Forum eCoal.pl v3.5 Problem z poprawnym ustawieniem pieca EKO OGNIWO PLUS M 20KW Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona14 / 24Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
Model17
|
Ale to co jeszcze może być nie tak (przy piecu) że jest problem ?
|
|||
|
||||
faco
|
właśnie chciałem zapytać o 3 pompę, czyli fizycznie jej nie ma?
|
|||
|
||||
rj1972
|
Masz zdjęcia na 1 stronie.
dodane 2023-02-02 22:10Problem nie siedzi w kotle a w zaworze mieszającym czyli 4D i ewentualnie obwodzie CO. Takie jest moje zdanie. LeON22 dzisiaj przekopał cały sterownik. Do potwierdzenia czujnik CO ale raczej widać tretitkę gdzie jest zabudowany. dodane 2023-02-02 22:13Dobra ja dzisiaj odpadam. |
|||
|
||||
faco
|
Tak na moje oko. W tym miejscu co zaznaczyłem to jedynie zadziałał zawór i to całkiem prawidłowo tylko ze odwrotnie.
Myślę ze kierunek zamknięcia w prawo jak teraz jest a zamienić przewody z siłownika L L1 aby kręcił odwrotnie. |
|||
|
||||
rj1972
|
Też do sprawdzenia na miejscu.
|
|||
|
||||
faco
|
Dokładnie tak
|
|||
|
||||
rj1972
|
Leon22 widzę - daj go na ręczny i otwórz zawór na 100%
|
|||
|
||||
leON22
|
Witam , przed chwilą zmieniłem kierunek otwierania zaworu 4D na przeciwny ( z prawego na lewy ) , max otwarcie ustawiłem na 100% , zawór na schemacie pokazuje otwarcie na 0% ( ciekawe jak to wygląda fizycznie ? ) temp.kotła spadła , za zaworem poszła w górę , zawór nie reaguje na zadaną za nim temp.38st , nie może się przymknąć
|
|||
|
||||
rj1972
|
Działa. Odpal mu dmuchawe żeby coś grzało.
|
|||
|
||||
leON22
|
||||
|
||||
rj1972
|
Moim zdaniem jesteśmy w domu 😁 Daj mu zawór 60% czyli fizycznie 40%.
dodane 2023-02-03 07:41Powinien puścić trochę na CO |
|||
|
||||
leON22
|
Nie ruszy bo kierunek jest w lewo , pokazuje otwarcie na 100% , a fizycznie jest zamknięty Zmieniam kierunek na PRAWO
|
|||
|
||||
rj1972
|
Ok. Nie zapomnij o dmuchawie 😁
dodane 2023-02-03 07:52W trybie ręcznym można sterować słownikiem dowolnie. Otwórz, stop, zamknij , stop. dodane 2023-02-03 07:53Najlepiej sterować z apki. Jesteś adminem. |
|||
|
||||
leON22
|
||||
|
||||
rj1972
|
Jak wniosek?
|
|||
|
||||
Model17
|
Czyli wychodziło by że coś z zaworem nie tak jeżeli dobrze rozumiem ?
|
|||
|
||||
rj1972
|
Moje zdanie. Zmiana kabelków na silowniku powinna załatwić temat.
dodane 2023-02-03 08:10Albo przestawienie kryzy zaworu. |
|||
|
||||
leON22
|
Zmiana kabelków nic nie da oprócz tego, że wtedy wszystko będzie zgodne ze sztuką ( zawór otwiera się i zamyka w kierunku zgodnym z fizycznym ) , przerabiałem ten temat na początku mojej przygody ze sterownikiem
|
|||
|
||||
rj1972
|
Doprecyzuje, zmiana kierunku zasilania na kablu i zmiana kierunku w lewo na sterowniku.
|
|||
|
||||
leON22
|
Mnie tego nie musisz tłumaczyć Zmieniłem tryb spalania na grupowy , zobaczymy co z tego wyniknie , spadam w kimono
|
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona14 / 24Następna stronaOstatnia strona | ||||