Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum eCoal.pl v3.5 Nagłe zamknięcie zaworu 4D Subskrybuj | ||||
|
||||
mpajak
![]() |
Cześć,
Wczoraj wieczorem stało się coś, co spowodowało zamknięcie zaworu 4D co doprowadziło do podniesienia temperatury powrotu, to znowu sprawiło, że nie załącza się pompa C.O. Skutek jest taki, że kaloryfery w domu są ziemne. Zauważyłem również, że tego samego dnia ok godziny 13:00 o połowę spadła temperatura CWU z 40 na 20 st. Słyszę również, że woda w zbiorniku CWU się przelewa, oraz delikatnie spadło ciśnienie w instalacji. Dodam tylko, że w trybie ręcznym wszystko działa, jestem w stanie sterować pompami i zaworem. W ostatnim czasie nie grzebałem nic w ustawianiach. Macie może pomysł co mogło się stać? |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Włączony priorytet CWU ( histereza #2 inna niż 30st w Obwody CWU ) zamyka zawór 4D i wyłącza pompę CO . Skoro słyszysz , że coś się przelewa to widocznie baniak jest zapowietrzony
![]() |
|||
|
||||
mpajak
![]() |
Dzięki! Coś ruszyło. Próbuję zrozumieć co się stało i co daje wprowadzona zmiana. Rozumiem, że zapowietrzony baniak nie osiąga zadanej temperatury. Histereza #2 określa temperaturę przy której sterownik wyłącza obwód CO przekazując całą "moc" pieca na dogrzanie CWU.
Nie kumam tego co napisałeś "inna niż 30st w Obwody CWU" o co dokładnie chodzi? |
|||
|
||||
leON22
![]() |
h#2 inna niż 30st włącza priorytet CWU ( ustawienie tej wartości na 30st wyłącza go ) , w Twoim przypadku jak miałeś ustawione 20st , oznacza , że jeśli zadana temp.CWU spadnie poniżej 20st włącza się w/w priorytet , ot cała filozofia
![]() |
|||
|
||||
Pink01
![]() |
leON22 napisał » 2022-10-05 12:12 h#2 inna niż 30st włącza priorytet CWU ( ustawienie tej wartości na 30st wyłącza go ) , w Twoim przypadku jak miałeś ustawione 20st , oznacza , że jeśli zadana temp.CWU spadnie poniżej 20st włącza się w/w priorytet , ot cała filozofia ![]() Przemyśl może jeszcze raz co napisałeś. |
|||
|
||||
mpajak
![]() |
a dlaczego "inna niż 30 st"?
|
|||
|
||||
leON22
![]() |
@Pink01, spadnie o 20st poniżej zadanej temp. CWU, miało być
![]() ![]() dodane 2022-10-05 14:40 mpajak napisał » 2022-10-05 14:18 a dlaczego "inna niż 30 st"? Ponieważ jest to wartość fabryczna ustalona przez producenta sterownika, jak coś pytanie do ES, dlaczego właśnie taka? ![]() |
|||
|
||||
mpajak
![]() |
Sorry, zapomniałem napisać, że problem rozwiązany. Okazało, się że czujnik temperatury CWU, który był przymocowany do rury (nie mam możliwości zamontować go w zbiorniku) odpadł
![]() |
|||