| Forum eCoal.pl v3.5 Ustawienia pieca w trybie lato Subskrybuj | ||||
|
|
||||
|
borewicz88
|
W ostatnim czasie coraz częściej wygasa mi piec "w grzaniu". Mam ustawiony tryb lato. Piec Ogniwo Eko Plus M 16kw.
Podajcie proszę jakieś zgrabne ustawienia. Węgiel karlik.
|
|||
|
|
||||
|
rj1972
|
Spróbuj zmniejszyć dmuchawe na +2. Może za szybko się wypala przy +10. Zawsze możesz skrócić czas podtrzymania postój na 40min i krótka przerwa na 50sek. Masz dobry kopczyk ponad palnikiem? To jest nowa dostawa Karlika z PGG?
dodane 2023-09-23 16:51Czujnik temp spalin jest czysty? dodane 2023-09-23 17:22Zadaj temp kotla 58st. |
|||
|
|
||||
|
piterekzioberek
|
Temperaturę na powrocie masz wyższą niż temperaturę na wyjściu z kotła (Jak to możliwe ?). Poluzuj dławik na przepuście czujnika kotła i sprawdź czy jest wsunięty do końca. U mnie też tak tak było. Jest to podobno typowe w OEPM.
dodane 2023-09-25 11:46W trybie grupowym wykorzystujesz poziomy mocy 16 kW i 20kW. Twój kocioł ma 16 kW więc nie powinno się wychodzić ponad ten poziom mocy. Proponuję zejść do poziomów: min. 8 kW i max. 12 kW. Zawsze można podnieść gdyby były problemy z dogrzewaniem. O konfiguracji trybu grupowego poczytaj tu: Tryb grupowy dodane 2023-09-25 12:04Przy okazji podzielę się swoimi doświadczeniami dotyczącymi trybów pracy kotła. Mój kocioł to OEPM 14kW. Początkowo wykorzystywałem tryb Retortowy-Grupowy. Potem wszedłem "na wyższy poziom wtajemniczenia" ![]() czyli tryb Retortowy-Ręczny.Obecnie kocioł pracuje w trybie Retortowy-eCoal (tryb LATO). Zużycie opału takie samo jak w trybie Retortowy-Ręczny, Dodatkowo podniosłem temperaturę zadaną kotła na 58 stopni (w tym trybie podpija o 5 stopni więc docelowao na kotle jest około 65 stopni. Zużycie opału nie zmieniło się, za to w kotle dużo czyściej i dodatkowa korzyść - wyższa temperatura powrotu. W tej chwili jestem zadowolony z ustawień. Zobaczymy jak będzie, gdy przejdę w tryb ZIMA. Obecnie pale węglem KWK ROW Ruch Chwałowice – Pieklorz Ekogroszek. |
|||
|
|
||||
|
gwarek
|
piterekzioberek napisał » 2023-09-25 12:04 Zużycie opału takie samo jak w trybie Retortowy-Ręczny, Dodatkowo podniosłem temperaturę zadaną kotła na 58 stopni (w tym trybie podpija o 5 stopni więc docelowao na kotle jest około 65 stopni. Zużycie opału nie zmieniło się, za to w kotle dużo czyściej i dodatkowa korzyść - wyższa temperatura powrotu. W tej chwili jestem zadowolony z ustawień. Zobaczymy jak będzie, gdy przejdę w tryb ZIMA. Obecnie pale węglem KWK ROW Ruch Chwałowice – Pieklorz Ekogroszek. Nie ma takiej możliwości aby podniesienie temp. kotła czy obiegu grzewczego nie wpłyęło na większe zużycie opału. Fizykie nie oszukasz i tyle. Najniższe zużycie opału będzie jak temperatura na kotle i obiegu grzewczym będą takie same ..... czyli niskie np. 40st.C ale ale ale kocioł się poci komin się poci stal gnije a sadza się okrutnie osadza. I oto cała historia dlaczego kosztem zwiększonego zużycia opału mamy wyższą temp. kotła od obiegu grzewczego. |
|||
|
|
||||
|
piterekzioberek
|
Gwarek, zapewne masz rację. Myślę, że dopiero w trybie Zima okaże się jaka jest różnica. To o czym pisałem wyżej dotyczy pracy w trybie Lato. Nie mniej jednak wyniki są, jakie są.Dla porównania wrzucam dwie statystyki: 1. z czerwca, gdy temperatura zadana kotła była ustawiona na 58 stopni w trybie spalania: retortowy ręczny. Czerwiec 2. z września, gdy temperatura zadana kotła była ustawiona również na 58 stopni ale w trybie spalania: retortowy-ecoal (więc ok. 5 stopni więcej - czyli 63). Wrzesień W obu przypadkach zużycie wyszło identyczne. Ale być może w trybie zima będzie inaczej. |
|||
|
|
||||
|
gwarek
|
@piterekzioberek Jak w trybie zima będziesz miał dobre wyniki to odgapię ustawienia Twojego kotła do mnie. No przynajmniej do momentu do którego jeszcze bedziasz udostępniał sterownik. ek ek ek ek ek ek ek ek ek ek |
|||

ek