Forum eCoal.pl v3.5 Nagłe zamknięcie zaworu 4D Subskrybuj | ||||
|
||||
mpajak
|
Cześć,
Wczoraj wieczorem stało się coś, co spowodowało zamknięcie zaworu 4D co doprowadziło do podniesienia temperatury powrotu, to znowu sprawiło, że nie załącza się pompa C.O. Skutek jest taki, że kaloryfery w domu są ziemne. Zauważyłem również, że tego samego dnia ok godziny 13:00 o połowę spadła temperatura CWU z 40 na 20 st. Słyszę również, że woda w zbiorniku CWU się przelewa, oraz delikatnie spadło ciśnienie w instalacji. Dodam tylko, że w trybie ręcznym wszystko działa, jestem w stanie sterować pompami i zaworem. W ostatnim czasie nie grzebałem nic w ustawianiach. Macie może pomysł co mogło się stać? |
|||
|
||||
leON22
|
Włączony priorytet CWU ( histereza #2 inna niż 30st w Obwody CWU ) zamyka zawór 4D i wyłącza pompę CO . Skoro słyszysz , że coś się przelewa to widocznie baniak jest zapowietrzony
|
|||
|
||||
mpajak
|
Dzięki! Coś ruszyło. Próbuję zrozumieć co się stało i co daje wprowadzona zmiana. Rozumiem, że zapowietrzony baniak nie osiąga zadanej temperatury. Histereza #2 określa temperaturę przy której sterownik wyłącza obwód CO przekazując całą "moc" pieca na dogrzanie CWU.
Nie kumam tego co napisałeś "inna niż 30st w Obwody CWU" o co dokładnie chodzi? |
|||
|
||||
leON22
|
h#2 inna niż 30st włącza priorytet CWU ( ustawienie tej wartości na 30st wyłącza go ) , w Twoim przypadku jak miałeś ustawione 20st , oznacza , że jeśli zadana temp.CWU spadnie poniżej 20st włącza się w/w priorytet , ot cała filozofia
|
|||
|
||||
Pink01
|
leON22 napisał » 2022-10-05 12:12 h#2 inna niż 30st włącza priorytet CWU ( ustawienie tej wartości na 30st wyłącza go ) , w Twoim przypadku jak miałeś ustawione 20st , oznacza , że jeśli zadana temp.CWU spadnie poniżej 20st włącza się w/w priorytet , ot cała filozofia Przemyśl może jeszcze raz co napisałeś. |
|||
|
||||
mpajak
|
a dlaczego "inna niż 30 st"?
|
|||
|
||||
leON22
|
@Pink01, spadnie o 20st poniżej zadanej temp. CWU, miało być THX za czujność
dodane 2022-10-05 14:40 mpajak napisał » 2022-10-05 14:18 a dlaczego "inna niż 30 st"? Ponieważ jest to wartość fabryczna ustalona przez producenta sterownika, jak coś pytanie do ES, dlaczego właśnie taka? |
|||
|
||||
mpajak
|
Sorry, zapomniałem napisać, że problem rozwiązany. Okazało, się że czujnik temperatury CWU, który był przymocowany do rury (nie mam możliwości zamontować go w zbiorniku) odpadł
|
|||