Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum Pello v3.5 Problem ze sterowaniem zaworem 4D. Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 2Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
Grzegorzy169
![]() |
Witam, mam problem ze sterowaniem zaworem 4D, od kilku dni rozjeżdża się kalibracja pozycji zaworu 4D z wartością otwarcia podawaną w sterowniku. Sterownik załącza napęd zaworu zwiększa otwarcie o kilka procent, siłownik zaworu włącza się w tym samym czasie, ale nie wyłącza się w momencie gdy sterownik wyświetla brak pracy zaworu. Według sterownika otwarcie 11%, a w rzeczywistości otwiera do 100%. Kolejno sterownik zamyka, zbije o kilka procent, w rzeczywistości zamyka zawór na 0%. Instalację mam od kilku lat, pierwszy raz taka sytuacja. Pozdrawiam
|
|||
|
||||
leON22
![]() |
Pytanie, czy czas pełnego otwarcia siłownika wpisany w ustawieniach zaworu 4D ( 120s) jest zgodny z tym na obudowie siłownika ( specyfikacja ), drugie pytanie czy kierunek jego otwarcia jest prawidłowy?
|
|||
|
||||
Grzegorzy169
![]() |
Tak, wszystko się zgadza. Nic nie zmieniałem w ustawieniach. Dziwna sprawa.
|
|||
|
||||
leON22
![]() |
Dziwne, pewnie coś się rozjechało pytanie, dlaczego ? Na początek proponuję restart sterownika, nie zaszkodzi siłownik powinien się wyzerować.
|
|||
|
||||
Grzegorzy169
![]() |
Wygaszę kocioł, uruchomię ponownie sterownik, zobaczę czy coś to da.
dodane 2023-12-02 18:09 dodane 2023-12-02 18:10https://youtu.be/S1ydrWDqsQI?feature=shared dodane 2023-12-02 18:19https://youtu.be/gce4KT4I1zE?feature=shared |
|||
|
||||
rj1972
![]() |
Możliwe, że miałeś przebicie temp na kotle I sterownik otworzył zawór na 100% a siłownik się przekręcił.
Ponowna kalibracja zaworu i siłownika. Problemów z zasilaniem nie było? Nikt nie zmienił fazowania zasilania sterownika? |
|||
|
||||
Grzegorzy169
![]() |
Witam, nie było problemów z zasilaniem, dalej jest tak, że sterownik otworzy o kilka procent, w rzeczywistości idzie o kilkanaście, obecnie według sterownika jest 10 procent, w rzeczywistości około 40. Widać zaistniałą sytuację na załączonych wyżej filmach.
|
|||
|
||||
rj1972
![]() |
Coś dzisiaj zainicjowało to zdarzenie i się rozjechało. Ustaw kocioł w tryb ręczny i ręcznie zamykaj i otwieraj siłownik. Obserwuj i wyjdzie szydło z worka. Obawiam się, że nie ma wyjścia i ponownie ustawić zawór na 50% i siłownik na 5 a następnie restart sterownika. Robiłeś to kiedyś? |
|||
|
||||
Grzegorzy169
![]() |
Jak ręcznie w sterowniku otwieram i zamykam to reaguje prawidłowo. Ustawiałem siłownik na 0, zawór też i w sterowniku również tak, nastepnie restart sterownika. Jak idzie w automacie to jest chaos.
|
|||
|
||||
rj1972
![]() |
Dzisiaj kilka razy miałeś wyłączony sterownik. Jeśli to nie Ty to pewnie energetyka. I niestety w konsekwencji się pochrzaniło.
Przełącz na ręczny, ściągnij siłownik i możesz ocenić czy zawór jest otwarty tylko ile on pokazuje. Musisz go jeszcze raz nastawić a jeśli to nie pomorze to zmienić kierunek otwierania. Nic z niczego się nie bierze chyba że siłownik padł mechanicznie. |
|||
|
||||
Grzegorzy169
![]() |
Rozumiem, jutro z rana sprawdzę, odepnę siłownik i sprawdzę jak działa. Ale wcześniej jak układ działał poprawnie, to gdy sterownik kończył otwierać bądź zamykać zawór to wszystko działo się synchronicznie, a teraz sterownik wyświetla komunikat, że zawór stop, a ten jeszcze przez pewnien czas zamyka się bądź otwiera.
|
|||
|
||||
rj1972
![]() |
No to nie jest normalne zachowanie. A może miałeś przepięcie i poszło coś w sterowniku? Jak nic nie ustalisz to dzwoń w poniedziałek do ES może coś wyczytają z sterownika.
