Od dnia 16.10.2024 zostały wyłączone stacjonarne numery telefonów. Zapraszamy do kontaktu pod numerem: 574 443 555.
Forum  eCoal.pl  Podtrzymanie problem - eCoal - 1.1.38.12 Subskrybuj
2024-12-08 19:42
  yahman Posty: 11 Ostrzeżenie: 0
Dzień dobry. 

Od kilku dni zauważyłem problem z piecem - mimo przebicia temperatury zadanej nie wchodzi poprawnie w tryb podtrzymania. 

Poniżej zdjęcie - temperatura nawet nie zrównała się zadaną a piec wszedł w tryb grzania na 15 min. 
Efekt jest taki że przesypuje się niespalony węgiel... 

Czy ktoś z was miał podobny problem ? Zrobić aktualizację sterownika ? 

ciemna czerwona - zadana temp 60 stopni
jasna czerwona - temp pieca - w momencie załączenia grzania 65 stopni.
zielone - temperatury zadane za zaworem 4D

2024-12-08 20:10
  rj1972 Posty: 1162 Ostrzeżenie: 0
Wbrew pozorom Twój kocioł wchodzi prawidłowo w podtrzymanie. Za każdym razem kiedy wyłączy się dmuchawa kocioł jest w podtrzymaniu i czeka. Przy tych parametrach raczej nie ma prawa pracować w podtrzymaniu.
Kocioł przebija bo taki jest tryb ecoal temp zadaną + 5st.
2024-12-08 20:40
co masz na myśli "Przy tych parametrach raczej nie ma prawa pracować w podtrzymaniu." ?

To, że przebija to rozumiem, ale zastanawia mnie co powoduje przejście z potrzymania na grzanie. Czy nie powinno być tak, że dopóki na kotle jest powyżej zadanej temp. to działa w podtrzymaniu.
2024-12-08 20:49
  faco Posty: 1018 Ostrzeżenie: 0
Tak powinno być i tak jest, ale ze jesteś totalnie rozregulowany, to tak u Ciebie w obecnej chwili to nie działa.
Przejść na ręczny i działać
2024-12-08 22:00
W podtrzymaniu masz czas postoju 50min. 
Twój kocioł tyle nie stoi w podtrzymaniu a tym samym nie będzie pracował w podtrzymaniu.
Na forum znajdziesz coś więcej o tym.
Ale wypróbuj tryb grzania retortowy ręczny. 
Jak się zdecydujesz to daj znać. 
2024-12-08 22:01
  faco Posty: 1018 Ostrzeżenie: 0
I każdemu innemu polecam przejść na ten tryb ręczny, aby mieć jak największą kontrolę nad piecem.
2024-12-08 23:40
Mogę przejść na ręczny, jeśli to coś pomorze. 
Z tym, że do niedawna nie widziałem problemów, te jak się pojawiły spowodowały że się przyjrzałem pracy pieca i zauważyłem, że wchodzi w tryb grzania co chwilę. 

"Tak powinno być i tak jest" - no właśnie tylko dlaczego u mnie nie jest - na załączonym obrazku w pierwszej wiadomości - jest zdarzenie przejścia w tryb grzania a nie widzę jaki jest tego powód temperatura na piecu w tym momencie była większa niż zadana. czy piec nie powinien pracować w trybie podtrzymania dopóki ma zadana temperaturę ?
2024-12-09 00:45
  leON22 Posty: 6380 Ostrzeżenie: 3
Przepraszam, że się wtrącę ale "ogórek" @yahman nie wie o co chodzi w trybie eCoal ( automatyczny ) , że temperatura zadana jest przebijana o 5st , a prawidłowo ustawiony w/w tryb to praca ciągła bez odstawiania , non-stop, bez przerwy . Tą przerwę niektórzy błędnie nazywają podtrzymaniem , a tryb podtrzymania i podtrzymanie / przerwa / postój , to dwie różne bajki , dobranoc Państwu 🥱
2024-12-09 01:11
Piec mam już ponad 5 lat - cały czas na trybie ecoal i do niedawna wszystko chodziło bez problemu.  Ostatnio zrobiłem aktualizację sterownika. Widzę, że zaktualizowała się strona. Zauważyłem problemy ze spalaniem -  codziennie muszę wyrzucać popielnik, w którym jest dużo zmielonego niespalonego węgla - więc wróciłem do "grzebania w ustawieniach" i stąd moje pytania. 

Przyznam jestem zielony, więc poprosiłem o wsparcie - widzę w parametrach "tryb grzanie" i "tryb podtrzymanie" z tego co rozumiem instrukcję w podtrzymanie wchodzi jak osiągnie temp zadaną ( teraz już rozumiem że +5st - nie ma o tym nic w instrukcji ).  

Nie rozumiem dlaczego prawidłowo ustawiony piec to ciągła praca w grzaniu ?  I będę wdzięczny jeśli ktoś mi to wytłumaczy. 
2024-12-09 01:50
  leON22 Posty: 6380 Ostrzeżenie: 3
Bardzo proszę, "prawidłowo ustawiony piec" w trybie eCoal, to ciągła praca dmuchawy i nie odstawianie , czyli postój palnika , podtrzymanie jak zwał tak zwał , w tym trybie chodzi żeby gonić zajączka ale go nie złapać , już prościej nie mogę Ci tego wytłumaczyć 😉
dodane 2024-12-09 01:50Ps. Tak z ciekawości zapytam czym palisz bo 3s podania i korekta dmuchawy 10% to dla mnie jakiś kosmos , albo pizdaty opał 🤣
2024-12-09 10:38
Tylko jak to ustawić / wymusić  ?  Nie do końca rozumiem - Ecoal sam dobiera pracę dmuchawy, a mogę ustawić tylko czas podajnika.  ( wcześniej miałem 6s i skutek był taki , że przez cały dzień popielnik był pełny na wpół spalonym węglem ) . 

zastanawia mnie też temp spalin -  kiedyś dochodziły do 150 stopni, teraz widzę jest jakaś padaka 50 - 70. może tu jest jakaś przyczyna? 
2024-12-09 11:42
W temacie spalin czujnik temperatury spalin jest czysty?
dodane 2024-12-09 11:42Przy obecnym ustawieniu ecoala korekta dmuchawy 0% = 30%. Raczej byś musiał pracować z korektą dmuchawy +3 lub +5.
Użytkownicy online: CzornyGG, Dadi, roman, urszula40566, Wojciuirl