Forum Pello v3.5 Kocioł z sterownikiem Pello plus bufor. Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona2 / 2Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
marcins
|
||||
|
||||
wuwok
|
Michal86 napisał » 2024-10-22 09:26 A gdzie tutaj ustawienie by pompa bufora wyłączała się przy np. 40-45 stopniach? by bufor/kocioł nie rozładował się do końca. W tym kotle co doglądam sobie to nie jest tak ważne. Akurat szukam rozwiązań dla siebie/pod siebie. |
|||
|
||||
marcins
|
W parametrach zaawansowanych jest parametr: "temperatura załączenia pozostałych pomp" - w skład pozostałych pomp wchodzi m.in. pompa ładująca bufor, jest to temperatura kotła poniżej której pompa nie będzie pracować, o ile o to ci chodzi. Masz też parametr "temp. załączenia pomp obiegowych CO" - w przypadku aktywnego bufora jest to temperatura górna bufora poniżej której pompy CO nie będą pracować.
|
|||
|
||||
wuwok
|
Dziękuje, potestuje. Tak, o to mi chodziło... chyba
|
|||
|
||||
Michal86
|
dodane 2024-10-22 13:21Jeżeli pompa ładująca nie wyłącza się znaczy to, że nie jest osiągana ustalona temperatura na dolnym czujniku i pompa chodzi cały czas, a wszystko pracuje wg histerezy kotła. Temperatura kotła musi być odpowiednio wyższa. Może być ustawiona nawet i na 80st nie ma to znaczenia. Bo przykładowo ustawiając zadaną bufora na dolnym czujniku na 60st, na górze będzie np 70st, a kocioł będzie osiągał np 72st dodane 2024-10-22 13:53Kiedy ustalona temperatura na dolnym czujniku zostanie osiągnięta pompa ładująca wyłącza się, kocioł wygasza i wszystko pracuje wg histerezy bufora. Czyli histerezy od temperatury na dolnym czujniku ale mierzona na górnym. |
|||
|
||||
radek-ka
|
Jest opcja aby dodać wybieg pompy ładującej bufor, tak żeby jeszcze trochę wykorzystać ciepło zgromadzone w kotle?
|
|||
|
||||
Michal86
|
Przydałaby się taka opcja. Lub załączanie pompy cwu. U mnie realizuje to zewnętrzny sterownik jak do tej pory.
|
|||
|
||||
Rudi24
|
Temperaturę bufora i histerezę da się ustawić. Szkoda, że po wygaszeniu, jak temp. na kotle podbije, to pompa nie ładuje bufora. Z moich obserwacji jak pompa pracuje (oczywiście wtedy w trybie ręcznym) ok. 10min, to podbije temp. bufora 2~3 st.C
|
|||
|
||||
Michal86
|
Najprostszym sposobem byłaby opcja pracy pompy do wyboru bufora lub cwu po osiągnięciu zadanej temperatury na dolnym czujniku w minutach. Np w zakresie do pół godziny. Wtedy każdy dostosowałby do swoich potrzeb i instalacji. Taka sugestia do ES 🙂
|
|||
|
||||
radek-ka
|
||||
|
||||
Michal86
|
Tak poprawili to. Dla górnego czujnika.
dodane 2024-11-13 09:24A właśnie pytanie do ES dlaczego z poziomu strony nie widzę temperatur buforu? Z początku myślałem, że tak ma być choć wydawało mi się to dziwne. Ale gdy Radek-ka wrzucił screen widzę, że faktycznie powinny być 😅 dodane 2024-11-13 09:24 dodane 2024-11-13 09:27Z Androida. Przez lapka nie sprawdzałem 😅 |
|||
|
||||
Rudi24
|
Ooo, nowa aktualizacja aplikacji. Pojawił się kafelek z pompą bufora, można teraz ręcznie włączyć (oczywiście w trybie ręcznym) Dziękuję ES. |
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona2 / 2Następna stronaOstatnia strona | ||||