Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum eCoal.pl v3.5 Niska temperatura na powrocie Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 2Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
kikid351
![]() |
Proszę o pomoc bardziej zaawansowanych użytkowników. Dlaczego mam tak niską temperaturę na powrocie? Już nie wiem co zmienić. Z góry dziękuję za wszelką pomoc. Dom 200m2, ocieplony. link do pieca: https://esterownik.pl/device/20821
|
|||
|
||||
marena
![]() |
Włącz pompę CWU
|
|||
|
||||
faco
![]() |
Wyłacz pompę a daj ograniczenie otwierania zaworu 4D w CO1 do 50% na próbę. Pompa CWU Ci nie dźwignie aż tyle na powrocie.
|
|||
|
||||
kikid351
![]() |
Niestety po wyłączeniu pompy CWU na powrocie nic się nie zmieniło a po ograniczeniu zaworu do 70% nie może dojść do ustalonej temperatury.
|
|||
|
||||
leON22
![]() |
Włącz ochronę powrotu przez pompę CWU, ustaw temp.min.powrotu na 50st. Na którym biegu jest pompa CWU i pozostałe dwie od CO?
dodane 2022-12-17 12:04PS. Przy okazji wyłącz priorytet dla CWU , histereza#2 ustaw na 30st , każda inna wartość włącza priorytet . dodane 2022-12-17 16:18Pytanie gdzie znajduje się czujnik temp. powrotu ![]() |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Pytanie, co to za kocioł, ile ma króćców, i czy powrót z baniaka jest mierzony, bo na wykresie nie widać żadnej zmiany podczas dogrzewania CWU. Chłop ograniczył otwarcia zaworu, i chyba nie osiąga komfortu. Ja bym tam zobaczył na pompkę CO, czy nie za wolno chodzi, oraz podbił moc i zadaną. Trza to zagrzać.
|
|||
|
||||
leon
![]() |
kikid351 Masz głowice na grzejnikach?? Jakie???
dodane 2022-12-17 19:14kikid351 jaką masz średnicę rury na wyjściu z kotła?? Około 35stop przy 71% zaworu??? Mi się wydaje że czujnik jest w złym miejscu |
|||
|
||||
Pajus76
![]() |
Przypuszczam, że czujnik masz na rurze powrotnej położony wzdłuż. Pierwsze pytanie, czy jest on zaizolowany? Jeżeli nie to go zaizoluj, w przeciwnym razie czujnik będzie podawał temperaturę wypadkową wody powrotnej i powietrza wokół niego.
|
|||
|
||||
leon
![]() |
Cyt"Dom 200m2, ocieplony." Ja też myślałem że mam ocieplony
![]() dodane 2022-12-17 19:44Pajus76 te temp to ni w piz...Ni w oko |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
leon, jak pijemy to nie piszemy, to było chyba ustalone
![]() |
|||
|
||||
leon
![]() |
verb masz na myśli kawę?? Około 35 stop przy 71%??? Według Ciebie to normalne
|
|||
|
||||
faco
![]() |
Jak tam na blachy idzie 35 stopni to jakie muszą być powroty, lód płynie do pieca. 70% jak zaworów nie ma, a 20 grzejników i podłogówka.
|
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Mosz recht, widać że tam zapotrzebowanie spore. Trza grzoć, a wszysko się ułoży.
dodane 2022-12-17 20:22 leon napisał » 2022-12-17 20:03 A gdzie Ty widzisz, że normalne ? Gdzieś tak napisałem ? Trza grzać, a nie srać po piętach.verb masz na myśli kawę?? Około 35 stop przy 71%??? Według Ciebie to normalne dodane 2022-12-17 20:27Ja bym tam olał to posrane grupowe, i dał się wykazać automatyce. Ale ja to się nie znam ;] |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Ale żeście się nakręcili, jak szczerbaty na suchary, a sam zainteresowany ma to w rzyci
![]() |
|||
|
||||
leon
![]() |
verb papier do twarzy drogi woda droga a o prądzie nie wspomnę
![]() ![]() dodane 2022-12-17 20:43leON22 a suchary z kminkiem ![]() |
|||
|
||||
faco
![]() |
Wyrazomy yny nasze zdanie
![]() |
|||
|
||||
leON22
![]() |
leon napisał » 2022-12-17 20:43 dodane 2022-12-17 20:43leON22 a suchary z kminkiem ![]() W Gubinie mówiliśmy na nie "pancerne ciasteczka", ale wiadomo z "głodu to pies psu jajca liże" ![]() |
|||
|
||||
rj1972
![]() |
faco. Mądrze gadasz ale swojego sterownika nie udostepnissz. Ciekawy i tajemniczy.
|
|||
|
||||
faco
![]() |
Myślę ze sprawa jest do opanowania, gdyby była dobra łączność z autorem
![]() |
|||
|
||||
kikid351
![]() |
Dzięki LeON22 i Pajus76. dostosowałem się do waszych wskazówek i rzeczywiście czujnik na powrocie nie przylegał dobrze. Pewnie po ostatnim czyszczeniu komina go przestawiłem nieświadomie ale już został zaizolowany
![]() |
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 2Następna stronaOstatnia strona | ||||