Od dnia 16.10.2024 zostały wyłączone stacjonarne numery telefonów. Zapraszamy do kontaktu pod numerem: 574 443 555.
Forum  eCoal.pl v3.5  Ustawienia sterownika Ogniwo Eko M 26KW Subskrybuj
Pierwsza stronaPoprzednia strona3 / 3Następna stronaOstatnia strona
2024-12-08 21:09
  faco Posty: 1018 Ostrzeżenie: 0
Teraz raz taką 200m2 i nie ocieplony dom, do tego palę trudnym w opanowaniu węglem czyli Marcelem, dużo palaczy przy nim poległo i nie chce o nim więcej słyszeć. Kolegi spalanie to przecież nierealny zawrót głowy tym bardziej przy 10cm styropianu, chyba ze mu go wydziobały ptaki i ma tylko resztki na murach.
Co do fachowości, coś ktoś zaczyna i po jakimiś czasie cisza z efektem prawdopodobnie początkowym pieca jakim się zaczęło, taki tutaj obserwuję schemat. Albo nawet brak podjęcia tematu przez fachowców innych niż ja. Ja każdy temat doprowadziłem do końca jak się za niego wziąłem i nikt mi nie przeszkadzał. Oczywiście nie wspominając tych co im robiłem poza forum.

Co do pieca kolegi, jak go ustawicie, tak jak powinien pracować, to składam Wam oklaski 👏
No chyba ze Ty kolego oxalis3 pokażesz swoje umiejętności 🤔😉

2024-12-08 21:43
  oxalis3 Posty: 247 Ostrzeżenie: 0
Faco nie denerwuj się, przecież ja tylko podałem, koledze Bero, przykładowe spalanie moje i Twoje i Leona. Na naszym forum, chyba nie o to chodzi ,żeby na każdym kroku podkreślać swoje umiejętności i deprecjonować porady kolegów. Jak się nie zgadzasz no napisz , popraw, doradź. Ja mam stary ster 2.4 i taką prostą instalacją bez zaworów 4d, 3d i zabieram głos, wtedy kiedy mogę coś poradzić, z własnego doświadczenia. 
2024-12-08 21:58
Wiesz jak jest, lekarz się nie uczył tyle lat, po to abyś do niego szedł z jajkami za wyleczenie, nie te czasy.
Trzeba poświecić trochę swojego czasu i wiedzy aby taki piec ruszyć. Więc jak ktoś ma problem z piecem może do mnie napisać i zobaczymy co się da z tematem zrobić a zazwyczaj da się, jak wiesz gdzie uderzyć aby ruszyło.
Staram się kolegom nie przeszkadzać jak coś robią, chyba ze temat dość długo jest martwy a piec nie pali jak ma, to wtedy coś tam skrobnę.
Może i masz rację ze za dużo piszę 😉

Dodam jeszcze ze inna robota jest, jak masz piec pod swoją kontrola jako Administrator, na czas ustawiania. A nie tak jak byś jechał z głuchym za pasażera i byś go kierował jak ma jechać, skręć na tym skrzyżowaniu w prawo na Wrocław a on 100km dalej się obraca i kiwa co mówisz Tutaj tak jest, piszesz co ma kolega robić a on za 2 godziny po fakcie dopiero się odnajduje, ze coś pisał na forum. Nie tędy też droga.
2024-12-09 01:02
  leON22 Posty: 6380 Ostrzeżenie: 3
@faco, z tą swoją kontrolą jako Administrator to bym uważał, bo są takie instalacje, że najstarszym góralom się to nie śniło , piszę o zabezpieczeniach kotła i "kwiatkach" w instalacji, coś grzebniesz nie tak i pozamiatane, dlatego czasami  lepiej się zastanowić czy warto , warto pomagać .Mam nadzieję, że jako facowiec masz taką świadomość 🤔❓
dodane 2024-12-09 01:02Ps. Jak chcesz możesz się teraz pochwalić ile kotłów obsługujesz , porównamy 🤣
2024-12-09 06:48
Napisałem Administratora na czas ustawiania, po skończeniu roboty zamykam temat jak i Administratora więc nie przechowuję takiej funkcji na stałe, dlatego odp. na Twoje pytanie jest prosta, obsługuję tylko swój. Jak zrobi się piec i właściciel nie ma długich palców aby tam grzebać, to nic w sadzacie nie trzeba więcej robić.
Jaką mam świadomość a taką ze jak coś jest bardziej skomplikowane to tutaj nic nie rusza, elektryk po elektryku też musi poprawiać, tak samo hydraulik po hydrauliku, nic nowego 😉

Leon, to dlaczego nie wyprowadziłeś ten piec na proste tory, jako fachowiec premium, bo w tym wątku się udzielałeś, czego zabrakło 🤔😉 Dołącz go do swojej listy, bo chłop pali na miesiąc, tyle co ja w trzy miesiące bez 10cm styropianu, a jeszcze nie ma tak naprawdę mrozu. Ja go chciałem na swoją listę wciągnąć, ale chłopina nie chciał 🤔😂
2024-12-09 08:40
  rj1972 Posty: 1162 Ostrzeżenie: 0
Faco jakie masz propozycje dla użytkownika Baro.
Na razie walczy sam.
Była zabawa z zaworem ale możliwe że nie był to trafiony trop.
Widać zmianę trybu na grupowy.
Dobry wybór ale i tak kocioł nie wydala.
Ja bym go puścił na 20 i 25kW. 
Baro jeśli to czytasz patrz na histogram dla trybu grupowy. Moc minimalna jest za słaba.
Zarówno z cwu jak i obecnie bez cwu jest problem. 
Taki kocioł 26kW bez problemu powinien sobie poradzić z metrażem. 
2024-12-09 11:59
  gesy1974 Posty: 36 Ostrzeżenie: 0
Musi. 280mk bez ocieplenia 26 kg doba. opał szajs z pgg zwany pieklorz.
2024-12-09 16:18
Jaką ja mam propozycję 🤔

