Forum eCoal.pl v3.5 Proszę o pomoc w ustawieni pieca ogniwo eko plus + 10kW Subskrybuj | ||||
|
||||
NeoRav
|
Witam.
Chciałbym poprosić o pomoc w skorygowaniu ustawień na piecu bardziej doświadczone osoby. Mój problem polega na tym, że chcąc utrzymać temp powrotu w okolicach 50*C piec jest tak ustawiony, że w domu jest zdecydowanie za gorąco. Piec zasila ogrzewanie grzejnikowe jak również CWU, jednak kończę generalny remont mieszkania, więc tu nie mieszkam i nie używam za dużo ciepłej wody. Mieszkanie to ok 75-78m2 w starym ceglanym domku wielorodzinnym. Instalacja składa się z pompy mieszającej do grzejników , pompy do CWU, pompy cyrkulacyjnej ciepłej wody i zaworu 4D. Jeśli są potrzebne jeszcze jakieś dodatkowe informacje to chętnie ich udzielę. dodane 2024-10-31 14:44Zamieszczam również zdjęcie instalacji, jednak tu wszystko powinno być ok, bo była poprawiana przez porządną firmę, po poprzednim monterze, który źle zamontował zawór 4D. |
|||
|
||||
gwarek
|
Heyka.
Problem niskiej temperatury trzeba zacząć od pytania. Czy jest zamontowana pompa kotłowa ( miejce między 4D powrót do kotła a kotłem). Zdjęcie pokazuje 4D i na nim kierunki: - lewo = zasilanie z kotła, - góra zailanie grzejników, - prawo powrót z grzejników, - dół = powrót do kotła, Czyli 4D ustawione jako prawy. Daj znać .... sam to też przerabiałem. |
|||
|
||||
NeoRav
|
Tak zawór 4D jest tak ustawiony. Wcześniej był zamontowany nieprawidłowo i zostało to poprawione. Pompy kotłowej nie mam, podczas modernizacji w tamtym roku nikt mi takiej nie zalecił, ale teraz się trochę doszkoliłem i myślę nad zamontowaniem takowej przez lato. Jednak tak jak pisałem wyżej mój problem bardziej polega na tym, że ustawiłem kocioł tak, żeby na powrocie było około 50*, ale przez to w domu mam po 24 stopnie i zastanawiam się, czy coś można ustawić lepiej.
|
|||
|
||||
gwarek
|
To i tak dziwnie .... bo bez pompy to przekroje na wejściu kotła i wyjściu muszą być bardzo duże. Czy zawór 4D ma sterowanie z kotła czy ręcznie coś kręcisz. Na fotce ma ustawione 100%. |
|||
|
||||
rj1972
|
NeoRaw czy masz może ustawioną ochronę powrotu przez zawór 4D?
|
|||
|
||||
NeoRav
|
Gwarek na fotce jest na 0 czyli cała woda wracała w tym momencie na piec. Zawór 4D jest z siłownikiem, więc piec automatycznie nim sobie steruje według potrzeb.
rj1972 ochrone powrotu przez zawór 4D mam wyłączoną, bo wiem, że sprawia to nie raz problemy i na forum nie raz polecali ją wyłączyć. |
|||
|
||||
rj1972
|
W jaki sposób zapewniasz ochronę powrotu dbając o 50st? Byłoby chyba najlepiej gdybyś miał sterownik w necie i udostępniony. |
|||
|
||||
NeoRav
|
Już zmienione na publiczny. Był tak wcześniej ustawiony, ale po aktualizacji strony coś się chyba pozmieniało.
|
|||
|
||||
faco
|
Dokładnie tak, albo dajesz ochronę powrotu po przez zawór 4D albo montujesz kotłową.
Masz na piecu 53°C więc jakim cudem się spodziewasz 50°C na powrocie bez zastosowania w/w zagadnień 🤔 |
|||
|
||||
rj1972
|
Faco jest to możliwe w ecoalu który i tak pilnuje 60st na kotle.
Możliwe jednak że niska temperatura za zaworem wynika z niskiej nastawy regulatora pokojowego i regulatora pogodowego. Do tego wysoko prowadzone CWU. Musiałbyś podnieść te nastawy a siłownik puści więcej na dom ale wtedy stracisz na powrocie. CWU na 50st. W tym przypadku jest chyba wszystko OK. Polecam wykorzystać opcję ochrony powrotu przez CWU ale w ecoalu. |
|||
|
||||
faco
|
Na grzejniki ma puszczone 33°C, teraz woda w obiegu się wychłodzi po to są grzejniki i ile wraca °C powrotem a na piecu 53°C 🤔 Logiczne ze trzeba wspomóc powrót bo ciepła na niego nie ma skąd wziąć na jego ogrzanie przy takim układzie.
|
|||
|
||||
NeoRav
|
||||
|
||||
faco
|
Dziwnie się z Tobą pisze, to jak masz za ciepło dlaczego nie wykorzystasz 4D do ogrzania powrotu 🤔
Przeleciałem Twój wykres do tyłu i cudów tam nie widzę z tymi 50°C na powrocie. |
|||
|
||||
gwarek
|
NeoRav napisał » 2024-11-02 22:13 Czy to oznacza że nie masz zaworów termostatycznych na kaloryferach ???? Zobacz na mój kocioł .... mam taki "bezpiecznik" na zbyt wysoką temperaturę w domu. Czujnik temperatury pokojowej z zadanymi progami może obniżyć temperaturę zasilania kaloryferów. Możesz podłączyć elektroniczne głowice w kaloryferach ... to zbije nawet do 16 st.C |
|||