Forum eCoal.pl v3.5 Poprawność instalacji CO z zaworem 3D Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona2 / 5Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
jaroslawhermanza
|
||||
|
||||
leON22
|
No to jak ten zawór ma Ci się otworzyć, czasami trzeba włączyć myślenie
dodane 2023-12-09 16:32Weź no chłopie udostępnij ten swój sterownik, nie będziemy się bawić w pobieranie Twoich zdjęć |
|||
|
||||
jaroslawhermanza
|
Czyli musiałbym zadać mu temperaturę 50 stopni?
dodane 2023-12-09 16:35Udostępnione |
|||
|
||||
leON22
|
||||
|
||||
jaroslawhermanza
|
Zrobione. Tylko ciekawe bo pokazywało 6% a jest na 4 za zaworze
|
|||
|
||||
leON22
|
Zmniejsz moc dmuchawy bo zaraz usmażysz szujnik tem. spalin, ogólnie parametry spalania do poprawy
|
|||
|
||||
jaroslawhermanza
|
Do ilu zmniejszyć?
dodane 2023-12-09 17:06Dałem do 45% Ogólnie regulator temperatury spalin jest włączony |
|||
|
||||
leON22
|
Na pewno nie 60% Zacząłeś od doopy strony, najpierw napisz ile m2 ogrzewasz, czym palisz, jaką temp.wew. preferujesz? dodane 2023-12-09 17:08 jaroslawhermanza napisał » 2023-12-09 17:06 17:06Dałem do 45% Ogólnie regulator temperatury spalin jest włączony Na Twoje szczęście. dodane 2023-12-09 17:24Podnieś zadaną kotła na 60st, spalanie - 7s/30s/40%, za zaworem ustaw 50st, nie napiszesz czy masz zawory termostatyczne na grzejnikach, ogólnie słabo opisałeś swoją instalację, a od tego powinieneś zacząć. Tyle z mojej strony dalej nie będę strzelał na ślepo |
|||
|
||||
gwarek
|
||||
|
||||
leON22
|
@gwarek wystarczy w ustawieniach zaworu 4D zmienić kierunek jego otwierania Szkoda gadać gość lubi hajcować, znowu wiatr 60%
|
|||
|
||||
gwarek
|
leON22 napisał » 2023-12-09 20:46 @gwarek wystarczy w ustawieniach zaworu 4D zmienić kierunek jego otwierania Szkoda gadać gość lubi hajcować, znowu wiatr 60% Faktycznie .... to było tak dawno w moim przypadku że zapomniałem o tym. Z tym hajcowaniem to chyba rekord temperatury spalin jest w zasięgu. |
|||
|
||||
jaroslawhermanza
|
leON22 napisał » 2023-12-09 20:46 @gwarek wystarczy w ustawieniach zaworu 4D zmienić kierunek jego otwierania Szkoda gadać gość lubi hajcować, znowu wiatr 60% Trochę wyrozumiałości dopiero zaczynam przygodę z piecem i staram się opanować instalację, wczoraj była lekka masakra bo po zmianie ustawień nie było mnie w domu i zdalnie musiałem jakoś opanować wczorajsze szaleństwo. |
|||
|
||||
rj1972
|
Raczej na pewno masz tylko 2 pompy w układzie CO I CWU. Możesz więc śmiało wyłączyć na początek ochronę powrotu oraz wyłączyć funkcję pompy dodatkowej. Zbędne obrazki na schemacie. W trybie recznym daj czas podawania 8s i czas postoju 42s dmuchawa 36%. Przed chwilą był kocioł mocno przegrzany i miał stan awaryjny ale przez to widać że siłownik działa poprawnie bo wyrzucił całą temp ta CO I zalał kocioł zimną wodą z powrotu.
dodane 2023-12-10 15:10Czy masz w układzie fizycznie CWU? |
|||
|
||||
leON22
|
jaroslawhermanza napisał » 2023-12-10 14:16 Trochę wyrozumiałości dopiero zaczynam przygodę z piecem i staram się opanować instalację, wczoraj była lekka masakra bo po zmianie ustawień nie było mnie w domu i zdalnie musiałem jakoś opanować wczorajsze szaleństwo. Wszytko rozumiem, wystarczyło napisać, sory pauzujemy temat i po sprawie, a tak wyszło jak wyszło sory |
|||
|
||||
rj1972
|
W tym modelu pierwszy raz widzę takie spaliny. Czy jest pewność że kocioł jest poprawnie zmontowany? Jest szuflada dobita do końca. Środkowe zawirowacze mają dobrze założoną blachę osłonową?
|
|||
|
||||
leON22
|
@rj1972 co do kierunku otwierania zaworu powinno być odwrotnie, nie wydaje mi się że przy jego otwarciu na 30% temp.była podobna jak na wyjsciu z kotła, czyli obecnie 50%, fizycznie tam jest pewnie otwarty na 70%, ale to musi stwierdzić sam właściciel Jarosław.
|
|||
|
||||
rj1972
|
Tak teraz widzę.
Trzeba zmienić kierunek. |
|||
|
||||
leON22
|
Ogólnie czy jest wybrany syf z pionowego wymiennika z tego okienka za popielnikiem 🤔❓
|
|||
|
||||
rj1972
|
Pytanie jeszcze czy siłownik był założony zgodnie z instrukcją 50/50.
dodane 2023-12-10 15:24 leON22 napisał » 2023-12-10 15:21 Ogólnie czy jest wybrany syf z pionowego wymiennika z tego okienka za popielnikiem 🤔❓ To też dobre pytanie. Czystość w komorze nawrotnej. Dobre bo sam na początku się na to nadziałem. Czystość za szufladą. |
|||
|
||||
jaroslawhermanza
|
rj1972 napisał » 2023-12-10 15:10 Raczej na pewno masz tylko 2 pompy w układzie CO I CWU. Możesz więc śmiało wyłączyć na początek ochronę powrotu oraz wyłączyć funkcję pompy dodatkowej. Zbędne obrazki na schemacie. W trybie recznym daj czas podawania 8s i czas postoju 42s dmuchawa 36%. Przed chwilą był kocioł mocno przegrzany i miał stan awaryjny ale przez to widać że siłownik działa poprawnie bo wyrzucił całą temp ta CO I zalał kocioł zimną wodą z powrotu. dodane 2023-12-10 15:10Czy masz w układzie fizycznie CWU? Tak jest. faco mi pomaga obecnie ustawic piec |
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona2 / 5Następna stronaOstatnia strona | ||||