W nowym sofcie do sterowników PELLO dodaliśmy obsługę BUFORA. Więcej informacji na forum lub w tym pliku
Forum  eCoal.pl v3.5  Zmiana trybu z retortowy ecoal na ręczny Subskrybuj
First pagePrevious page1 / 2Next pageLast page
2022-12-05 19:00
  kemil Posts: 23 Ostrzeżenie: 0
Witam serdecznie.
Pewnie ten temat wałkowany ze sto razy, ale czytając maile na ten temat stwierdziłem że tego sam nie ogarnę więc prośba  o pomoc.  W chwili obecnej mam ustawiony tryb  Retortowy ecoal. Większość z osób borykających się z jakością popiołu sugeruje przejście na  tryb ręczny. Proszę podpowiedzcie mi jak wstępnie ustawić parametry aby po przejściu, nie wygasić pieca.  Ustawienia pieca udostępnione jako TKW47
Na tą chwile mam ustawiony kocioł  na 60*C i za zaworem 4D 40*C
Co  ustawić na start w tryb Grzanie, podtrzymanie i dmuchawa?


dodane 2022-12-05 17:14Mój popiół/ pomijam że sporo kamienia. ale i spieki i niedopalny



dodane 2022-12-05 18:12Na wstępie ustawiłem:
Grzanie:

Czas podawania: 5 sek, czas postoju 35 sek ( ~8x czas podawania) dmuchawę na próbę 37%
Podtrzymanie
Czas podawania: 4 sek, czas postoju  62 min, powtórzenia 2x ,  dmuchawę na próbę 35%
Nie wiem czy w podtrzymaniu nie lepiej zrobić np 6 sek podawanie i 90 min postoju ?
Po jakim czasie weryfikować ustawienia?  
dodane 2022-12-05 19:00Kolejne pytanie które mi się nasunęło  czy w podtrzymaniu jest jakaś  minimalna wartość do  której nie powinna spać  temp spalin? U mnie w podtrzymaniu spada do ok 70*C w trybie grzania wzrasta do ~ 140*C?
2022-12-05 20:51
  leON22 Posts: 6510 Ostrzeżenie: 3
Tryb podtrzymania ustawiasz sam na podstawie zadanej wartości czas postoju w Twoim przypadku 62min jak w tym czasie kociołek nie odpali w trybie grzanie tzn.jego temp.nie spadnie poniżej zadanej wartości minus histereza, to po 62min odpali w podtrzymaniu 2x po 4s z dmuchawą 35%.
2022-12-05 21:37
  kemil Posts: 23 Ostrzeżenie: 0
A jest jakaś minimalna temperatura spalin?  Wyczytałem że poniżej 50*C sterownik odczytuje to jako wygaszenie.
U mnie spada  do poziomu  ok 65*C. Nie wiem czy to ok? Te 62 minuty to tak  trochę z czapy ustawiłem....
2022-12-06 13:06
  leON22 Posts: 6510 Ostrzeżenie: 3
Mylisz pojęcia tryb podtrzymania i wygaszanie kotła w podtrzymaniu to dwie różne bajki, użyj szukajki na forum, wszystko znajdziesz  
2022-12-06 20:31
  kemil Posts: 23 Ostrzeżenie: 0
Słuszna uwaga, 
leON22 a proszę podpowiedz mi jeszcze bo mam małe spieki i trochę nie dopala węgla jednocześnie.
1. Jak sprawdzić czy  powstają one w podtrzymaniu czy grzaniu kotła?   Nie wiem gdzie korygować np. czas postoju (czy w podtrzymaniu czy grzaniu)
 Na tą chwilę zmieniłem czas postoju w trybie grzania z 35 sek na 40 sek.
2. Jak weryfikować czy czas podawania w grzaniu jest dobry? Rozumie  że jak zmienię ustawiony czas podawania w grzaniu np. z 5 sek na 4 sek - to jak będzie to  za mały czas to kocioł nie osiągnie temperatury zadanej?
3. Tak samo jak jeszcze nie czuje   kwestii powtórzeń w podtrzymaniu przy ustawieniu 4sek podawanie/ 50 minut postoju/30 sek przerwa - rozumie ze jak w tym czasie nie wejdzie w grzanie (temp kotła nie spadnie poniżej zadanej) to powtarza cykl  bo są 2 powtórzenia? Potem włącza grzanie niezależnie od  temp kotła do zadanej?
2022-12-06 21:08
  Blaha Posts: 1 Ostrzeżenie: 0
Cześć jestem nowy, brak pojęcia, jadę w automacie, doradzono mi aby podłączyć sterownik pod neta i prosić kogoś z was o pomoc w ustawieniach grupowych jest ktoś chętny do pomocy? 
2022-12-06 22:06
  Mixokret Posts: 56 Ostrzeżenie: 0
W pierwszej kolejności podłącz sterownik do internetu.
Ustaw typ podajnika: spalanie grupowe.
Na początek ustaw moc MIN i MAX na 8 kW, dmuchawę 35 % i ilość powtórzeń na 4 
Obserwuj jak się zachowuje histogram. Najwyższa kreska dla mocy min i max powinna się znajdować ok środka osi x
Zaglądaj na palnik i obserwuj płomień, wysokość kopca oraz czy nie robią się spieki.
Wprowadzaj korekty dmuchawy po 1% i po korekcie daj kotłowi trochę popracować.
Jak już dobrze doregulujesz wiatr dla 8kW że będzie dobrze dopalać groszek to taką samą procedurę wykonujesz dla 12kW.  
2022-12-07 22:45
  leon Posts: 631 Ostrzeżenie: 0

