Rozgrzewamy jesienne temperatury i z tej okazji przygotwaliśmy dla Państwa OBNIŻKI CENOWE wybranych produktów w naszym sklepie eSterownik.pl!
W zakładce "PROMOCJA" znajdziecie wszystkie produkty objęte rabatem
Forum  eCoal.pl v3.5  Ustawienia pieca Subskrybuj
2022-11-21 15:55
  Wojtek90 Posts: 6 Ostrzeżenie: 0
Witam. Posiadam piec ogniwo 15kw, powierzchnia domu to parter 100 m i piętro 100 m, potrzebuje ustawić piec czyli parametry czasu podawania w grzaniu, podawania w podtrzymaniu, czasu podawania, moc dmuchawy, jaka temperaturę pieca ustawić, jaka temp za zaworem 4D, na ile procent ma być otwarty zawór itp. palę ekogroszkiem karlik. Teraz mam ustawione na piecu 55C, za zaworem 45C. Czas podawania w grzaniu 6 sek. Czas w podtrzymaniu podawanie 5 sekund przerwa 60 sekund 2 x podawanie, moc dmuchawy w podtrzymaniu 43%. Otwarcie zaworu 4D na 53% procent. Minimalna temp 21.5 normalna 22.5 i maksymalna 23.5. Robia się spieki i piec szybko traci swoją temp po otwarciu zaworu jak puszcza na kaloryfery. Korektę dmuchawy mam na -3. Niech mi ktoś powie czy coś zmieniać w tych parametrach co mam czy to jest dobre. Może ktoś ma podobny piec i podałby swoje parametry żeby mógł je u siebie wprowadzić bo nie mam pojęcia czy to co mam ustawione to jest dobre czy coś jest źle Znajomy mi takie coś poustawiał. Dziękuję za każdą podpowiedź 
2022-11-21 17:47
  Wiciu9 Posts: 68 Ostrzeżenie: 0
Jak spieki to raczej za dużo powietrza . 
Dla zaworu zmienił bym współczynnik wzmocnienia i czas reakcji zaworu  .
Będzie mniej i wolniej wychładzał piec .
2022-11-21 18:01
  Wojtek90 Posts: 6 Ostrzeżenie: 0
A gdzie to jest ten współczynnik wzmocnienia? I jaki czas reakcji dać?
2022-11-21 18:33
  gwarek Posts: 305 Ostrzeżenie: 0
Fotka dolna część ...

2022-11-21 18:38
  Wojtek90 Posts: 6 Ostrzeżenie: 0
@gwarek super dzięki a mógłbym cię prosić jeszcze o przesłanie zdjęcia z ustawień podajnika w grzaniu i w podtrzymaniu?
2022-11-21 18:58
  gwarek Posts: 305 Ostrzeżenie: 0

Tu masz link do mojego kotła ...
https://esterownik.pl/device/25128
2022-11-21 22:49
  Wojtek90 Posts: 6 Ostrzeżenie: 0
Widzę że ty masz to zastosowane w resortowym ręcznym a ja działam w trybie retor ecoal, czy te parametry co ty masz będą też dobre u mnie?
2022-11-21 22:59
  karoka65 Posts: 3358 Ostrzeżenie: 1 Karoka-EKO
Wszystko zależy w większości od paliwa ale  też nie tylko.
2022-11-22 08:07
  Wojtek90 Posts: 6 Ostrzeżenie: 0
Co ja jestem w stanie zmienić w ogóle w trybie retortowy ecoal? Bo niby to jest w pełni automatyczny tryb. Problem mam taki bo wydaje mi się że szybko pięć wychładza 
2022-11-22 16:44
  gwarek Posts: 305 Ostrzeżenie: 0

Najlepiej udostępnij sterownik w sieci .... wtedy wykresy i ustawienia widać ...
Można lepiej z obserwacji pomóc.

dodane 2022-11-22 16:44
Wojtek90 napisał » 2022-11-21 22:49
Widzę że ty masz to zastosowane w resortowym ręcznym a ja działam w trybie retor ecoal, czy te parametry co ty masz będą też dobre u mnie?




Cały poprzedni rok pracowałem na automacie ( nadmuch -2% , podawanie 3sek ).
Dla groszku o małej gradacji ten tryb działa ( 1sek podawania - 12,5sek przerwy ) bo tak ma wpisane automat.
Większa gradacja już jest lipa więc musiałem przeskoczyć na ręczny.
Jednak automat dość mocno podbija zadaną temp. kotła i jest wtedy duży zapas czasu w trybie podtrzymania.

Moje ustawienia trybu ręcznego na pewno nie pasują do twojego kotła.

Jednak pół soboty i masz swoje ustawienia załawione.
Widać po kopczyku jak ustawienia wpływają na pracę spieki czy zabrudzenie kotła.

2022-11-22 23:53
  Wojtek90 Posts: 6 Ostrzeżenie: 0
Udostepnie sterownik tylko czekam na router bo nie mam jak podłączyć pieca do sieci. Ja palę karlikiem a on ma większą gradację więc dać mu więcej czasu podawania? Jak mówiłeś że przy małym miałeś 3 to na większy dać np. 5?
Jeszcze jedno pytanie: wcześniej facet co ustawiał mi piec to ustawił mi typ obwodu na pompa podłogowa + zawór 4D + regulator pokojowy a ja nie mam ogrzewania podłogowego więc tam zamiast pompy podłogowej nie powinna być pompa c.o?
2022-11-23 17:46
  gwarek Posts: 305 Ostrzeżenie: 0

No i właśnie tu jest problem z automatem.
Ma ustawiony stały stosunek podawania do przerwy.
Ustawisz 3sek to będzie przerwa 37,5sek.
Ustawisz 5sek to będzie przerwa 62,5sek.
Czyli jak kopczyk będzie się zapadał to tylko możesz zmniejszyć nadmuch i liczyć że to wystarczy ...
Oczywiście u mnie automat działał ponad rok i na "małej gradacji" ekogroszu jest jak najbardziej OK.
Jak jest pompa podłogowa to chyba jest ograniczenie temperatury do jakiejś wartości.
Zdecydowanie ma być:
Pompa CO + zawór 4D + ( najlepiej reg. pokojowy )
2022-12-07 10:10
  Wojtek90 Posts: 6 Ostrzeżenie: 0
Jeszcze mam takie pytanie. Doszedłem w końcu wydaje mi się do ładu z piecem ustawiając go w retortowy ręczny. Pytanie czy spalanie 2/3 worka na dobę to dużo w taką pogodę jak teraz?  Dom 200m ocieplona tylko góra, piec służy tylko do ogrzewania domu, wodę do użytku domowego podgrzewam bojlerem elektrycznym. 
Users on-line: Arel87, ben760, Dudi4668, ekopiecgroszek, Grzegorz63, Martines, renmar77