Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum eCoal.pl v3.5 Jaki siłownik zaworu 4D? Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona2 / 2Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Kolego ta pompa CO grzejniki kreci sie cały czas , czy cyklicznie ? Druga sprawa jeśłi mas ztak jak narysował Verb to zawór 4d nie bedzie działał poprawnie .
|
|||
|
||||
szulczyk
![]() |
Mam tak jak na schemacie :
![]() Ameno25 napisał » 2022-11-19 06:56 Kolego ta pompa CO grzejniki kreci sie cały czas , czy cyklicznie ? Druga sprawa jeśłi mas ztak jak narysował Verb to zawór 4d nie bedzie działał poprawnie . Ta pompa CO pracuje cały czas Mam ja ustawiona na ten tryb : ![]() Czyli wg grunfos : Charakterystyka stała/stała prędkość, bieg I i Tryb regulacji instalacji grzejnikowej (ciśnienie proporcjonalne) A w obwodzie CO2 mam ustawione : Pompa CO Co w takim razie mam zrobic? |
|||
|
||||
gmaj22
![]() |
verb napisał » 2022-11-18 18:43 Spróbuj 60sec, jak będzie lepiej ale niestabilnie to 90sec. Gmaj może jeszcze napisze, on tu jest guru w zaawansowanym sterowaniu instalacjami. Guru to spora przesada ![]() Ale do tego co napisałeś, dodałbym jeszcze: po co @szulczyk dokupił ten siłownik do 4D przy tego typu instalacji? Teraz to jedynie użyć go do pilnowania stałej temperatury powrotu, ale przy niestabilnej instalacji i zbyt niskiej temperaturze na kotle, może wachlować "w te i we wte". Ja widziałbym dla niego inne zastosowanie: regulacja temperatury na podłogę. Ale do tego trzeba by przepiąć zasilanie grzejników przed 4D (powrót za 4D) i zrezygnować z mieszacza przy rozdzielaczu podłogówki. Uwaga do szkicu wrzuconego wyżej przez kol. @verb: powrót z grzejników w takiej sytuacji powinien być połaczony z powrotem z podłogówki PRZED 4D. Jeśli jest tak jak na szkicu-instalacja i 4D nie będą działać poprawnie. dodane 2022-11-19 08:38 verb napisał » 2022-11-18 11:05 szulczyk napisał » 2022-11-18 11:25
Tak |
|||
|
||||
szulczyk
![]() |
Nie jestem hydraulikiem wiec ciezko mi sie do tego odnieśc...
Teraz to w ogole cos jest nie tak zatrzymal sie i nie chce ruszyc przy 45 stopniach a zawor caly czas 50% juz nie wiem o co chodzi. Czy jest tutaj ktoś z okolic Warszawy /Mazowieckiego co moze przyjechac zobaczyc mi to ,cos przerobic instalacje jak trzeba zeby to chodziło? A nie zebym tracił mase czasu na to ... |
|||
|
||||
gmaj22
![]() |
szulczyk napisał » 2022-11-19 08:04 Mam tak jak na schemacie : ![]() Ameno25 napisał » 2022-11-19 06:56 Kolego ta pompa CO grzejniki kreci sie cały czas , czy cyklicznie ? Druga sprawa jeśłi mas ztak jak narysował Verb to zawór 4d nie bedzie działał poprawnie . Ta pompa CO pracuje cały czas Mam ja ustawiona na ten tryb : ![]() Czyli wg grunfos : Charakterystyka stała/stała prędkość, bieg I i Tryb regulacji instalacji grzejnikowej (ciśnienie proporcjonalne) A w obwodzie CO2 mam ustawione : Pompa CO Co w takim razie mam zrobic? @Ameno juz wcześniej zwrócił na to uwagę. Ale uwaga do @szulczyk: przyjrzyj sie dobrze, jak masz to zrobione, bo co innego odpowiadasz @verbowi, a co innego podajesz strone pózniej. Moja ocena i uwagi są do Twojej "pierwszej" wersji. |
|||
|
||||
szulczyk
![]() |
||||
|
||||
gmaj22
![]() |
I powyżej rura z pompą to zasilanie grzejniki a bez pompy-zasilanie podłogówki? Jesli tak, to masz podłączone prawidłowo w obecnej konfiguracji.
