Rozgrzewamy jesienne temperatury i z tej okazji przygotwaliśmy dla Państwa OBNIŻKI CENOWE wybranych produktów w naszym sklepie eSterownik.pl!
W zakładce "PROMOCJA" znajdziecie wszystkie produkty objęte rabatem
Forum  eCoal.pl v3.5  Proszę o pomoc w ustabilizowaniu pracy kotła, w szczególności temperatury spalin Subskrybuj
First pagePrevious page7 / 8Next pageLast page
2023-03-28 23:27
  adzik Posts: 37 Ostrzeżenie: 0
rj1972 napisał » 2023-03-28 22:30
Na zdjęciu widać dodatkowe zasilanie instalacji pomiędzy pompą CO a CWU. Może jednak nie cała instalacja CO nie idzie przez zawór 4D. Nie jest to czasem dodatkowa podłogówka? Trochę słabo widać.

dodane 2023-03-28 22:27Czas reakcji zaworu 4D proponuję 45s.

dodane 2023-03-28 22:30
Histereza kotła 0st
Histereza przejścia na mox max 1,5st.
Trochę na odwrót

Ok. Zrobione.
dodane 2023-03-28 23:27

2023-03-29 07:44
  rj1972 Posts: 840 Ostrzeżenie: 0
Odnośnie zdjęć to sprawa jest jasna. 
Czy możesz ocenić efekt na palniku i w popielniku?
Czy czujnik temp powrotu będziesz przekładał?
Próbowałeś kiedyś trybu ecoal albo ręczny? 
2023-03-29 11:03
  adzik Posts: 37 Ostrzeżenie: 0
Porobię zdjęcia jak po tej zmianie ustawień przez noc pracował jak tylko wrócę z pracy i wrzucę. Ręczny próbowałem na innym opale Karlik. I udało mi się ustawić dobrze bo w szufladzie prawie sam pyłek. 
Czujnik przebuduje dziś bliżej. 
2023-03-29 11:23
  rj1972 Posts: 840 Ostrzeżenie: 0
Pieklorz pójdzie na ręcznym praktycznie na tych samych ustawieniach co dla Karlika. Grupowy jest fajny ale ma dużo kombinacji które trzeba doszlifować.
2023-03-29 11:34
  adzik Posts: 37 Ostrzeżenie: 0
No właśnie na pieklorzu mialem dużo więcej popiołu i takich kruchych elementów. Czasami zdarzyło się też niedopałki. 
2023-03-29 19:24
  rj1972 Posts: 840 Ostrzeżenie: 0

adzik wyłącz programator temp kotła i ustaw na kotle 58st.

Albo od razu przejdź na tryb ręczny i zobaczymy co tam masz. Mocno coś destabilizuje Twój układ i pewnie to jest jedna podłogówka.

Na którym biegu masz pompę CO i CWU?
Oceń wizualnie czy kąt otwarcia zaworu 4D na sterowniku jest mniej więcej zbieżny ze skalą na siłowniku. Niestety nie masz tam precyzyjnej skali ale możesz to ocenić na "oko".
2023-03-29 19:28
  Dynamax Posts: 43 Ostrzeżenie: 0
Przeniosłem czujnik temperatury powrotu na śrubunek, zaizolowałem i teraz tak to wygląda:





2023-03-29 19:34
  faco Posts: 773 Ostrzeżenie: 0
faco napisał » 2023-03-11 08:01
Czujnik powrotu powinien być na trójniku w kierunku pieca, albo jeszcze lepiej jakoś dobrze zaaplikowany na śrubunku z pieca. Jak widzę jeszcze daleka droga przed Tobą 


Długo Ci to trwało  
2023-03-29 20:17
  leON22 Posts: 6404 Ostrzeżenie: 3
faco napisał » 2023-03-26 20:23
Masz rację, ta temperatura jaka utrzymuje Ci się na powrocie jest idealna na kondensację co oznacza powolne znikanie pieca.