leOn22 Sorki że tak z dżemu i powidła.Pytasz o m2 ilość grzejników itp. Zapominacie wszyscy o utracie ciepła przez kratki wentylacyjne Jeszcze nikt się nie zapytał na forum, ile posiada Twój dom kratek wentylacyjnych przez jedną kratkę potrafi spindolić około 15% ciepła z pomieszczenia.
Proszę ES o przestawienie wątku we właściwe miejsce
2022-12-07 23:43
  leON22 Posts: 6510 Ostrzeżenie: 3
Leon kratki wentylacyjne przeważnie są montowane w kuchniach i łazienkach ( teraz bardziej okapy z pochłaniaczami ) u mnie okap z wentylatorem odprowadzenie zapachów do kanału wentylacyjnego i w jednej łazience kratka z wentylatorem w tej drugiej zwykła, która zimą raczej wdmuchuje zimne powietrze do wewnątrz wszystko chyba przez zbyt szczelne okna, kratka z regulacją nawiewu można ją całkowicie przymknąć, bo junkersa nie używam  
dodane 2022-12-07 23:38Ps. Zapomniałem jeszcze o doprowadzeniu powietrza pod kominek w salonie, tam też piździ po kostkach gdyby była otwarta cały czas, bez tego nie ma cugu w kominku. Jak w nim rozpalam zawsze uchylam  okno balkonowe  
dodane 2022-12-07 23:43Dodatkowo wczoraj z nudów zmieniłem tryb z ręcznego na ecoal, pali się podobnie. 1t Karlika zasypana pod koniec sierpnia właśnie poszła z dymem. Od dziś na pokładzie niebieskiego Pieklorz  ek
2022-12-08 17:52
  krzynycz Posts: 29 Ostrzeżenie: 0
Z ograniczaniem wentylacji w ogrzewanym domu trzeba bardzo uważać, możemy zaoszczędzić trochę pieniędzy, ale w zamian stracić zdrowie, a w skrajnym przypadku nawet życie. Jeżeli używamy kuchenki gazowej lub innych urządzeń, które generują płomień, trzeba być szczególnie czujnym.

