Forum eCoal.pl v3.5 Histereza pracy zaworu 4d Subskrybuj | ||||
|
||||
arosa
|
Tak jak w temacie zastanawiam się bo już chyba było o tym kilka razy na forum, czemu ES nie może dodać histerezy zaworu od 0.5 tylko pełne wartości zaczynając od 0
|
|||
|
||||
gwarek
|
Pewnie żeby nie kręcił non stop. Taki zawór też może cieknąć. Nawet nie myślę ile będzie przestoju kotła aby go wymienić. |
|||
|
||||
mamut
|
W sumie to dla 3D mniejsza histereza miała by rację, ale patrząc na pracę 4D u siebie przez kilka lat, to na nim tak jak @gwarek napisał, potrzebny spokój.
4D to zawór KEEP CALM AND CARRY ON |
|||
|
||||
leON22
|
Z moich obserwacji wynika, że przy ogrzewaniu grzejnikami ten 1st jest ok, ale przy podłogówce to już jest dużo, bo niby histereza #1st ale w sumie daje to 2st ( zawór się otwiera jak temp. za nim spadnie o 1st w stosunku do wartości zadanej w ustawieniach, a zamyka jak przekroczy ją o 1st
|
|||
|
||||
gwarek
|
Z drugiej strony 2st.C to może być dużo. Jednak zwłoka podłogówki w oddawaniu ciepła jest ogromna. Więc pewnie to nic by nie zmieniło. |
|||
|
||||
arosa
|
@leON22 ma rację przy podłogówce przydało by się ustawić na 0.5, mam w całym domu podłogówkę bez żadnego grzejnika i w tym wypadku 0.5 ma bardzo duży sens, może ludzie z ES by się wypowiedzieli czy dojdzie kiedyś taka opcja ?
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
Pisałem o tym ze 3 lata temu jak nie 4
|
|||
|
||||
arosa
|
To może jak więcej osób napiszę do ES to się pochylą nad tą prośbą.
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
Może się mylę, ale szło ustawić histerezę na zero. I to było idealne ustawienie dla podłogi.
|
|||
|
||||
arosa
|
Kiedyś na parę dni miałem ustawione na 0 ale zawór w tedy bardzo dużo kręci przez to pisałem że ludzie z ES mogli by się pokłonić nad dodaniem 0.5 i to by było idealne w sumie już chyba dawno nie było wypuszczonej jakiejś nowszej wersji chyba że się mylę chyba październik 2021 ostatni raz
|
|||