dodane 2023-12-02 21:26Czy aby czasem sytuacja nie wraca do normy??? |
|||
|
||||
Grzegorzy169
![]() |
Zrobiło się stabilnie, obecnie nie mam możliwości sprawdzenia czy stopień otwarcia w sterowniku jest tożsamy z wskazaniem na zaworze.
dodane 2023-12-02 21:38 ![]() dodane 2023-12-02 21:43Wcześniej też wyłączyłem pogodowe sterowanie zaworem 4D, aby zmniejszyć ilość zmiennych. dodane 2023-12-03 09:43Witam, po nocy różnica pomiędzy stanem otwarcia w sterowniku a tym w rzeczywistości wynosi około 5%, obecnie układ pracuje dobrze. Ale nie znam przyczyny wczorajszych zawirowań, pozostaje obserwacja. dodane 2023-12-03 10:21Jednak nie jest dobrze, sterownik pokazuje otwarcie na 40 %, w rzeczywistości jest 0%. Jutro zadzwonię do Es, może po aktualizacji tak jest. |
|||
|
||||
rj1972
![]() |
Polecam wcześniej ustawić kocioł w tryb ręczny, zdemontować siłownik i ustawić zawór na 50%, siłownik na 5, założyć siłownik, przełączyć na automat i zresetować sterownik. Przy okazji warto zrobić czynność konserwacyjną zaworu i jeśli ma taką możliwość to palcami pokręcić kilka razy 360st w koło w prawo i w lewo Jak długo pracował na małym kącie otwarcia to może go zabrudziło i się blokuje. Wtedy sterownik jedno a siłownik drugie. Siłownik nie daje dźwięków przeskakiwania albo cykania? |
|||
|
||||
Grzegorzy169
![]() |
Zrobiłem tak jak piszesz, zawór obraca się bez problemu, siłownik pracuje cicho. W trybie ręcznym jak załączam siłownik, kolejno chcę go rozłączyć to czasem jest opóźnienie i siłownik dalej zamyka bądź otwiera.
|
|||
|
||||
rj1972
![]() |
No to ciekawostka.
|
|||
|
||||
marcins
![]() |
Jak masz multimetr to możesz zmierzyć czy w momencie kiedy zawór się rusza, a sterownik pokazuje stop czy jest napięcie 230V na otwieraniu/zamykaniu (względem Nki).
Jeżeli nie ma 230V a jest ~115V to sterownik prawidłowo pracuje, a prawdopodobnie siłownik zaworu reaguje na napięcie szczątkowe. |
|||
|
||||
Grzegorzy169
![]() |
Dziękuję za informację, sprawdzę napięcie, będę w stanie to zrobić dopiero za około dwa tygodnie. Obecnie układ pracuje dość stabilnie, jeśli zmieni się ten stan, to przez ten czas to przejdę na sterowanie ręczne.
dodane 2023-12-09 18:21Witam, sprawdziłem napięcie w sytuacji kiedy zawór pracuje, a sterownik pokazuje stop, napięcie 230 V. |
|||
|
||||
skillz0nss
![]() |
I jak rozwiązałeś sytuację? Bo u mnie jest podobnie , cały czas mi przekłamuje około 10% a nawet i więcej, nawet jak go ręcznie przesuwam to i tak na drugi dzień robi co chce...
|
|||
|
||||
Grzegorzy169
![]() |
Witam, dołożyłem na obwodzie elektrycznym zamykania i otwierania zaworu po żarówce aby zbierała napięcie szczątkowe. Sprawdza się, zrezygnowałem z krzywej grzania, ustawiam stałą temperaturę za zaworem czterodrogowym. Ale od miesiąca pojawił się inny problem, błąd rozpalania. Wygląda na to, że ślimak w palniku czasem się zacina, na początku myślałem, że blokuje go jakiś kamień czy inny niepożądany tam przedmiot, ale chyba w jednym położeniu ślimak ten nie potrafi ruszyć w trybie ręcznym po załączeniu słychać jak silnik wydaje delikatny dźwięk ale nie rusza, gdy delikatnie obrócę ślimaka to wtedy ruszy. Robiłem tak w zeszłą środę i przed chwilą. Trudna sprawa, kiedyś jeszcze na gwarancji miałem wymieniany ten ślimak wraz z napędem. Jutro zadzwonię do es lub do ogniwa. Pozdrawiam
|
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 2Następna stronaOstatnia strona | ||||