Forum eCoal.pl v3.5 Różne podawanie w trybie ręcznym a niby ten sam opał ... Subskrybuj | ||||
|
||||
gwarek
|
Pytanko do palących w trybie ręcznym. Paliłem dokładnie tym samym opałem w tamtym roku a mimo to zmieniły się czasy podawania. Czasy musiałem zmienić aby uzyskać odpowiedni kopczyk (częstsze podawanie). W samej instalacji nie zaszły żadne zmiany. Jedyne co przychodziło mi do głowy to gradacja opału. Jednak mam zdjęcia poprzedniej partii i wygląda to bardzo podobnie. No chyba że zmieniła się kaloryczność tego opału ??? Opał Groszek Pieklorz kupowany w workach na palecie z PGG Wstawiam info z czasami jaki używam. Prośba o opinie i swoje doświadczenia w tej kwestii. |
|||
|
||||
leON22
|
@gwarek , to nie tylko Twoja negatywna opinia . Obawiam się że niezadowolonych palaczy jest więcej. Teraz wszystkie groszki z PGG wyglądają i "palą" się tak samo , czyli ciulowo , to nie jest ten sam opał co kiedyś Ptaszki ćwierkają , że pociągi z węglem jadą w drugą stronę ,czyli z północy na południe , skojarz fakty i połącz kropki
Z lewej Karolinka z prawej Pieklorz . dodane 2024-11-22 20:09 |
|||
|
||||
rj1972
|
Jakość opału zmienia się non stop. To wynika ze zmiennych warunków wydobywczych. Dlatego te węgle są mieszane.
Frakcja czy gradacja również ma wpływ na konieczność korekty ustawień. Ale też i takie niuansy jak zużyty slimak. Żyleta podaje mniej a więc częściej. Starzejący się kondensator również ma wpływ gdyż z czasem kilka razy opóźni minimalnie rozruch i trzeba korygować. Z wiekiem i ilością przepracowanych cykli też może się pozmieniać. Głównie jednak z upływem czasu nie chce się już na to zwracać uwagi a wygodnictwo kosztuje. Wyraźne odchyły od wypracowanej normy powinny zapalić lampkę kontrolną bo to kosztuje. |
|||
|
||||
leON22
|
||||
|
||||
BBasiek32a
|
Też tak mam. Karlik zeszłoroczny pali się inaczej niż ten z przed dwóch lat. Więcej popiołu i niedopały. Więc teraz mam zamiar kupić Retopal . Chyba już gorzej nie trafię.
|
|||
|
||||
faco
|
Zobacz swój wykres, ciepłą wodę z kotła Ci ścina czyli masz takie zapotrzebowanie na ciepło, brak zaworów, pompa za duży bieg, za mały piec 🤔
|
|||
|
||||
leON22
|
@faco co ma piernik , do wiatraka ? Z g...a bata nie ukręcisz . Dalej palisz Marcelem to chyba wiesz najlepiej jak się pali
|
|||
|
||||
gwarek
|
Możecie wstawić Wasze czasy z przedziału dmuchawy 36% - 42% ....
|
|||
|
||||
BBasiek32a
|
Faco co mi ścina?
|
|||
|
||||
rj1972
|
||||
|
||||
faco
|
Ja palę Marcelem, to faktycznie piec utrzymać w ryzach, to chyba tak do końca się nie da 😊
Gwarek ma pieklorza więc całkiem inna jazda dodane 2024-11-22 20:29BBasiek pisałem o Gwarku |
|||
|
||||
BBasiek32a
|
Ok
|
|||
|
||||
leON22
|
@rj1972 ten Retopal luz wygląda jak orzech , różowy Tauron całkiem spoko , ciekawe jak się pali ?
|
|||
|
||||
rj1972
|
leON22 napisał » 2024-11-22 20:40 @rj1972 ten Retopal luz wygląda jak orzech , różowy Tauron całkiem spoko , ciekawe jak się pali ? Różowy bajka a Retopal tragedia. Ponieważ mam jeszcze trochę Retopala robię mieszanki wsypywane do zbiornika po worku: Różowy Tauron 20, Retopal 30, Jaret 20 i znów Różowy 20 lub inny Karolinka, Pieklorz, Grudzień aa nawet stary Gold jeszcze sie odkopie. Mieszanka i dzie lepiej jak czysta Karolinka. |
|||
|
||||
Plakat
|
Mam podobne odczucie jak Panowie wcześniej piszący.
Kupiłem Karolinkę na PGG kilka miesięcy temu i to nie jest ta Karolinka co kiedyś ! Mam odczucie ,że jest dużo gorszej jakości ! Albo to jest inny węgiel albo mieszany z jakimś kiepskim syfem z dalekiego kraju . Popiołu - dużo za dużo , trzeba mocniej dmuchać a i tak idzie go więcej niż wcześniej, by trzymać te same parametry co kiedyś. leON22 pisze ,że pociągi jadą w drugą stronę i coś w tym musi być. |
|||
|
||||
gwarek
|
Leppera nam trzeba ....
Wysypałby węgiel na tory i wtedy by było widać co to jest i gdzie jedzie. Faktycznie to chyba jakieś mieszanki węgla są. |
|||
|
||||
oxalis3
|
gwarek napisał » 2024-11-22 21:23 , Faktycznie to chyba jakieś mieszanki węgla są. No to jest odkrycie !, Jak kupiłem kociołek w 2015 i założyłem konto na tym forum, to pierwszy wątek, który przeczytałem to PORADNIK PALACZA. Jak komuś by się chciało przeczytać z 15 pierwszych stron, to nie musieli by się dopytywać wszystkiego na forum. gwarek napisał » 2024-11-22 21:23 Leppera nam trzeba .. Nie mieszaj w to ŚP Pana Andrzeja, macie na kopalni swoje związki zawodowe |
|||
|
||||
leON22
|
Związki to były kiedyś , tak jak dobry węgiel . Sam jestem związkowcem i widzę co się dzieje wszyscy klepią się po plecach , żenada pora się wypisać z tego szemranego toważystwa
|
|||