Od poniedziałku (14.04.2025r) planowane są prace przy usłudze Zdalnego dostępu dla sterowników 3.5/4.0.
W poniedziałek mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne (wykresy i statystyki) będą uzupełniane na bieżąco - może to potrwać dłuższy czas.
W poniedziałek mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne (wykresy i statystyki) będą uzupełniane na bieżąco - może to potrwać dłuższy czas.
Forum eCoal.pl v3.5 Mocny ciąg kominowy dość długu po wyłączeniu wentylatora. Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona3 / 4Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
mamut
![]() |
@gwarek się chce Tobie bawić w takie rzeczy
![]() Ostatnie sezony to tylko "znowu tego czarnego trzeba dosypać i kocioł wyczyścić", ale już i tego nie ma, pompkę też już ogarnąłem i koniec zwiedzania kotłowni. Z mokrym kominem to nie tylko, że opał suchy, bo przy niskiej temperaturze spalin jednak wystająca część z dachu jest chłodniejsza i tam może się skraplać. |
|||
|
||||
gwarek
![]() |
No właśnie jest na odwrót. Chcę się pobawić aby coś usprawnić aby nie łaźić do piwnicy i się nie bawić. Fajny przekaz dnia ... |
|||
|
||||
janjan
![]() |
leON22 napisał » 2023-01-15 02:17
@rj1972 w/g mnie otwarcie wyczystki zmniejsza ciąg kominowy , mam kotłownię na poziomie -0 , przepustnicę na dmuchawie i tzw. zetkę , czyli doprowadzenie powietrza z zew. bezpośrednio pod dmuchawę ( rura spiro fi-100 ) . Leon czy doprowadzenie zetki bezpośrednio pod dmuchawę jest lepszym rozwiązaniem niż doprowadzenie tylko w okolice kotła? |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Szczerze nie widzę różnicy
![]() ![]() |
|||
|
||||
gwarek
![]() |
mamut napisał » 2023-01-20 02:23 @gwarek się chce Tobie bawić w takie rzeczy ![]() Ja to jestem cieńki bolek ... zobacz @faco i jego "korony" To jest gigant pomysłowości i zacięcia. |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Też to wszystko przerabiałem i wszystko wcześniej czy później wylądowało na hasioku
![]() |
|||
|
||||
faco
![]() |
Oj też miałem chwile słabości ze jednak oryginał ze lepiej się nie da, ale coś każe kombinować dalej.
Na obecnym stopniu jestem zadowolony i jak na razie nie mam innych pomysłów. Muszę jeszcze trochę inaczej zablokować szamota bo coś lubi mi go skantować na palniku, muszę go jakoś zasztrabować ![]() No kurczę jak mam spalone od 15 września 1,8t węgla, tylko kombinacje na mniejsze spalanie, taki stan spalania widzę pierwszy raz ![]() Dodam jeszcze porównując z @leON22 i jego ocieplonym domem, to mam w moim dziurawym serze tylko 200kg spalone więcej 👀 |
|||
|
||||
gwarek
![]() |
Jak do mnie teść przyjedzie z plazmówką do cięcia blachy to też u mnie ruszy robota ... Jednak tylko chcę na szamotach zrobić dopalanie sadzy. Bez blokowania palnika dla opadania popiołu do popielnika. |
|||
|
||||
faco
![]() |
Ja głownie chciałem zablokować urzyg aby nie szedł ogień bokiem i tutaj szamot położony na palniku. Przy Marcelu to akurat popiół potrzebny bo sam węgiel go za dużo nie ma. Spieki natomiast aby nie blokowały ognia to obniżona korona u mnie ze jak przy grzaniu bojlera długo szedł palnik to po prostu za burtę
![]() Obecnie grzanie bojlera czyli histerezę przestawiłem i gra, nie ma co za burtę wypadać ![]() |
|||
|
||||
gwarek
![]() |
rj1972 napisał » 2023-01-19 19:53 @rj1972 To mi się bardzo podoba ... tylko siłownik i gotowe. Co to jest i gdzie to jest ???? |