dodane 2022-11-19 09:06Rozumiem, że chodzi o krzywą grzania w ustawieniach zaworu 4D a nie kotła ? Moim zdaniem jest to bez sensu, skoro za temperaturę na podłogę odpowiada mieszacz termostatyczny, zaś na grzejnikach masz termostaty. |
|||
|
||||
szulczyk
![]() |
gmaj22 napisał » 2022-11-19 09:06 I powyżej rura z pompą to zasilanie grzejniki a bez pompy-zasilanie podłogówki? Jesli tak, to masz podłączone prawidłowo w obecnej konfiguracji. dodane 2022-11-19 09:06Rozumiem, że chodzi o krzywą grzania w ustawieniach zaworu 4D a nie kotła ? Moim zdaniem jest to bez sensu, skoro za temperaturę na podłogę odpowiada mieszacz termostatyczny, zaś na grzejnikach masz termostaty. Tak , ta rura na samej górze z pompą to zasilanie grzejniki , ponizej zasilanie podłogówki. A zasilanie podlogowki konczy sie i wchodzi do rozdzielacza i wyglada tak jak tutaj z góry gory rurki ten zawor tym wlasnie konczy sie rura zasilanie podłogówki : ![]() C gmaj22 napisał » 2022-11-19 09:06 I powyżej rura z pompą to zasilanie grzejniki a bez pompy-zasilanie podłogówki? Jesli tak, to masz podłączone prawidłowo w obecnej konfiguracji. dodane 2022-11-19 09:06Rozumiem, że chodzi o krzywą grzania w ustawieniach zaworu 4D a nie kotła ? Moim zdaniem jest to bez sensu, skoro za temperaturę na podłogę odpowiada mieszacz termostatyczny, zaś na grzejnikach masz termostaty. Ten mieszacz od pogłogówki ma pokretło od 1 do 5 a ostatni MAX , na jaką wartośc to ustawić? Mam jeszcze założone siłowniki do podlogowki i listwe HB2 spięta z pompą od podłogówki. Czyli wywale te krzywą grzania i stała temperatura za zaworem 4D tylko jaka? 50 stopni? i czy warto bawić się a jakąś temperature obniżoną np na noc? I pytanie jeszcze jaki powinien ustawic czas reakcji zaworu 4D bo sa różne opinie jedni pisza 30-45 sek inni 60-90 sek lub więcej? dodane 2022-11-19 16:24I jaka ustawić maksymalna temp zA zaworem 4d gdy ma się włączyć alarm ? dodane 2022-11-19 16:35I ochrona powrotu przez pompe mieszającą? |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Jak na zaworze dasz te 5 dych, to wsio powinno gadać, powrót też powinien mieć się dobrze. Na podłogę puść tyle, aby Ci było ciepło. Kto ma Ci powiedzieć ile trzeba ustawić ? A czas reakcji zaworu przetestuj tak i tak, potem wybierz jak Ci pasuje.
|
|||
|
||||
szulczyk
![]() |
Ok a jaką ustawić maksymalna temp za zaworem 4d gdy ma się włączyć alarm ? gdy temp zadana będzie 50 stopni
dodane 2022-11-19 19:35I dlaczego co jakiś czas mi wywala alarm przekroczona temp za zaworem? dodane 2022-11-19 19:40I dlaczego co jakiś czas mi wywala alarm przekroczona temp za zaworem? |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Prawdopodobnie przez typ obwodu podłogówka +4D. Możesz je zamienić.
|
|||
|
||||
szulczyk
![]() |
Mam ustawione co1 na pompa podłogowa +zawor 4d +reg pokojowy to na jaki mam zmienić?
|
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Spróbuj pompa CO + 4D + r.p.
|
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
szulczyk napisał » 2022-11-19 19:40 Ok a jaką ustawić maksymalna temp za zaworem 4d gdy ma się włączyć alarm ? gdy temp zadana będzie 50 stopni dodane 2022-11-19 19:35I dlaczego co jakiś czas mi wywala alarm przekroczona temp za zaworem? dodane 2022-11-19 19:40I dlaczego co jakiś czas mi wywala alarm przekroczona temp za zaworem? Ustawiłeś temp maksymalna za zaworem 59* , temperatura przekroczyła tą wartość np. 20 listopada o godz 14.12 więc zakneło zawór i wywaliło alarm zgodnie z tym co ustawiłeś , czego tutaj nie rozumiesz ? |
|||
|
||||
szulczyk
![]() |
Ameno25 napisał » 2022-11-20 15:35 szulczyk napisał » 2022-11-19 19:40 Ok a jaką ustawić maksymalna temp za zaworem 4d gdy ma się włączyć alarm ? gdy temp zadana będzie 50 stopni dodane 2022-11-19 19:35I dlaczego co jakiś czas mi wywala alarm przekroczona temp za zaworem? dodane 2022-11-19 19:40I dlaczego co jakiś czas mi wywala alarm przekroczona temp za zaworem? Ustawiłeś temp maksymalna za zaworem 59* , temperatura przekroczyła tą wartość np. 20 listopada o godz 14.12 więc zakneło zawór i wywaliło alarm zgodnie z tym co ustawiłeś , czego tutaj nie rozumiesz ? Mi chodzi o to aby ustawić tak ten sterownik aby mi tej temperatury nie przekraczało ,żebym nie musiał alarmu potwierdzać |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Niech pochodzi jak masz teraz. Próbowałeś wyłączać mieszającą ? Jest niezbędna przy 4D ?
