Od dnia 16.10.2024 zostały wyłączone stacjonarne numery telefonów. Zapraszamy do kontaktu pod numerem: 574 443 555.
Forum  eCoal.pl v3.5  Ustawienia Ogniwo Eko plus 26 i temperatura powrotu Subskrybuj
Pierwsza stronaPoprzednia strona2 / 3Następna stronaOstatnia strona
2024-11-10 20:58
  jollo93 Posty: 19 Ostrzeżenie: 0
Jako że nie posiadam CWU zamontowałem jedynie poglądowo sam czujnik na zasilanie na grzejniki.  Po prostu przyczepiłem go do rury wychodzącej z zaworu na zasilanie. Z racji braku siłownika i innego czujnika a tego akurat nie demontowałem. Co do kalibracji sprawdzałem teraz pirometrem i termowizją różnice około 2 stopnie między termowizją a pirometrem zresztą sami zobaczcie. Jeśli chodzi o grzejnik na zdjęciu to jest on umieszczony najdalej i najwyżej od kotła. 

2024-11-10 21:06
  rj1972 Posty: 1104 Ostrzeżenie: 0
Sprawdzenie wymaga testów które są proste i szybkie. Ale chyba już nie dzisiaj.
dodane 2024-11-10 21:01Ok. Wykorzystanie czujnika cwu dla ciebie jest pomocne. 
dodane 2024-11-10 21:06Ale żaden problem ażeby podpiąć czujnik T1 i mierzyć sobie w sterowniku temp za zaworem. 
Tym bardziej że no nie wiem czy ta instalacja to nie jest samoróbka i nie chce nikogo obrażać ale geniusz który to robił mógł dołożyć jeden termometr za zaworem i manometr.  Chyba że są tylko nie pokazałeś. Pominę fakt że przydałyby się zawór zwrotny ale w tym przypadku bez cwu można go pominąć.
2024-11-10 21:09
  faco Posty: 909 Ostrzeżenie: 0
Dam Ci ściągę
Tutaj wydaje mi się według tej fotografii ze jest koło?

A prawidłowo koło powinno być po przeciwnej stronie co znaczy ze zawór jest źle założony jeśli zasilanie z pieca jest z lewej strony.

2024-11-10 21:15
Przy tak delikatnie mówiąc prymitywnie prostej instalacji to Twój pomiar pirometrem wygląda jak kosmiczna technologia.
Sorki ale skupmy się na Twoim zaworze 4D. Kiedy grzeje a kiedy nie.
dodane 2024-11-10 21:15Faco, raczej masz rację tylko że nie można mówić że jest źle zabudowany a źle ustawiony. 4D można zabudować dowolnie nawet bez specjalnej wiedzy tylko w razie glupawki trzeba go umieć ustawić. Przy 3D już nie do końca jest tak dobrze. 
Ale tak też się z tym zgadzam.
2024-11-10 21:31
Jest instrukcja producenta a więc nie wiadomo jak tam ta kryza jest ułożona w tym zaworze etc. widocznie to ma znaczenie i są efekty na grzaniu jak widać. Ponowne zamontowanie poprawnie zaworu powinno wyjaśnić sytuację z zaworem 4D. Potem można dochodzić innych przyczyn ale instalacja jest naprawdę prosta a różnica temperatur pomiędzy zasilaniem i powrotem znaczna.

