wyjdzie ci oszczędniej. Na pewno o wiele wygodniej. Kotły na węgiel przy mocach minimalnych sprawiają bardzo dużo problemów. Wiem z autopsji.
|
|||
|
||||
yaro2004
|
Instalacja prosta aż głupio.
https://zapodaj.net/plik-4KcahROkFN Jest jeszcze rozdzielacz, zaraz zrobię zdjęcie. |
|||
|
||||
faco
|
Ten czujnik z powrotu masz w lodówce ?
|
|||
|
||||
yaro2004
|
https://zapodaj.net/plik-OGhTmLPlwV
https://zapodaj.net/plik-6BfkdJpHHU https://zapodaj.net/plik-OGhTmLPlwV https://zapodaj.net/plik-X4uEwM5jmo dodane 2025-01-05 09:46 faco napisał » 2025-01-05 09:39 Ten czujnik z powrotu masz w lodówce ? Chyba tutaj jest. |
|||
|
||||
faco
|
To masz czujnik za zaworem, a chodzi mi o ten co masz na powrocie co rura w chodzi do pieca u jego dołu?
A kolejna sprawa czujnik do podajnika nie zapięty czy taką niską ma temperaturę? |
|||
|
||||
wuwok
|
Prosta instalacją to zaleta. Tu może pomogła by pompa na powrocie 4d. A najlepiej jakieś duże sprzęgło. Krótki obieg gorący, praca kotła stabilna a sprzęgło plus zawór 3d do ustawienia temp idącej na instalację podłogową.
Kocioł nie byłby zalewany zimną wodą z podłogi. |
|||
|
||||
rj1972
|
Pokaż gdzie masz zabudowany czujniki temp powrotu ten który pokazuje 4,5st I czujnik temp podajnika ten który pokazuje 12st.
Coś tam chyba niewlasciwie może być podłączone. Czujnik temp powrotu można wkorzystać do ochrony powrotu przez zawor 4D. Ta opcja powinna fajnie zbić temp za zaworem na podłogę bo też i chyba Tobie o to chodzi. Ale ten czujnik musi być dobrze zabudowany i działać. dodane 2025-01-05 15:30Na zdjęciu widać siłownik w pozycji 0. Czy fizycznie Twój siłownik kręci zgodnie ze wskazaniami sterownika? |
|||
|
||||
gwarek
|
Takie sdjęcia nic nie wnoszą. Trzeba zrobić fotkę i opisać co gdzie idzie. Chyba że widać cały kocioł z zaworem. Bez opisów jest beznadzieja |
|||