Wystąpił problem z dostępnością numeru Serwisu. Do czasu uruchomienia numeru głównego prosimy o kontakt pod numerem 605-780-882
Forum  Pello v3.5 / v4.0  Defro Evopell 12 ustawienia Subskrybuj
Pierwsza stronaPoprzednia strona2 / 2Następna stronaOstatnia strona
2025-10-18 17:12
  jackpa Posty: 3 Ostrzeżenie: 0
poprawiłem, Dzięki za podpowiedzi
2025-10-31 12:01
  oskmik Posty: 3 Ostrzeżenie: 0
Podłączę się pod temat, żeby nie tworzyć nowego.
Jestem nowy w temacie pieca pelletowego. Montaż miałem tydzień temu i próbuję się czegoś nauczyć. Czytam forum, ale dla człowieka, który nie ma o tym zielonego pojęcia ciężko co kolwiek na początku złapać.
Mam ten sam piec, obieg CO1, wpięty regulator pokojowy, czujnik temperatury zewnętrznej i założony siłownik na zaworze 4D.
Problemy jakie zauważyłem:
1. Wyrzuca nie spalony pellet do popielnika. Nie są to duże ilości, garstka od ubiegłego tygodnia.
2. Pyłu ze spalonego pelletu jest więcej wokół palnika niż w popielniku.
3. Zawór 4D jest cały czas zamknięty.
4. Myślę, że dość dużo spalił patrząc jakie są temperatury zewnętrzne, cztery worki od poniedziałku.
Mogę prosić o przejrzenie moich ustawień i jakieś sugestie lub ustawienie?
2025-10-31 12:35
  Tomas20987 Posty: 7 Ostrzeżenie: 0
Witam
Z samego wykresu widać, że piec bardzo często się rozpala i wygasza — cykle są krótkie, czyli za szybko osiąga temperaturę zadaną.
Krótko: moc za duża, histereza za mała i zbyt czuły algorytm spalin.
Trzeba wydłużyć cykle – zmniejszyć moc kotła i zwiększyć histerezę.
Jak chcesz, to napisz do mnie na priv, to pomogę Ci to dokładnie ustawić, tylko potrzebuję pełny, całodobowy wykres i wszystkie aktualne ustawienia pieca (zrzuty ekranu).
2025-10-31 12:46
  oskmik Posty: 3 Ostrzeżenie: 0
Super. Dzięki. Będę pisał na priv.
2025-10-31 15:41
  Tomas20987 Posty: 7 Ostrzeżenie: 0
Do Figaro251980

Błąd 102 w sterownikach Defro (m.in. eSterownik, EvoPell, K1Pv4, K1Pv5 itd.) oznacza “zgaśnięcie palnika” – czyli sterownik wykrył, że płomień zanikł mimo tego, że kocioł powinien pracować.
Przyczyny są różne, ale najczęstsze to:
🔥 Za mało paliwa na podajniku / zbyt niska dawka podawania – pellet nie zdąża się rozpalić lub wypala się zbyt szybko.💨 Za duży nadmuch – płomień jest wydmuchiwany z palnika, czujnik płomienia traci sygnał.🌡️ Za duży spadek temperatury spalin – sterownik interpretuje to jako zgaśnięcie (szczególnie, jeśli spaliny spadną poniżej wartości progowej np. 50 – 60 stopni Celsjusza).🔄 Błąd w kalibracji podajnika – jeśli po kalibracji dawka paliwa wyszła za mała, palnik nie utrzymuje płomienia.⚙️ Niestabilny pellet lub zbyt dużo trocin / pyłu – pellet nie dopala się równo, żar gaśnie.🧠 Zbyt krótki czas pracy w trybie nadzoru / wygaszania – kocioł nie zdąży rozżarzyć palnika po kolejnym starcie.💡 Zabrudzony czujnik optyczny płomienia – nie “widzi” ognia mimo że ten jeszcze jest.👉 Co możesz zrobić:
Sprawdź, czy pellet nie jest zbyt pylasty lub wilgotny.W menu „kalibracja podajnika” ustaw ponownie wartość (może trzeba zwiększyć dawkę o 0,5 – 1 sekundy).Zmniejsz delikatnie nadmuch na mocy minimalnej (np. o 5–10 %).Sprawdź czystość palnika i czujnika płomienia.Jeśli błąd pojawia się przy osiągnięciu temperatury zadanej – może trzeba wydłużyć czas nadzoru (żeby kocioł nie wygaszał się zbyt szybko).Jeśli chcesz, możesz mi wysłać aktualne ustawienia i wykres z eSterownika (temperatura spalin, moc palnika, moment wystąpienia błędu 102) — wtedy powiem Ci dokładnie, co trzeba poprawić u Ciebie.

2025-10-31 20:17
  iendrus Posty: 1 Ostrzeżenie: 0
Witam
Mam Defro EvoPell plus 12kW i od miesiąca używam. Mam ustawioną temperaturę na 70 stopni. Niestety z jakiegoś powodu piec osiąga temperaturę 55 do 56 stopni. Mam zamontowany między innymi zestaw junior chroniący piec przed korozją nisko temperaturową. Generalnie komplet zalecany przez producenta. Poprzedni piec jaki miałem był mocy 10kW i wystarczał. Po ociepleniu domu utrzymywałem temperaturę wody na poziomie 40 stopni, a i tak było za ciepło. Głowice termostatyczne na grzejnikach odcinają dopływ czynnika a i tak temperatura na piecu nie rośnie.  Co to może być za anomalia. Dodam jeszcze że po 3 godzinach pracy pieca muszę go wyłączyć bo w domu jest za ciepło,
Pierwsza stronaPoprzednia strona2 / 2Następna stronaOstatnia strona
Użytkownicy online: czterolistny, drobny10, Justyna1992, leszno.krzyz, marekpotrykus, milu41, nacz0, RadekMil, WaldR