Forum eCoal.pl v3.5 alarm - wys. temp. podajnika. Subskrybuj | ||||
|
||||
marco755
|
Dzień dobry - kocioł ecom20 , trzeci sezon , do tej pory bez zastrzeżeń . w tym sezonie już kilka razy włączył się alarm -wysoka temp. podajnika . Temp. maks. podajnika mam ustawiona na 47 stopni . Alarm włącza się poniżej tej temperatury -37 ,38 stopni . Dzisiaj dwa razy . jaka może być przyczyna ?.
|
|||
|
||||
bobas
|
Może palisz bardziej kalorycznym węglem niż wcześniej?
Dlaczego tak nisko masz ustawioną tą temperaturę? Standard do chyba 70st. A węgiel zapala się dopiero przy 300st. |
|||
|
||||
marco755
|
węgiel od samego początku użytkowania kotła ten sam - karlik luzem , temp max taka sama od początku , trzeci sezon .
w sumie kocioł pracuje od 23 września i już może z 10 alarmów tylko na to. z reguły temp. podajnika nie przekracza mi 37-38 stopni . jeszcze raz - temp ustawiona na 47 , alarm włącza się poniżej tej temperatury ,np 37-38 stopni . |
|||
|
||||
leON22
|
Podstawowe pytanie jak wygląda kopiec na palniku? Ustaw na fabryczne 70st i sprawdź kalibrację czujnika temp.podajnika wg mnie, nie masz się czym przejmować
|
|||
|
||||
anaana
|
Zwiększ alarm na 60st i po kłopocie👍👍
Coś świruje sterownik, może ma jakieś piki czujnik temperatury, może to wina sterownika który zawyża o 10st alarm. 🤔🤔 |
|||
|
||||
marco755
|
Ok . Podniosę temp. Alarmu i zobaczymy , dzięki za sugestie .
|
|||
|
||||
gwarek
|
Ja bym podłączył czujnik podajnika pod to samo miejsce co czujnik powrotu kotła. Od razu zobaczysz czy te temperatury są zgodne i już masz sprawę kalibracji załatwioną ( jeżeli trzeba ). Trzeba od czegoś zacząć ... |
|||