|
|||
|
||||
szulczyk
![]() |
Nie wyłączałem mieszającej bo kiedyś jak tutaj pisałem to ktoś mi doradził aby ją zamontować żeby powrót dogrzać. |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
OK. Jak masz ustawioną moc pompek ? Jakoś niestabilna ta temp za zaworem, być może jednak musisz mieć krótszy czas reakcji. Czujnik T1 mierzy przez rozgałęzieniem CO/podł , czy jeden z obwodów ?
|
|||
|
||||
szulczyk
![]() |
||||
|
||||
konto usunięte
![]() |
szulczyk napisał » 2022-11-20 15:55 Ameno25 napisał » 2022-11-20 15:35 szulczyk napisał » 2022-11-19 19:40 Ok a jaką ustawić maksymalna temp za zaworem 4d gdy ma się włączyć alarm ? gdy temp zadana będzie 50 stopni dodane 2022-11-19 19:35I dlaczego co jakiś czas mi wywala alarm przekroczona temp za zaworem? dodane 2022-11-19 19:40I dlaczego co jakiś czas mi wywala alarm przekroczona temp za zaworem? Ustawiłeś temp maksymalna za zaworem 59* , temperatura przekroczyła tą wartość np. 20 listopada o godz 14.12 więc zakneło zawór i wywaliło alarm zgodnie z tym co ustawiłeś , czego tutaj nie rozumiesz ? Mi chodzi o to aby ustawić tak ten sterownik aby mi tej temperatury nie przekraczało ,żebym nie musiał alarmu potwierdzać No ale do tego słuzy inny parametr , " tempertaura zaadana " tym parametrem definiujesz ile ma byc z zaworem a nie "temperatura maksymalna" oczywiscie zeby ta temperatura była dokładnie pilnowana masz nastepne parametry takie jak "histereza zaworu" "wzmocnienie " "czas reakcji " " czas otwarcia zaworu " jeśli t wszystko ustawisz pod swoją instalcje i zrobisz to umiejętnie oraz logicznie to bedzie to działało , ten sterownik daje wiele możliwości ale to tylko urzadzenie wykonawcze ono nie mysli , ono wykonuje , kazesz mu przy 59* wygenerowac alarm i zamknąc zawór ono to robi , a Ty sie dziwisz i zadajesz pytania dlaczego sie tak dzieje skoro sam kazałes tak zrobic dodane 2022-11-20 17:06 Ameno25 napisał » 2022-11-20 17:04
szulczyk napisał » 2022-11-20 15:55 Ameno25 napisał » 2022-11-20 15:35 szulczyk napisał » 2022-11-19 19:40 Ok a jaką ustawić maksymalna temp za zaworem 4d gdy ma się włączyć alarm ? gdy temp zadana będzie 50 stopni dodane 2022-11-19 19:35I dlaczego co jakiś czas mi wywala alarm przekroczona temp za zaworem? dodane 2022-11-19 19:40I dlaczego co jakiś czas mi wywala alarm przekroczona temp za zaworem? Ustawiłeś temp maksymalna za zaworem 59* , temperatura przekroczyła tą wartość np. 20 listopada o godz 14.12 więc zakneło zawór i wywaliło alarm zgodnie z tym co ustawiłeś , czego tutaj nie rozumiesz ? Mi chodzi o to aby ustawić tak ten sterownik aby mi tej temperatury nie przekraczało ,żebym nie musiał alarmu potwierdzać No ale do tego słuzy inny parametr , " tempertaura zaadana " tym parametrem definiujesz ile ma byc z zaworem a nie "temperatura maksymalna" oczywiście żeby ta temperatura była dokładnie pilnowana masz nastepne parametry takie jak "histereza zaworu" "wzmocnienie " "czas reakcji " " czas otwarcia zaworu " jeśli t wszystko ustawisz pod swoją instalacje i zrobisz to umiejętnie oraz logicznie to bedzie to działało , ten sterownik daje wiele możliwości ale to tylko urządzenie wykonawcze ono nie mysli , ono wykonuje , karzesz mu przy 59* wygenerować alarm i zamknąc zawór ono to robi , a Ty sie dziwisz i zadajesz pytania dlaczego sie tak dzieje skoro sam kazałeś tak zrobić |
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona2 / 2Następna stronaOstatnia strona | ||||