Forum eCoal.pl v3.5 Ustawienia Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona3 / 3Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
gwarek
|
||||
|
||||
MondeoSPolska
|
Gwarek narazie nie ruszam bo palę jak będe czyścić za jakiś tydzień to zdemontuje.
LEON O STOPIEŃ na zszedłem bo u nas w nocy było tylko -3 aa teraz mamy -1 a w domu temperatury 22-25 dodane 2024-11-21 09:35Teraz mam grzanie 2 minuty na ponad 10 minut podtrzymania a zużycie jest poniżej 29kg |
|||
|
||||
leON22
|
@Mondeo ... widzę , że lubisz mieszać , niepotrzebnie ruszasz parametry spalania w podtrzymaniu ,chyba że ma to jakiś sens o którym nie wiem albo którego się domyślam . Parametry podtrzymania są przeznaczone do podtrzymania spalania jak sama nazwa wskazuje , czyli żeby kocioł nie wygasł ( stosowane latem ), co w trybie zima przy odpowiednich ustawieniach parametrów w trybie grzania jest raczej niemożliwe , ale Ty kręcisz i masz świadomość czym i dlaczego Pozdrawiam
|
|||
|
||||
MondeoSPolska
|
||||
|
||||
gwarek
|
Mondeo słuchaj Leona zdecydowanie wie co pisze.
Faktycznie poniżej 5st.C tryb podtrzymania nie wnosi nic do pracy kotła. Po prostu kocioł po osiągnięciu zadanej temperatury ( wyłącza dmuchawę i podawanie ) nie stoi bezczynnie aż tak długo aby musiał dbać o podtrzymanie żaru na palenisku. Podawisz się jak będzie zdecydowanie cieplej ... |
|||
|
||||
faco
|
A ten piec musi iść na 200°C, to jak będą większe mrozy to ogień z komina
|
|||
|
||||
gwarek
|
Dmuchawa 40% robi robotę.
4 min praca 4 min podtrzymanie. Faktycznie może 38% by wystarczyło na takie ciepłe dni. |
|||
|
||||
MondeoSPolska
|
Wróciłem do ustawień Leona bo widzę że zawirowania wykresu się robią a na jego było plynniejsze
dodane 2024-11-22 20:45Wróciłem do ustawień Leona bo widzę że zawirowania wykresu się robią a na jego było plynniejsze |
|||
|
||||
leON22
|
Jak możesz wrzuć zdjęcie palnika w trakcie grzania , mam nadzieję, że kociołek , zawirowacze z pionowymi kanałami , czopuch i komin ogarnięte z syfu ? Chodzi o tą wysoką temp.spalin , ale przy tym metrażu nieocieplonego budynku chyba lepiej nie będzie . Faktycznie może za ostro dmuchasz i podajesz , to ma się spokojnie palić a nie hajcować
|
|||
|
||||
faco
|
Według mnie przyczyna nie ma w dmuchaniu
|
|||
|
||||
MondeoSPolska
|
||||
|
||||
leON22
|
W cegłach na palniku , @ Mondeo... nie chce się ich pozbyć bo to oryginał , boi się że straci gwarancję
|
|||
|
||||
MondeoSPolska
|
Leon nie o gwarancję bo nawet papierów nie mam ale ja cały czas jeszcze palę, musiałbym wygasić go, jutro może być okazja
|
|||
|
||||
leON22
|
Żartowałem , same cegły można wysunąć bez wygaszania kotła w trakcie podtrzymania, albo na chwilę włączyć tryb ręczny .
|
|||
|
||||
faco
|
Ho ho, piec ma nokaut
dodane 2024-11-23 08:49Daj zadana kotła na 60°C |
|||
|
||||
MondeoSPolska
|
Faco stopniowo zwiększyłem moc nadmuchu i efekt taki że spada mi temperatura na kotle ale przestawiłem na 60
|
|||
|
||||
faco
|
Co przestawiłeś na 60°C bo ja widzę ze na 56°C, tak sobie tam będziesz kręcił jak Ci pasuje, to ten piec co się nie znajdzie za niedługo poza domem
dodane 2024-11-23 10:59Temperaturę pieca masz dać na 60°C a nie siłę dmuchawy na 60% |
|||
|
||||
MondeoSPolska
|
Faco fakt nie zauważyłem, poprawiłem a jeżeli piec się znajdzie piza domem to będzie miejsce na billard, żartuje miejsce na billard mam w drugim pomieszczenii
|
|||
|
||||
faco
|
Daj mu w grzaniu 8s czas 30s i dmuchawę 38%
Też lubię żartować dodane 2024-11-23 12:32Mija godzina i bez reakcji, to chyba robota dla jakiś osób lunatycznych z trzema biegami wszystkimi do tyłu Nie mam czasu na takie zabawy |
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona3 / 3Następna stronaOstatnia strona | ||||