O wentylacji w domu trzeba by było zrobić oddzielny wątek, bo to temat rzeka, a rzadko poruszany na tym forum. Natomiast tematów dotyczących ręcznego trybu pracy jest od groma. Rozumiem, że kogoś może pasjonować ciągłe pilnowanie pracy kotła lub po prostu siedzenie w kotłowni, ale ja nie podzielam tego entuzjazmu

Tryb eCoal z założenia powinien działać optymalnie niezależnie od bieżącego zapotrzebowania na moc i kaloryczności opału. Nie muszę siedzieć 3 dni w kotłowni po zmianie opału lub gdy na dworze zmieni się pogoda. 
Po co mam patrzeć na palnik jak ćma i sprawdzać, czy się już węgiel wypala, skoro piec to już wie, bo śledzi zmiany temperatury spalin i inne parametry. No i po co miałbym kupować piec ze sterownikiem eCoal, skoro do ręcznej pracy można mieć najtańsze dziadostwo i efekt będzie taki sam.
2022-12-08 18:26
  gwarek Posts: 582 Ostrzeżenie: 0
krzynycz napisał » 2022-12-08 17:52
No i po co miałbym kupować piec ze sterownikiem eCoal, skoro do ręcznej pracy można mieć najtańsze dziadostwo i efekt będzie taki sam.


No i tu się bardzo myslisz bo tryb eCoal to nie jest AI które inperpretuje wyniki i dobiera parametry.
Jak masz mały ekogroszek z średnią kalorycznością to będzie w miarę dobrze.
W moim przypadku pracowałem w trybie eCoal cały poprzedni sezon i sądziłem że jest super.
Po zmianie groszku na grubszy sort z większą kalorycznością tryb eCoal jest całkowice bezużyteczny
Więc jeżeli na automacie masz OK to super i ciesz się tą chwilą jednak te chwile szybko mijają.
Co do wentylacji mam w 100% takie same zdanie.
2022-12-08 21:05
  Mixokret Posts: 56 Ostrzeżenie: 0
Panowie. Nie chce zakładac nowego posta. Pytanie do użytkowników sterownika w najnowszej wersji 3.5. Czy jest sens zmieniać sterownik na np. ecoal w najnowszej wersji lub bruli? Obecnie mam najstarszy sterownik nie wspierany już Defro Smart 2 wyglądający jak ecoal w wersji 2.1 lub 2.4. W moim wykryłem problem z trybem ręcznym ponieważ nie mam wpływu na parametry czas podawania i czas przerwy, tak jak by pamiętał dane z trybu grupowego, cały czas podaje 5 s mimo że wpisze w parametr czas podawania np 10 s. Kontaktowałem się już w tej sprawie z serwisem ES i powiedzieli że mi to naprawią za darmo tylko poniosę koszt wysyłki płyty głownej. Także po sezonie grzewczym będę wysyłał płytę do serwisu. Tylko tak się zastanawiam czy nie lepiej już wymienić go na nowszy gdzie jest obsługa zaworu 4 d i można podłączyć czujniki bezprzewodowe.
2022-12-08 22:12
  krzynycz Posts: 29 Ostrzeżenie: 0
gwarek napisał » 2022-12-08 18:26
krzynycz napisał » 2022-12-08 17:52
No i po co miałbym kupować piec ze sterownikiem eCoal, skoro do ręcznej pracy można mieć najtańsze dziadostwo i efekt będzie taki sam.


No i tu się bardzo myslisz bo tryb eCoal to nie jest AI które inperpretuje wyniki i dobiera parametry.
Jak masz mały ekogroszek z średnią kalorycznością to będzie w miarę dobrze.
W moim przypadku pracowałem w trybie eCoal cały poprzedni sezon i sądziłem że jest super.
Po zmianie groszku na grubszy sort z większą kalorycznością tryb eCoal jest całkowice bezużyteczny
Więc jeżeli na automacie masz OK to super i ciesz się tą chwilą jednak te chwile szybko mijają.
Co do wentylacji mam w 100% takie same zdanie.