Strachy na Lachy  To tylko czujnik i jego wskazania, które były przekłamane, wiadomym było, że temp.powrotu była wyższa , o ile teraz w końcu widać , brawo za szybką reakcję  A o czujniku powrotu napisał wcześniej @rj... jak chcesz to możemy Cię poklepać po plecach za spostrzegawczość, samochwało 
2023-03-29 21:43
  faco Posts: 773 Ostrzeżenie: 0
Myślałem ze kolega go przestawił jak pisaliśmy o tym z Romanem. Dopiero wczoraj napisał ze jest gdzie jest i gdzie go przestawił. No cóż kuli szklanej nie mam i nie wiem co się dzieje poza tym co widzę tutaj.
2023-03-29 22:36
  leON22 Posts: 6404 Ostrzeżenie: 3
Dynamax napisał » 2023-03-07 21:46
Cześć!
Proszę o pomoc w ustabilizowaniu pracy kotła a w szczególności temperatury spalin. Kocioł pracuje w trybie eCoal, korekta dmuchawy na -10% a temperatura spalin dochodzi do 270℃. Gdy przełączę na tryb ręczny i ustawię temperaturę spalin na max 170℃ to z kolei kocioł nie potrafi osiągnąć zadanej temperatury, CWU również. Dmuchawa ustawiona na więcej niż 30% powoduje powstawanie spieków (kalafiorów). Poza tym kocioł strasznie dużo pali. Średnio 26 kg/d w ostatnim miesiącu. Co do samej instalacji: kocił EKO PLUS M 20E, na obwodzie CO1 są grzejniki i 4 pomieszczenia z ogrzewaniem podłogowym sterowanym niezależnymi zaworami RTL. Budynek: ceglana kostka z lat 60-tych z podwójnymi ścianami, z dobudówką z porothermy, całość ocieplona, powierzchnia użytkowa około 240 m². Węgiel Ekogroszek Tauron 25-27 MJ/kg. Poradźcie proszę co mogę przetestować, aby kocioł pracował ekonomicznie i wydajnie. 

Jak dla mnie temat do zamknięcia , wszystkie bolączki właściciela kotła zostały rozwiązane Pozostaje tylko kwestia zmiany ochrony powrotu , co wiąże się z modyfikacją instalacji i dodatkowymi kosztami  
2023-03-29 23:15
  adzik Posts: 37 Ostrzeżenie: 0
rj1972 napisał » 2023-03-29 19:24

adzik wyłącz programator temp kotła i ustaw na kotle 58st.

Albo od razu przejdź na tryb ręczny i zobaczymy co tam masz. Mocno coś destabilizuje Twój układ i pewnie to jest jedna podłogówka.

Na którym biegu masz pompę CO i CWU?
Oceń wizualnie czy kąt otwarcia zaworu 4D na sterowniku jest mniej więcej zbieżny ze skalą na siłowniku. Niestety nie masz tam precyzyjnej skali ale możesz to ocenić na "oko".