|||
|
||||
faco
![]() |
Szukaj na necie albo allegro -> Regulator ciągu klapka przystawka pod dmuchawę
Jak widzisz jest tam już ciężarek co odpowiada za samo zamykanie bez siłownika. Też nad tym myślałem ale ostatecznie wybrałem RCK. |
|||
|
||||
rj1972
![]() |
Przykładowo https://allegro.pl/oferta/regulator-ciagu-klapka-przystawka-do-dmuchawy-tr6a-7845512686?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_content=ps&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_dio_pla_pmax_ps&ev_campaign_id=17967348206&gclid=CjwKCAiA5sieBhBnEiwAR9oh2tmT14yXjtKjVL4VPVLHAA05wMfW_bsFgRo5oOPZJp985jc-ATruFhoCrwQQAvD_BwE
Ale szukaj pod wymiar swojego wentylatora wymiarowo. Chociaż trzeba będzie coś przerobić. Ja to miałem robić do starego kotła. Kupiłem sterownik i dmuchawe a tego nie zdążyłem bo wymieniłem cały kocioł 👍 |
|||
|
||||
Luke
![]() |
Wszystkie te wynalazki były już sprawdzane i to z niewielkim skutkiem. Ja po eksperymentach z klapką pomiędzy dmuchawą a palnikiem zostawiłem ją w końcu zupełnie otwartą. Założonych efektów nie przyniosła, a wywoływała tylko kupę dymu i sadzy po wyłączeniu się dmuchawy oraz powodowała koniczność zwiększenia mocy dmuchawy (jakoś ta klapkę musiała się podnieść). Trochę może pomóc przesłona na wlocie powietrza do dmuchawy. Utrudni trochę przepływ powietrza w piecu. RCK w kominie również poprawi trochę sytuację.
Niestety jeśli węgiel jest wysokokaloryczny z małą ilością popiołu to niewiele to wszystko pomoże. Jednak zanim to wszystko zrobisz to spróbuj dosypać zwykłego wapna budowlanego do węgla. Nie wymaga to żadnych ingerencji w piec, dmuchawę i komin, a efekt może Cię zaskoczyć. |
|||
|
||||
gwarek
![]() |
Tryb grzania jest OK. Tylko podczas przejścia do podtrzymania długo hyczy zanim jest spokój. Klapka będzie sterowana siłownikiem więc nie zakłuci przepływu podczas grzania. |
|||
|
||||
Luke
![]() |
Próbuj. Widocznie każdy sam musi przejść tą drogę zanim w końcu dotrze do punktu do którym wszyscy wcześniejsi eksperymentatorzy dotarli już dawno. (łącznie ze mną 🙂 ).
|
|||
|
||||
gwarek
![]() |
Już testowałem mocne przymykanie wlotu wentylatora podczas podtrzymania. Robiłem to ręcznie czekając do momentu załączenia przedmuchu. Nic mi tam nie kopciło no a sadza i tak jest podczas grzania. Oczywiście siłownik sterujący może tylko przymykać klapkę zostawiając dolot mały powietrza. Wiem wiem ... ktoś już to robił ... OK. |
|||
|
||||
rj1972
![]() |
Gwarek a może Ty masz opał mega kaloryczny który długo się pali w odstawieniu? I to tylko mylna obserwacja.
|
|||
|
||||
gwarek
![]() |
No właśnie takie coś mam ... ale czy to jest mega kaloryczny ???? Groszek II - Mysłowice-Wesoła Uziarnienie: 5 - 25 mm Zawartość wilgoci Wtr: 3.0 - 8.0 % Wartość opałowa Qir: 28 - 32 MJ/kg Zawartość siarki: ≤ 0.60 % Spiekalność RI: 14 - 35 Zawartość popiołu: 3-8 % |
|||
|
||||
faco
![]() |
Ja mam na fakturze z Marcela 30 MJ/kg to chyba jest kaloryczny.
|
|||
|
||||
rj1972
![]() |
Gwarek załóż że szukasz dziury w całym. Albo jakoś tam lecą te przysłowia. Ty masz za bogaty opał i nie szukaj rozwiązania po stronie RCK komina czy przed dmuchawą a po prostu szukaj korekty w sterowniku żeby ograniczyć jego moc lub potencjał. Trafisz na ratopal i będziesz wszystko wywalił na złom. Przejdź na grupowy.
|
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona3 / 4Następna stronaOstatnia strona | ||||