Forum eCoal.pl v3.5 Kogoś do sprawdzenia ustawień pieca Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 2Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
SzyMat
|
Ogniwo eko plus 16kw ecoal 3.5v
Nie dopala węgla i robi spieki w trybie zima kogoś kto ogarnie doradzi
|
|||
|
||||
marena
|
z fusów mamy wróżyć?
|
|||
|
||||
leON22
|
Opisz dokładnie swoją instalację , czym palisz i udostępnij publicznie swój sterownik , na pewno ktoś się odezwie i podpowie co masz zrobić . Na temat niedopalonych spieków kokosowych w szukajcie na forum również znajdziesz sporo informacji . Przyczyn takiego problemu może być kilka , główny to źle ustawione parametry spalania np.za bogata mieszanka tzn.za dużo paliwa za mało powietrza , za krótka przerwa między podaniami itd.
|
|||
|
||||
faco
|
Takie tematy są na forum i jest tego od groma, popróbować rozwiązań z podobnych tematów i tyle. Nie uczyć lenistwa. Innym w ogóle piece nie dają ciepła czy mają większe problemy. I tutaj tak samo są instalatorzy, firmy instalacyjne wezwać, zapłacić i tyle. Ale trzeba płacić więc lepiej za darmo szukać tutaj a chętnych coraz mniej i ja się temu nie dziwię
Bez urazy ale powiem tak, szeptaj do ucha a wszystko można ruszyć |
|||
|
||||
SzyMat
|
Marena, jestem laikiem
Lemon, dzięki za merytoryczne komentarz, postaram się uzupełnić post. Faco, xD |
|||
|
||||
chrisp
|
SzyMat, napisz proszę jakim opałem palisz? i czy do tej pory było ok czy dopiero zaczynasz "przygodę"? |
|||
|
||||
SzyMat
|
W tamtą zimę szczerze mówiąc nie interesowałem się tym tematem zakładam że było dobrze, na lato czytając forum ustawiłem piec według zaleceń chyba lemona spalanie spadło o połowę i popiuł był super, problem pojawił się po zmianie trybu na zimę (możliwe że zmieniłem bądź źle ustawiłem te parametry które sobie zapisałem z poprzedniej zimy)
Co do węgla muszę sprawdzić ale wiem że mamy jakiś słabszy kupiony 5workow na próbę sprzedający stwierdził że może się lepiej spalać skoro poprzedni się niedopalal https://esterownik.pl/device/30760 |
|||
|
||||
rj1972
|
Wiele możliwości u ciebie nie ma bo układ wygląda na skromny.
Kocioł 16kW ten Plus + czy ten starszy? Dlaczego tak wysoko bo aż 60st prowadzisz CWU? Z powodu ochrony powrotu? Gzie jest zabudowany czujnik powrotu? Jeśli nie masz dodatkowej pompy do powrotu to powinieneś wyłączyć opcję pompy mieszającej również przy ochronie powrotu aby nie zamydlać obrazu. Jaki zawór mieszajacy 3D czy 4D? Sterowany ręcznie z tego co widać albo ustawiony na stałe i nie ruszany? Kaloryczność wegla sprzedawca powinien podać w dokumencie sprzedaży. To ważna informacja. dodane 2024-11-15 13:16A kto to jest lemon? |
|||
|
||||
SzyMat
|
||||
|
||||
leON22
|
Roman ,skromnie ale bogato @SzyMat pytanie o co walczymy ? Chodzi o te spieki , to proszę zdjęcie palnika , jak wygląda kopiec na nim i zawartość popielnika 🙂
|
|||
|
||||
Jan727usz
|
||||
|
||||
leON22
|
@SzyMat zrób fotkę , gdzie ten czujnik powrotu jest zamontowany , bo ten schemat bez urazy jest do bani :(
|
|||
|
||||
SzyMat
|
spieki to nie jest jakiś dramat gorzej z tym ze nie spala węgla . (a najlepiej aby ktoś kompetentny sprawdził ustawienia i ewentualnie cos doradził co do zmian w ustawieniach jak i ewentualnej rozbudowie instalacji o ile było by to potrzebne, oczywiście nie chce nic za darmo.)