Może autor powie jak tam z tymi symbolami jest ?.
I tak na marginesie co to za termowizja ?
dodane 2024-11-10 21:31Dodam jeszcze jak widać na termo ze czym bliżej dasz czujnik pieca na powrocie to masz bardziej wiarygodne wyniki i aż o 5°C wyższą temperaturę. A mieć na powrocie 45°C a 50°C to duża różnica, bo aby mieć gwarancyjne 50°C trzeba gonić niepotrzebnie piec skoro tam już taka temperatura jest dawno  
2024-11-10 21:39
Ustawiłem zawór na 100 procent otwarcia i pompę na 3 bieg. Jeżeli chodzi o manometr to jest ale nie pokazałem jedynie brak czujnika, ale jako że to w miarę świeża instalacja czujniki jeszcze dojdą. Odnośnie zaworu czterodrogowego faktycznie kropka jest po prawej stronie i tutaj może być przyczyna bez spuszczania się nie obejdzie. Ewentualnie co by koledzy doradzili jak już zacznę przeróbkę dodatkowo dołożyć aby to wszystko ogarnąć i uspokoić różnicę temperatur. Pomijam automatykę i czujniki tym zajmę się jak "prostota" zostanie ogarnięta. 
dodane 2024-11-10 21:39Co do termowizji chiński telefon ULEFONE armor 25t. Kalibrowałem go z Flirem który używam w pracy na co dzień zbyt wielkich odchyłek w różnicy temperatur nie ma. Bardziej jako ciekawostka aniżeli narzędzie do dogłębnej analizy. 
2024-11-10 21:47
Jeśli o mnie chodzi to teraz widzę co trzeba.
Może cię zaskoczę ale zmieniłbym tryb grzania z ecoala na ręczny na dobry początek. Ecoal w tym prostym układzie się gubi. A nie masz też bezpieczników przegrzania kotła w postaci pompy CWU czy też siłownika zaworu 4D. Masz tylko termik i zawór bezpieczeństwa który nie wiadomo czy działa.
Przekręciłbym zworę zaworu 4D w lewo o 90st. Zgodnie z schematem Afrizo. 
Albo ustal nazwę producenta swojego zaworu wtedy się go sprawdzi w necie. 
2024-11-10 21:51
No też nad jakąś termą myślę ale chyba coś tańszego.
Nie wiem, na teraz to przerzucić zawór i może dać mu siłownik ze pójdzie wspomóc powrót w razie biedy.
Tutaj Roman jest kierownikiem zamieszania to zapewne Ci tam dołoży gadżetów do założenia, ja tu jestem tylko gościnnie na występach
2024-11-10 22:04
faco dlaczego gościnnie?  Przecież nadal grzejesz niebieskim. Jak byś przeszedł na gaz lub PC to bym zrozumiał 
Ale co do tematu to zgadzam się z Twoją opinią tylko trzeba gnać do sedna a o termowizji to se pogadajcie może na PRV 
Gadżety?  Siłownik to nie gadżet a dzisiaj raczej podstawa. Ale jak kto woli.
2024-11-10 22:07
Z jednej strony mniej czasu a z drugiej lenistwo I głowa się starzeje  
2024-11-10 22:20
Co do nazwy zaworu napisałem go w pierwszym poście przytoczę raz jeszcze esbe vrg 14. Co do ustawienia w tryb ręczny w obecnej sytuacji chyba jednak będę zmuszony. Czy miałbyś jakieś dla mnie sugestie, rady od jakich parametrów zacząć. Siłownik jak i czujniki temperatur wew/zew chciałem zakupić i zamontować w ciągu kilku tygodniu tylko przy obecnej sytuacji z źle podłączonym zaworem jest to bezsensu. (chyba że uważacie inaczej). Zawór w obecnej pozycji będzie pracował jak długo ? Tego nie wiem , ale postaram się usunąć usterkę jak najszybciej. Do sedna zostawić przy obecnym zaworze tak jak jest teraz czyli 90% otwarcia i tryb ręka i sterować jedynie termostatami czy dać tak jak wyżej napisane kombinować w trybie ręcznym? Czy jak już będę przestawiał zawór i spuszczę wodę dokupić jeszcze jakąś dodatkową pompę np. mieszającą aby uspokoić ten powrót jak radzicie ?
dodane 2024-11-10 22:20Obecnie jak ręką odjął zawór ustawiony około 90-95 stopni a temperatura powrotu 50 stopni. 
2024-11-10 22:31
No to podałem Ci rysunek producenta Twojego zaworu i jak masz mieć go zamontowany na instalacji.
Pompa kotłowa wydaje mi się ze spełni swoje zadanie ponieważ masz blisko zaworu pompę z powrotu a ona zapewne będzie fajnie napierać zimniejszą wodą na powrót. Pompa kotłowa najlepiej elektroniczna bo pójdzie cały czas a bierze mało prądu. Czujnik zewnętrzny jak najbardziej może wtedy uruchomić pogodynkę do sterowania piecem. Czujnik wewnętrzny przy termostatach zbyteczna rzecz. Palenie ręczne jak najbardziej za.
2024-11-10 22:38
Pokaż fotkę bez pokrętła pi tej zmianie.
O to chodzi że nie musisz nic przerabiać tylko przekręcić. Rury i zawór bez zmian.