Pompy obie na 2 biegu. Czujnik powrotu przeniosłem i zaizolowalem. Zawór wydaje mi się że chodzi ok. 
Zaraz zmienię na 58st. na stałe. 
Dorzucam zdjęcia ok. godz. 18 
2023-03-30 07:40
  rj1972 Posts: 840 Ostrzeżenie: 0
adzik co do popiółu to zabrakło twojej opinii Twojego zdania. Dobrze, źle ? Ty masz podgląd on-line a my tylko kreski i wyobraźnię. Pieklorzem paliłem i jeszcze go mam i wiedzę prawie swój popielnik. Delikatnie mogłby być  lepiej przedmuchany bo to wygląda jak łupek. Na palniku czysto. Jednak ocenisz to dzisiaj wieczorem. Trzeba będzie mieć na uwadze że za chwilę będziesz miał tryb lato.
Zmiana czujnika zmieniła nieco charakter pracy to chyba widać. Jednak widać pompa CWU pracuje teraz cyklicznie jak pompa mieszajaca. Pompka jest raczej starsza. Można to zmienić na ciągłą pracę ale ja bym poczekał do wieczora jak to będzie wyglądać w ciągu dnia i dzisiejszego wieczora. Niby miałeś zmienić temp kotła ale na razie nie rób nic do obserwacji.
Przemyśl jeszcze tryb ręczny. Przeglądałem starsze ustawienia i wcześniej na ręcznym było najlepiej.
Czy Ciebie interesują gwarancyjne temperatury kotla 60 i 50st ? Kociołek jest na gwarancji?
2023-03-30 08:26
  Dynamax Posts: 43 Ostrzeżenie: 0
leON22 napisał » 2023-03-29 22:36
Dynamax napisał » 2023-03-07 21:46
Cześć!
Proszę o pomoc w ustabilizowaniu pracy kotła a w szczególności temperatury spalin. Kocioł pracuje w trybie eCoal, korekta dmuchawy na -10% a temperatura spalin dochodzi do 270℃. Gdy przełączę na tryb ręczny i ustawię temperaturę spalin na max 170℃ to z kolei kocioł nie potrafi osiągnąć zadanej temperatury, CWU również. Dmuchawa ustawiona na więcej niż 30% powoduje powstawanie spieków (kalafiorów). Poza tym kocioł strasznie dużo pali. Średnio 26 kg/d w ostatnim miesiącu. Co do samej instalacji: kocił EKO PLUS M 20E, na obwodzie CO1 są grzejniki i 4 pomieszczenia z ogrzewaniem podłogowym sterowanym niezależnymi zaworami RTL. Budynek: ceglana kostka z lat 60-tych z podwójnymi ścianami, z dobudówką z porothermy, całość ocieplona, powierzchnia użytkowa około 240 m². Węgiel Ekogroszek Tauron 25-27 MJ/kg. Poradźcie proszę co mogę przetestować, aby kocioł pracował ekonomicznie i wydajnie. 

Jak dla mnie temat do zamknięcia, wszystkie bolączki właściciela kotła zostały rozwiązane Pozostaje tylko kwestia zmiany ochrony powrotu , co wiąże się z modyfikacją instalacji i dodatkowymi kosztami  




Myślę, że tak. Wiadomo już co było przyczyną problemów. Dziękuję wszystkim za rady i poświęcony czas (tobie Faco również ). Bez was bym tego nie ogarnął. Adzik - rób dokładnie to co Panowie radzą, a na bank rozwiążecie problem!
2023-03-30 08:38
  adzik Posts: 37 Ostrzeżenie: 0
rj1972 napisał » 2023-03-30 07:40
adzik co do popiółu to zabrakło twojej opinii Twojego zdania. Dobrze, źle ? Ty masz podgląd on-line a my tylko kreski i wyobraźnię. Pieklorzem paliłem i jeszcze go mam i wiedzę prawie swój popielnik. Delikatnie mogłby być  lepiej przedmuchany bo to wygląda jak łupek. Na palniku czysto. Jednak ocenisz to dzisiaj wieczorem. Trzeba będzie mieć na uwadze że za chwilę będziesz miał tryb lato.
Zmiana czujnika zmieniła nieco charakter pracy to chyba widać. Jednak widać pompa CWU pracuje teraz cyklicznie jak pompa mieszajaca. Pompka jest raczej starsza. Można to zmienić na ciągłą pracę ale ja bym poczekał do wieczora jak to będzie wyglądać w ciągu dnia i dzisiejszego wieczora. Niby miałeś zmienić temp kotła ale na razie nie rób nic do obserwacji.
Przemyśl jeszcze tryb ręczny. Przeglądałem starsze ustawienia i wcześniej na ręcznym było najlepiej.
Czy Ciebie interesują gwarancyjne temperatury kotla 60 i 50st ? Kociołek jest na gwarancji?