No ja miałem propozycję dla kolegi Baro 7 dni temu, ze mu go uruchomię, ale kolega stwierdził ze jestem za kiepski dla jego pieca, więc na tą chwilę nie mam żadnych propozycji, niech tylko mu węgla nie zabraknie do końca zimy a komin pozostanie cały. 
Może to kogoś czegoś nauczy. Tak jak piszesz, wybrał działanie samemu i są to działania w opłakanym stanie 😊
2024-12-09 22:11
  Baro Posty: 16 Ostrzeżenie: 0
Dobry wieczór Panowie.
Jestem szczerze pod wrażeniem społeczności tego forum. Nie zdawałem sobie sprawy, że ludzie użytkujący kotły węglowe stanowią tak wielką społeczność i chcą sobie pomagać nawzajem. Panowie oxalis3,rj1972,leON22 bardzo dziękuję za dotychczasową pomoc, wiem teraz przynajmniej w jaki miejscu jestem

Co do zarzutów pod moim adresem odnośnie nieobecności na forum przez czas taki czy inny...
W moim przekonaniu nie można wymagać od kogoś 24h ślęczenia przed komputerem czy telefonem i broń Panie Boże odbieranie tego jako brak szcunku dla Państwa  fachowości i umiejętności.

Proszę również o sprostowanie wypowiedzi ze strony Pana faco 
"kolega stwierdził ze jestem za kiepski dla jego pieca, więc na tą chwilę nie mam żadnych propozycji, niech tylko mu węgla nie zabraknie do końca zimy a komin pozostanie cały". 

Z mojej strony nie padło ani jedno takie słowo, zapytałem jedynie czy mnie na to stać i temat się skończył.
Proszę niech nie robi Pan gównoburzy, bo nie mam powodów wątpić w Pańskie umiejętności

Wracając....

16-25kw zobaczymy ile to będzie palić   
Dziękuję za sugestie, następny krok 20-25

Czy jak w ustawieniach na 8KW dam próbkowanie powiedzmy razy 8  osiągnę moc kotła  25Kw i więcej?

rj1972 dzięki za uwagi odnośnie histogramu - koryguje (zdaje sobie sprawę, że😃 spaliny mam dość wysoko) Zobaczymy może uda się coś zejść
2024-12-09 23:23
  gwarek Posty: 651 Ostrzeżenie: 0
@Baro ... tyle Panów w poście to jeszcze chyba nie było na tym forum.
Zdecydowanie tu nikt tak nie pisze tu sama Szlacha jest a nie Pany ....
Jednak wrzucać do podajnika 20kg co 8 godzin .... to tylko pozazdrościć wolnego czasu.
Co do porad .... ostatecznie to Twój kocioł i kasa za opał.
Czy szybciej się nauczysz tym mniej kasy pójdzie niepotrzebie w komin.

2024-12-09 23:36
  leON22 Posty: 6380 Ostrzeżenie: 3
Baro napisał » 2024-12-09 22:11

Czy jak w ustawieniach na 8KW dam próbkowanie powiedzmy razy 8  osiągnę moc kotła  25Kw i więcej

@Baro nie wiem, czy orientujesz się jak działa tryb grupowy , moce są tu "umowne” każda z nich różni się czasem podawania , a czas przerwy między podaniami jest taki sam i wynosi 20s i tak po kolei dla 8kW czas jednego podania wynosi 5s , dla 12kW - 7s , dla 16kW - 9s itd. ,czyli dla przykładu na mocy 8kW 7 podań po 5s = 35s podań w jednym cyklu będzie podobna do 5 podań dla mocy 12kW ( 5x7s = 35s ) 🙂
2024-12-09 23:55
  Baro Posty: 16 Ostrzeżenie: 0
Cześć gwarek
Na nadmiar czasu nie narzekam,chyba jak każdy z nas.
Chcę się nauczyć - jestem zmotywowany i otwarty na sugestie.
Podaję paliwo po 20kg, bo chce mieć nad tym kontrolę i jakiś punkt odniesienia

dodane 2024-12-09 23:50@leON22 jestem wdzięczny za wytłumaczenie tego zagadnienia 8)
Zastanawiam się czy dążyć do podtrzymania kotła,  czy lepiej żeby sobie pracował cały czas ?
dodane 2024-12-09 23:55Pozostaje jeszcze temat opału.
Aktualnie palę Carbon Premium z Castoramy ale śmiem wątpić w jakość tego węgla. 
Zasypiałem Pieklorzem z Chwałowic, czas pokaże.
2024-12-18 06:22
Ja stawiam na to, ze nawet jak dasz kolumbijski to nie będzie zmiany 😎

dodane 2024-12-18 06:22
rj1972 napisał » 2024-12-07 20:49
Faco,  nie ma to jak siedzieć z boku i wejscić na gotowe.  Powodzenia. 

🚀👌😉
Pierwsza stronaPoprzednia strona3 / 3Następna stronaOstatnia strona
Użytkownicy online: darekwalczuch, davidfischer, gunsher18, hanys77, jachym, malina321, ondrej00, Promamco, Pudelski7, Rafal17, wiblewan