dodane 2024-11-10 22:38Kocioł 26W. 
Typ podanika retortowy ręczny.
Czas podawania w grzaniu 10s
Czas postoju 40s
Dmuchawa 36%.
Histereza kotla 0s
Regulator spalin 180st z dmuchawą 34%
Taki starter do doprecyzowania. Jeszcze byś musiał podać kaloryczność węgla.
W podtrzymaniu tylko czas postoju 60 min.
I zobaczymy.
2024-11-10 22:39
tak to wygląda bez pokrętła 

2024-11-10 22:40
Czegoś nie rozumiem, dlaczego się uparłeś ze jak producent podaje ze tak ma być zamontowany zawór to Ty go chcesz zostawić. Jak by to było obojętne to nie ma na zaworze symboli oraz instrukcji i wsie radno jak go zamontujesz, prawda 🤔😄 

2024-11-10 22:49
Co do kaloryczności to dokładnie nie wiem ale wiem , że potrzebuję więcej powietrza , żeby lepiej się spalać. Przestawiłem na tryb ręczny , zobaczymy. Dziękuję wam za porady zawór na pewno w niedługim czasie zdemontuje i zamontuje tak jak producent piszę. Jeżeli będziecie w pobliżu Głogowa to serdecznie zapraszam na piwo bo się wam należy ! 
2024-11-10 23:00
Tutaj Ci odpowiem na Twoje pytanie co do 90-95% obecnego otwarcia zaworu 4D. Przy taki otwarciu woda z pieca praktycznie idzie pełną gardzielą przez zawór i byś miał temperatury praktycznie takie same na czujnikach z pieca i za zaworem, ale niestety tak nie jest, co mówi samo za siebie ze woda nie przepływa przez zawór, tak jak ma.
dodane 2024-11-10 23:00O ale świetnie to widać na temperaturach za zaworem i powrotu ze się zbliżyły bardzo do siebie a tak powinny zrobić temperatury z za zaworem i zasilania. Zawór obecnej chwili miesza nie to co ma  
2024-11-10 23:01
Faco ja to już teraz wiem , ale znowu popełniłem ten sam błąd który czasem popełniam tj. Ufaj osobie która ci mówi że zrobiła dobrze ,ale pomimo to zawsze sprawdzaj czy na pewno jest ok. Ustawiłem retortowy ręczny i będziemy się bujać przez jakiś czas zobaczę czy będzie się w miarę dobrze palić. Ale dalej nie uzyskałem odpowiedzi czy coś dokładać podczas zmiany położenia zaworu, czy jakaś dodatkowa pompka byłaby w tej sytuacji polepszeniem obecnej sytuacji ? 
2024-11-10 23:12
Proponuję to zostawić jak jest to ustawienie zaworu i niech tak idzie aż nie przerobisz tego. Powrót miesza się z zasilaniem i masz go teraz wysoko. Nie wiadomo tylko ile Ci szło ciepła zanim dałeś czujnik za zawór. Ale idzie Ci w obecnej chwili około 50°C na grzejniki, powinno to starczyć przy takich temperaturach na dworze. To co ja zaproponowałem to zalecam po przerobieniu zaworu.
2024-11-10 23:38
wg mojej termowizji, i bezpośredniego dotyku ( tak wiem nie mam termometru w dłoni) , było około 36 stopni przy ustawieniu na połowę problem właśnie rozpoczął się , gdy zacząłem otwierać zawór bardziej. Zresztą masz to na wykresach. Czujnik temperatury wewnętrznej wydaje mi się potrzebny bo mam babcie wiekową (jeszcze) i chciałbym aby u niej była stała temperatura bo ma ciągle ustawione na 6 na termostacie. Nie zmniejsza tego i to bardziej chodzi o nią. bo na reszcie sobie poustawiam na stałe termostaty i się dostosuję. Pokój babci jest najzimniejszy stąd taki pomysł.
dodane 2024-11-10 23:29Jedynie martwi mnie zapowietrzanie się instalacji CO myślałem że , ten separator zda egzamin , początek zdawał ale teraz widzę nie działa tak jak powinno. Zamontuje automatyczne na grzejnikach i temat się rozwiąże.
dodane 2024-11-10 23:38Zobacz na wykres chociażby z 7 Listopada. 
Pierwsza stronaPoprzednia strona2 / 3Następna stronaOstatnia strona
Użytkownicy online: gienek_k, giker64, muchu1979, Ognisty75, Romek, romek103, sebastolorz92