Forum eCoal.pl v3.5 Kąt otwarcia zaworu 3-drogowego Afriso i opał z składu elba Katowice Subskrybuj | ||||
|
||||
jandomm
|
Witam Maksymalny kąt otwarcia zaworu w układzie C.O. ustawiłam na max tj. 100 % Praktycznie dopiero przy kącie otwarcia 70 % następuję podanie ciepłej wody w układ zasilania grzejnikowego. Zawór to: ARRISO zawór 3-DR ARV 384 ProClick z siłownikiem ARM 343 (3-punktowy) Może jest to spowodowane pompą mieszającą w układzie zabezpieczenia temp. powrotu ??? Ponadto mam pytanie czy ktoś grzeje groszkiem zakupionym od: Kacper Ferdyn Broda Trans Bartłomiej Broda sklad.elba@interia.pl 510851784 Wartość opałowa tak niska iż musze dorzucać do pieca dobrego ekogroszku aby uzyskać temp na piecu co najmniej dochodzącą do 50 stopni. Grzane groszkiem z składu elba to max temp na piecu około 38 - 42 stopni przy obrotach wentylatora 75 %. Tak więc obniżyłem obroty (spieki) lecz dorzucam do pieca dobry groszek od innego dostawcy. Czy ktoś ma doświadczenie i opala groszkiem od w/w dostawcy ?
|
|||
|
||||
faco
|
A Ty co powietrzem chcesz grzać? Zmniejsz przerwę postoju podajnika do 20s i zobaczymy.
|
|||
|
||||
rj1972
|
Zgadza się. Tylko wentylator śmiga. Może potrafisz pokazać fotki jak ten zawór zabudowano ?
dodane 2023-01-25 13:57Zeby silownik pracował na niższym kącie otwarcia musi mieć z czego pobrać temp. U Ciebie jest trochę niezdrowe proporcja temp. 58st na kotle 47 na grzejniki i dwa obiegi oraz CWU i powrót. Sumarycznie kocioł nie wydoli. Dobrze jest ten kociołek podbić do 60st a grzejniki może ciut niżej. Wystarczy dopracować ustawienia i nie koniecznie więcej opału zje jak się szybciej dogrzeje. Pewnie też i z dmuchawą można będzie zjechać bo teraz to jest dużo dla mki. Może to nie koniecznie być opał słaby tylko za mała dawka? |
|||
|
||||
faco
|
Piec powinien mieć rezerwę tzw. piłę Ten leży i kwiczy jak zarzynana świnia
|
|||