dzięki Janusz jutro przełożę czujnik. |
|||
|
||||
leON22
|
Jak nie spala to w automacie ( tryb ecoal ) zmień korektę dmuchawy z -2% na 0% , tyle na początek i obserwacja . Jak dalej nie dopla korekta na +1% i tak do skutku . Jak to nie pomoże to zmiana trybu spalania na ręczny albo grupowy. Przede wszystkim czytaj co się do Ciebie pisze i wykonuj polecenia ( prosiłem o zdjęcie palnika i popielnika ) , @rj1972 pytał o pompę mieszającą do ochrony powrotu ( widzę , że jej nie ma ) opisz proszę jaki obwód obsługują te dwie pomy z prawej strony ? Jedna to zapewne pompa od podłogówki ( prawa strona na zdjęciu ) , a druga w środku to grzejniki ? Ogólnie instalacja pracuje stabilnie na ecoalu , wg mnie wygląda to ładnie
dodane 2024-11-15 19:21 |
|||
|
||||
faco
|
A tak poważnie ile palisz węgla ?
|
|||
|
||||
leON22
|
@faco ,czego się znowu czepiasz , przecież gość napisał że jest laikiem . Widzisz , że statystki leżą , a wartość współczynnika pracy podajnika jest zaniżona 0.1 kg/min
|
|||
|
||||
faco
|
Dobra już się nie czepiam a statystyki widzę ze są z kosmosu dlatego po pracy wykresu ciekawi mnie jakie jest spalanie.
Tak, ja już widzę co najmniej jedno miejsce do przeróbki, ale już się nie czepiam |
|||
|
||||
SzyMat
|
tak, przepraszam. zdj popielnika wrzucę jak wrócę do domu.
pompa po prawej to podłogówka (tylko dwa pomieszczenia +-50m2) pompa po środku to grzejniki (sumarycznie 3 pietra każde około 100m2) faco tamten rok to około 4,5t (za dużo poszło w lato sterownik był na starych letnich ustawieniach), obecnie nie wiem myślisz ze watro zwrócić uwagę na obecna ilość spalanego węgla? |
|||
|
||||
rj1972
|
No to brakuje jeszcze informacji o powierzni ogrzewanej. Wtedy można by się odnieść do ilości spalonego wegla. U mnie poszło ok. 3,8t i nie widzę w tym tragedii.
Skoro problem tkwi w niedopałkach to najprościej jak napisał Leon wyżej stopniowo podnosić dmuchawę. Moim zdaniem +2 jest bardziej własciwe ale powolutku. 27MJ raczej potrzebuje powietrza bo to już duża kaloryczność. Przy niskiej dmuchawie może nawet kopcić. Przy tak wysokiej temp cwu powrót musi być lepszy fizycznie. Autor na schemacie zaznaczył że czujnik jest na powrocie z 3D więc czujnij nie widzi ciepłego powrotu z cwu. Przełożenie czujnika w zasadzie nic w obecnej chwili nie zmieni w pracy kotła ale zoobrazuje właściwą temp którą później będzie można wykorzystać do innych ustawień. Instalacja na razie jest jaka jest, widać przerobki i specjalnie chyba nie robi problemu. |
|||
|
||||
faco
|
Powiadasz 3 pietra po 100m i pompy na tak niskich obrotach je obsłużą, grzeją całe grzejniki 🤔
Sam jestem ciekaw czy zmiana czujnika na powrocie coś da. Co to za partyzantka z tym czujnikiem CWU mierzysz temperaturę w bojlerze czy obok niego, kto Ci go tak dał 4,5t to nie dużo jak na 3 pietra , na pewno były dogrzane ? |
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 2Następna stronaOstatnia strona | ||||