Tak kociołek na gwarancji. Nie muszę się trzymać sztywno tych 50 st. na powrocie. Pompa CO jest stara została po wymianie pieca. Jest dobra więc nie zmieniałem - być może w niedalekiej przyszłości wymienię. Co do popiołu to jest ok. Ale zdarzają się niedopałki. Wydaje mi się że na karliku było trochę lepiej. Zmienię może na ręczny ale to może za parę dni. Obecnie zmieniłem grupowy na 12-16kW zobaczę jak teraz to będzie wyglądać.

dodane 2023-03-30 08:38
Dynamax napisał » 2023-03-30 08:26
leON22 napisał » 2023-03-29 22:36
Dynamax napisał » 2023-03-07 21:46
Cześć!
Proszę o pomoc w ustabilizowaniu pracy kotła a w szczególności temperatury spalin. Kocioł pracuje w trybie eCoal, korekta dmuchawy na -10% a temperatura spalin dochodzi do 270℃. Gdy przełączę na tryb ręczny i ustawię temperaturę spalin na max 170℃ to z kolei kocioł nie potrafi osiągnąć zadanej temperatury, CWU również. Dmuchawa ustawiona na więcej niż 30% powoduje powstawanie spieków (kalafiorów). Poza tym kocioł strasznie dużo pali. Średnio 26 kg/d w ostatnim miesiącu. Co do samej instalacji: kocił EKO PLUS M 20E, na obwodzie CO1 są grzejniki i 4 pomieszczenia z ogrzewaniem podłogowym sterowanym niezależnymi zaworami RTL. Budynek: ceglana kostka z lat 60-tych z podwójnymi ścianami, z dobudówką z porothermy, całość ocieplona, powierzchnia użytkowa około 240 m². Węgiel Ekogroszek Tauron 25-27 MJ/kg. Poradźcie proszę co mogę przetestować, aby kocioł pracował ekonomicznie i wydajnie. 

Jak dla mnie temat do zamknięcia, wszystkie bolączki właściciela kotła zostały rozwiązane Pozostaje tylko kwestia zmiany ochrony powrotu , co wiąże się z modyfikacją instalacji i dodatkowymi kosztami  





Myślę, że tak. Wiadomo już co było przyczyną problemów. Dziękuję wszystkim za rady i poświęcony czas (tobie Faco również ). Bez was bym tego nie ogarnął. Adzik - rób dokładnie to co Panowie radzą, a na bank rozwiążecie problem!


Myślę że tak będzię

2023-03-30 08:54
  rj1972 Posts: 840 Ostrzeżenie: 0
adzik przy zmianie mocy zwróć uwagę na ilość powtórzeń ale możliwe że tak chcesz.
dodane 2023-03-30 08:54Raczej powinno być na odwrót. 
2023-03-30 10:36
  adzik Posts: 37 Ostrzeżenie: 0
rj1972 napisał » 2023-03-30 08:54
adzik przy zmianie mocy zwróć uwagę na ilość powtórzeń ale możliwe że tak chcesz.

dodane 2023-03-30 08:54Raczej powinno być na odwrót. 

Dziwne że miałem 3 podania. Już zmieniłem

2023-03-30 11:15
  rj1972 Posts: 840 Ostrzeżenie: 0
Miałaś dobrze dla 16 i 20kw. Zmieniając na 12 i 16 ilość powtórzeń też trzeba skorygować. Warto poczytać o grupowym co to jest i jak indywidualnie te powtórzenia ustawiać. Należy pamiętać że kocioł zaczyna i kończy pracę w grzaniu na mocy minimalnej. Dlatego nie proponuję u Ciebie przyciągania ostatniego etapu grzania bo raz że niepotrzebnie podaje opał a dwa niepotrzebnie dmucha kiedy kocioł ma już swoją temperaturę. Czyli 3 i 5 powinno być dobrze.
dodane 2023-03-30 11:15Teraz ja nie zauważyłem że zrobiłeś 4 i 5.  Też dobrze. Do obserwacji. 
2023-03-30 13:49
  adzik Posts: 37 Ostrzeżenie: 0
Tak zostawię. Póki co muszę wygasić kocioł. Zmieniam zbiornik wieczorem rozpalę i będę obserwował.
2023-03-30 14:09
  rj1972 Posts: 840 Ostrzeżenie: 0
Jakś ciekawostka konstrukcyjna? Kocioł na gwarancji i zmiana zbiornika? Brzmi ciekawie 
First pagePrevious page7 / 8Next pageLast page
Users on-line: sp3lff