W nowym sofcie do sterowników PELLO dodaliśmy obsługę BUFORA. Więcej informacji na forum lub w tym pliku
Forum  eCoal.pl v3.5  Praca zaworu 4D bez rozpalania w piecu. Subskrybuj
2024-03-29 10:57
  MALB Posts: 45 Ostrzeżenie: 0
Witam
Mam do instalacji włączone dodatkowe źródło ciepła. 
Gdzie zmienić ustawienia pieca, aby nadal pracował zawór 4D i pompa bez aktywnego podajnika i dmuchawy?

Pozdrawiam
2024-03-29 21:01
  rj1972 Posts: 951 Ostrzeżenie: 0
A gdzie to źródło jest wpięte do instalacji? Przed zaworem 4D? Moim zdaniem żeby to działało w automacie a nie w trybie ręcznym to trzeba by zdublować czujnik temperatury kotła z dodatkowym źródłem albo przepuścić dodatkowe źródło przez kocioł i go niestety zagrzać. A co to za dodatkowe źródło?
2024-03-29 21:43
  macko72 Posts: 58 Ostrzeżenie: 0



Witam
Mam pytanie odnośnie sterownia zaworem 4D bez palenia w piecu. Z uwagi na ceny węgla i jego dostępności wykonałem w kotłowni dodatkowe źródło ciepła (bufor włączony równolegle z piecem) . Chciałbym sterownikiem eCoal sterować pompami i zaworem 4D  rj1972 jest to bufor włączony równolegle jak powyżej
2024-03-30 07:43
  faco Posts: 830 Ostrzeżenie: 0
Według mnie powinieneś oszukać sterownik w piecu. Ja bym zrobił tak ze odłączył silnik z sterownika aby nie dostawał napięcia więc się nie będzie kręcił nawet jak by chciał piec. Teraz musisz mieć min. 35°C aby włączyć pompy, więc czujnik z pieca do bufora i w ustawieniach zaawansowanych skalibrować go na tyle więcej aby piec widział ze ma to min. 35°C a najlepiej w ok. 50°C , z powrotem zapewne podobna sztuczka. Teraz czujnik z spalin tak samo prze kalibrować aby miał to min.60-70°C tak samo umieścić na obudowie bufora aby miał stałe ciepło, a reszta bez zmian, powinno to hulać.
2024-04-02 08:48
  mnich Posts: 275 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM /SERWIS
Algorytm wygaszania kotła - Nieaktywny (w tym trybie awaryjnym nie ma kontroli ognia, sterownik nie przełączy się na ręczny z powodu niskiej temperatury spalin)
Wtyczki od podajnika i dmuchawy wypinamy ze sterownika. 
Dla czujnika temperatury kotła wprowadzamy poprawkę kalibracyjną(+30), w celu podniesienia temperatury powyżej progu załączenia pomp (nie ma potrzeby grzać kotła).
Zostawiamy sterownik jedynie z obsługą tych obwodów z których chcemy korzystać.

Jeżeli będziemy chcieli wrócić do palenia w kotle, należy cofnąć wszystkie powyższe zmiany. 
2024-04-02 09:03
  faco Posts: 830 Ostrzeżenie: 0
Zapomniałem o algorytmie i dmuchawie ale widzę ze miałem dobry tok myślenia  
2024-04-04 07:05
  MALB Posts: 45 Ostrzeżenie: 0
Witam
Oto dokładnie co należy wykonać, aby korzystać z elektroniki pieca bez jego rozpalania w sytuacji, gdy mamy dodatkowe źródło ciepła:

1.     Odłączamy fizycznie od sterownika zasilanie wentylatora i podajnika.
2.     Zostawiamy podłączone te pompy których będziemy używać.
3.     Zakładka Ustawienia/ Kocioł/Tryb pracy zmieniamy Temperaturę zadana na min (42°)
4.     Zakładka Spalanie Retortowy- Reczny/ Tryb grzania. Tu ustawiamy Czasy pracy podajnika i Czasy postoju podajnika na wartości minimalne.
5.     W Spalanie Retortowy- Reczny/Parametrach podtrzymania/ Czas pracy podajnika i Czas krótkiej przerwy  ustawiamy na wartości minimalne zaś Czas postoju podajnika na wartość maksymalna. Dodatkowo Ilość powtórzeń na 1.
6.     W zakładce Zaawansowane/Obwód kotła ustawiamy Retortowy- Ręczny, zaś Algorytm wygaszania kotła ustawiamy na Nieaktywny.
7.     W zakładce Zaawansowane/ Zabezpieczenia/Czujnik zerwania zawleczki ustawiamy na NIE.
8.     W zakładce Kalibracja czujników/Temperatura kotła/Poprawka kalibracyjna ustawiamy na 30°
9.     W zakładce Kalibracja czujników/Temperatura powrotu/Poprawka kalibracyjna ustawiamy na 30°
 
 
Jeżeli  w dodatkowym źródle ciepła będziemy używać pompy CWU  to w zakładce Zaawansowane/Obwód kotła/Ochrona powrotu ustawiamy na nieaktywny.
Jeżeli nie będziemy jej używać , a mamy ustawione w zakładce Zaawansowane/Obwód kotła/Ochrona powrotu poprzez pompę CWU to odłączmy ją fizycznie od sterownika.
 
Jeżeli chcemy wrócić do palenia w piecu możemy pominąć punkty 4 i 5, gdyż w zakładce Zaawansowane/Obwód kotła ustawiamy Retortowy- eCoal i wyżej wymienione, zmienione wartości, nie będą aktywne.

Zmiany w czasach pracy podajnika wykonałem, aby nie wprowadzać zamętu w statystyki zużycia węgla. Jeżeli komuś to nie przeszkadza, to oczywiście może pominąć te zmiany. 
Users on-line: eugpac