Zgadzam się. W pewnych warunkach, gdy automat zawiedzie nie ma wyboru, trzeba korzystać z trybu ręcznego lub grupowego, który jest jeszcze bardziej czasochłonny w dostrojeniu . Na szczęście nie trafiłem jeszcze na takie paliwo i zwykle wystarcza drobna korekta dmuchawy w dół gdy robią się spieki.

ps.: eCoal w wersji 3.5 to może jeszcze nie AI, bo się sam nie uczy, ale pobiera odczyty czujników, odpowiednio je interpretuje badając również ich zmienność i stara się dobierać optymalne parametry pracy kotła. Są różne automaty w sterownikach ale ten razi sobie wyjątkowo dobrze. Może uda się kiedyś założyć wątek opisujący algorytmy w różnych rozwiązaniach.       
2022-12-08 22:42
  Sailent Posts: 5 Ostrzeżenie: 0
Witam grupę w wakacje podłączony pięć do użytku ogniwo eko plus M , piecyk został odpalony przez gościa który wszystko montował i niby ustawiony , ale po jakimś czasie palenia zaobserwowałem zbyt dużo spieków w palniku i dużo spalonego opału czy ktoś doradzi coś . Sterownik chodzi w trybie ecoal ustawiony jest na 25kw . Dziękuję 
2022-12-08 22:55
  leON22 Posts: 6510 Ostrzeżenie: 3
Udostępnij sterownik i opisz swoją możliwie dokładnie swoją instalację ( ile pomp itd... ) i rodzaj paliwa , będzie łatwiej cokolwiek doradzić .
2022-12-09 10:49
  Sailent Posts: 5 Ostrzeżenie: 0
Witam a więc tak 
Tryb grzanie ,:
-korekta dmuchawy -1
Czas pracy podajnika 5s 
Typ kotła 25kw
Tryb podtrzymanie 
Czas pracy podajnika 6 s
Czas postoju podajnika 40min
Czas krótkiej przerwy 20 s
Ilość powtórzeń 4x
Moc dmuchawy 45%

Parametry kotła 
Tem.zadana 60
Temp.obnizona 5
Regulator pogodowy  brak 
Krzywa grzania -10 60
Krzywa grzania dla 10 45


Parametry zaawansowane typ podajnika retorowy ecoal
Algorytm wygaszania kotła zawsze 
Minimalna temperatura powrotu 45
Ochrona powrotu 42c

Pompy 
Temperatura załączenia pomp 42
Funkcja pompy dodatkowej  pompa mieszająca 
 

Podajnik 
Max.tem.podajnika 70c
Czas wyrzutu paliwa 3 min

Zawór 4d 
Czas otwarcia zaworu 120 s
Współczynnik wzmocnienia 0.5
Czas reakcji 60 s
Histereza pracy zaworu 1c
2022-12-09 11:58
  leON22 Posts: 6510 Ostrzeżenie: 3
Nie udostępniłeś sterownika , na pierwszy rzut oka źle ustawiony typ kotła , powinien być Eko Plus M , dalej nie wiem ile masz pomp ( czy masz np.tę mieszającą do ochrony powrotu )  czym palisz  
2022-12-09 12:36
  rj1972 Posts: 961 Ostrzeżenie: 0
Mka chyba ma model 26kW. Jeśli to jest nowszy kocioł to raczej M26E. Zupełnie inaczej to chodzi.
dodane 2022-12-09 12:36Plus+ ma 25kW
2022-12-09 17:25
  Sailent Posts: 5 Ostrzeżenie: 0
Witam zaraz wrzucę jakieś foto . Palę ekogroszkiem 26-28 pieklorz.pompy są dwie 
dodane 2022-12-09 17:25Chętnie bym dodał zdjęcie ale pisze przy wrzucaniu że mało miejsca na serwerze 🙂. Czy jest możliwość skontaktowania się z panem w inny sposób 
2022-12-09 19:20
  leON22 Posts: 6510 Ostrzeżenie: 3
Zdjęcie ma mieć rozmiar max 2mb, jakie to pompy, jaki typ kotła? 
Ciężko się z Tobą pisze  
First pagePrevious page1 / 2Next pageLast page
Users on-line: Tomkant