Forum eCoal.pl v3.5 Duże spieki i strata w paliwie Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona10 / 11Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
faco
|
Dobra sprawdź sobie ten tryb lata, w piwnicy nic nie zmieniaj,
Jak sobie sprawdzisz tryb lato, upewniając się ze nie wylecisz w powietrze To weź klucz imbusowy i zakręć zawory w wszystkich grzejnikach jakich grzejesz (zasilanie i powrót) a następnie popuść 3 obroty góra i dół w każdym grzejniku. Jak wrócę z dworu to dalej dołączę do dyskusji Acha te zawory na trybie zimowym. |
|||
|
||||
rj1972
|
Ja sądzę, że w Twoim przypadku muszą się wypowiedzieć trochę starsi użytkownicy. Dla mnie to trochę jakby się cofnąć w erę kopciucha. Też kiedyś klamkowałem zaworami. Po prostu za bardzo poszedłem w nowsze rozwiązania. Z pewnością obecne ustawienia sterownika które zaproponowałem nie będą złe bo raczej miałem na myśli zmianę mocy palnika na min. ale w takim układzie sterowania to muszą wskoczyć dla Ciebie z poradą delikatnie starsi (nie koniecznie wiekiem a doświadczeniem) posiadacze OEP.
|
|||
|
||||
Adam83
|
Nie nie bez jaj z tym wylecisz w powietrze ... Muszę wszystkim znaczyc i wykrzyczeć że totalnej się nie znam na tym grzaniu i do mnie takie informacje trafiają dosłownie . Wstaję o 4 rano jak przystało na przedsiębiorcę jestem zawalony robota więc muszę walnąć się już do łóżka a taka gra słów nie wróży dobrego snu
|
|||
|
||||
oxalis3
|
Jak już Adam sprawdzi, że nie wyleci w powietrze w trybie lato, to może zrobić coś co kosztuje pewnie z 15 PLN i będzie miał temperaturę w chacie jaką chce.
|
|||
|
||||
Adam83
|
oxalis3 napisał » 2023-02-11 01:05 Jak już Adam sprawdzi, że nie wyleci w powietrze w trybie lato, to może zrobić coś co kosztuje pewnie z 15 PLN i będzie miał temperaturę w chacie jaką chce. Więc słucham ? |
|||
|
||||
konto usunięte
|
musiał by zagotować wodę mało prawdopodobne daj na piecu 45 C obniż cwu lekko przykręć zawór 3d ,kolego rj co tak ten siłownik u ciebie kręci pewnie obniżenia masz które nie dają żadnych oszczedność (dom to nie szklanka wody} obniżysz o 1 stopień pózniej trza dogrzać
|
|||
|
||||
Adam83
|
Żeby zagotować wodę to musiałbym palić starym kopciuchem - tutaj mam czujniki i temperatura wody w obiegu max 50+60stopni
|
|||
|
||||
oxalis3
|
Klika metrów kabla , regulator wewnętrzny temperatury , który został dołączony do kotła, Ustawienia zaawansowane - tryb pracy pompy c.o dla regulatora wyłączona. Montujesz ten regulator w najzimniejszym pomieszczeniu, ustawisz temp., pompa c.o po jej osiągnieciu się wyłączy i tyle.
|
|||
|
||||
rj1972
|
OK. Opanowanie to podstawa. Nie diabolizujcie bo nie o to chodzi. Faco, co wyleci w powietrze? To chyba jakaś ironia, gra słów? Nie ma specjalnie zagrożenia. oxalis3 co kosztuje 15zł i rozwiązuje problem? dodane 2023-02-10 21:18Dobra. za szybko poleciało oxalis3 wyjaśnił. A czy ten sterownik obsługuje regulator? |
|||
|
||||
oxalis3
|
Nie pisał bym głupot, mimo zaworów z głowicami termostatycznymi na grzejnikach, korzystam też z regulatora pokojowego np, kiedy wyjeżdżam na dłużej.
|
|||
|
||||
Adam83
|
No tak ale właśnie zrobiłem to samo co wewnętrzny regulator temperatury - wyłączyłem pompę co po osiągnięciu odpowiedniej temperatury pomieszczenie stosując do tego tryb lato
|
|||
|
||||
rj1972
|
A układ jest otwarty czy zamknięty? Przy otwartym nic się nie stanie. Adma83 trochę cię podkręcono ale to chyba tylko gra słów.
|
|||
|
||||
MateoKoc
|
||||
|
||||
konto usunięte
|
regulator i praca instalacji on off to dopiero będzie spalać węgla i w domu odczucie chłodu
|
|||
|
||||
Adam83
|
oxalis3 napisał » 2023-02-11 01:05 Jak już Adam sprawdzi, że nie wyleci w powietrze w trybie lato, to może zrobić coś co kosztuje pewnie z 15 PLN i będzie miał temperaturę w chacie jaką chce. Jak twój regulator temperatury wewnętrznej wyłączy pompe CO to wylecisz w powietrze? |
|||
|
||||
oxalis3
|
,
Adam83 napisał » 2023-02-10 21:23 Ta, a mi wydaje się, że przechodzisz na te tryby przy pomocy programatora, chyba nasz sterownik taka opcję ma.No tak ale właśnie zrobiłem to samo co wewnętrzny regulator temperatury - wyłączyłem pompę co po osiągnięciu odpowiedniej temperatury pomieszczenie stosując do tego tryb lato dodane 2023-02-10 21:31Adam ja nie wylecę bo mam naczynie bezpieczeństwa podłączone bezpośrednio z kotła z pominięciem pomp i zaworów, a układ mam otwarty |
|||
|
||||
faco
|
Dobra wróciłem , to była ironia bo widzę ze się ktoś tu panicznie boi ... więc jak widzisz wszystko ok bez krecenia w piwnicy zaworami
Bo tego się bałeś ze jak jest przydławione to coś może dachem To co na czym stanęło, przykręciłeś te zawory ? |
|||
|
||||
rj1972
|
oxalis3 też tak mam i śpię spokojnie MatoKoc użytkownik v3.5 (o ile się nie mylę) dobra kontrola vs V 2.4 dodane 2023-02-10 21:51Wracając do Adam83. Wszystko u Ciebie gra właściwie o ile nic nie zmieniałeś na instalacji. Jeśli można to oceń sam proces spalania. |
|||
|
||||
faco
|
Co do regulatora wewnętrznego sterującego pompą ... hmm może gdzieś być przegrzane a coś niedogrzane. Myślę ze ustawienie na sztywno każdego pokoju i ogólne regulacja na zadanej pieca chyba się lepiej sprawdzi.
Teraz układ nadal ma dość duże wychładzanie co widać na wykresie, wiec warto teraz pomyśleć o przydławieniu grzejników, to powinno ocieplić powrót. Do tego regulację sterownika a to oszczędność węgla... tylko całość skalibrować Wszystko na moje oko da się zrobić |
|||
|
||||
oxalis3
|
faco, dobra nie chce mi się dyskutować, ale zastanów się wg mnie pi...sz głupoty. Adam zrobi co chce, moja propozycja nic nie kosztuje, ewentualne korekty przepływu może zrobić dławiąc powroty.
|
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona10 / 11Następna stronaOstatnia strona | ||||