Forum eCoal.pl v3.5 Pompa ciepła w zastępstwie OEP Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona15 / 21Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
leON22
![]() |
Pewnie tak jedynie w dzień może podgrzać CWU , ale produkcja z PV przednia u mnie z moich 5kWp max 19kWh
![]() |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
W środę rano podlicznik pokazywał 520.6, dziś 554.3 Nie zapisuję na bieżąco, to nie podam średniej z tygodnia. Zużycia węgla nie notowałem, ale coś mi się zdaje, że 14kg przy podobnej aurze raczej nie spalałem. Hydraulika wg mnie jest w porządku. |
|||
|
||||
DKo70
![]() |
Ameno25 napisał » 2022-10-13 21:45 Właśnie że w locie z PV nie zjada nic , bo w dzień praktycznie nie grzeje , zresztą widzę na liczniku ze zużycie mam od godziny 19 dopiero , ale październik jest ładny moje 6kW wyciąga mi ostatnio po 30kW na dzień To nieźle. Moje 9 kWp robi najwyżej 20-kilka |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Każda chałupa inna i innej wartości potrzebuje do ogrzania. Przecież ja też mogłem nie pisać że solary grzeją ten sam bufor co pompa. Statsy od niedzieli:
9.10 - 8kWh 10.10 - 8kWh 11.107 - 7kWh 12.10 - 11kWh 13.10 - 11kWh W podłogę idzie 30*C zadana na buforze 41*C, co noc zasłaniane wszystkie rolety, rekuperacja i tak chodzi choć filtry na bank są do wymiany ale nie ma kiedy. Ja tam sobie chwalę że nie muszę raz w tygodniu klęczeć przy niebieskim i go czyścić przez 1,5h, zwolniło mi się miejsce w gospodarczym. Codziennie wychodząc z chałupy czuję ten specyficzny zapach czym sąsiedzi dziś wspomagają CO i CWU. A jak wiecie nie łatwo jest w niebieskim palić czymś w automacie i dokładać "chrust" na ruszta. Bo później się dłużej klęczy z głową w kociołku. Najśmieszniejsze jest to że ludzie przestali kupować opał, mamy 1/3 kosmicznych ilości a niewiele się sprzedaje. |
|||
|
||||
Hecktor2
![]() |
Jak od siebie dodam, że wskazania zużycia prądu Panasa faktycznie odbiegają od realnego zapotrzebowania na energię. Gdzieś czytałem że Panas wskazuje tylko energię zużytą do działania samej sprężarki, a pomija pompy, wentylatory i cały osprzęt.
I to by się zgadzało, bo zainstalowałem licznik MEW-01 i po przeliczeniu wychodzi że pompa bierze 25% więcej energii niż wskazuje. Przykładowo pompa wyświetla łączne pobranie w dniu na poziomie 7,5 KW natomiast licznik 10 KW. |
|||
|
||||
PAndrzej
![]() |
boję się tego zakładać mimo że mam fotowoltaikę wolę nadprodukcje zużyć na dmuchawy elektryczne robią robirą robotę. mam 3
![]() ![]() ![]() |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Też kiedyś wolałem grzać "dmuchawą" w postaci klimy w opcji grzania starczało na przynajmniej 3 razy dłużej a efekt bardzo podobny niż z termowentylatorami. Oczywiście tylko w okresach przejściowych, ale teraz mam wybór albo od listopada do kwietnia czatować na PGG na węgiel, brać z pelleciarni 4t rocznie. To naprawdę wolę dopłacić 2000zł rocznie za prąd i mieć to wszystko w.... Gdybym miał własny las już dawno kupił bym Atmosa zgazowującego, ale nie mam. Każdy woli coś innego tak czy srak idziemy w kierunku takim że każdy prędzej czy później przesiądzie się na pompę ciepła. Znana jest mi osoba która w PGG kupiła 35t węgla ale prędzej czy później tego węgla jej braknie i co wtedy? |
|||
|
||||
bobas
![]() |
Hecktor2 napisał » 2022-10-14 09:51 Jak od siebie dodam, że wskazania zużycia prądu Panasa faktycznie odbiegają od realnego zapotrzebowania na energię. Gdzieś czytałem że Panas wskazuje tylko energię zużytą do działania samej sprężarki, a pomija pompy, wentylatory i cały osprzęt. I to by się zgadzało, bo zainstalowałem licznik MEW-01 i po przeliczeniu wychodzi że pompa bierze 25% więcej energii niż wskazuje. Przykładowo pompa wyświetla łączne pobranie w dniu na poziomie 7,5 KW natomiast licznik 10 KW. W Panasonicu to jest jeszcze inaczej "liczone", bo tam nie ma żadnego licznika. Pompa wylicza zużycie z parametrów sprężarki, żeby było śmieszniej zaokrągla do pełnych godzin i liczy co 200W czyli z realnym zużyciem ma to nie wiele wspólnego. Przeważnie zaniża, choć zdarzają się też sytuację, że komuś zawyżała. U mnie zaniża o około 30%, za to u sąsiada w serii J jednofazowej zużycie się pokrywa. Tylko on ma samą podłogówkę i jedzie tylko na pompie obiegowej z PC. |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Przełożyłem czujnik CO z powrotu, nazad do bufora, tym razem na górę zbiornika. Zobaczę jak będzie ![]() Cześć waco, dawno Cię nie "widziałem". |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
DKo70 napisał » 2022-10-14 07:40 Ameno25 napisał » 2022-10-13 21:45 Właśnie że w locie z PV nie zjada nic , bo w dzień praktycznie nie grzeje , zresztą widzę na liczniku ze zużycie mam od godziny 19 dopiero , ale październik jest ładny moje 6kW wyciąga mi ostatnio po 30kW na dzień To nieźle. Moje 9 kWp robi najwyżej 20-kilka Może zdeczka zle napisałem bo w sumie 3 dni miałem tylko 28,5 , 29 , 30 kW a reszta tak własnie w okoicach 20 kW , łacznie mam 266kW za październik |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Ameno25 doradź coś, bo chyba jesteś w miarę obiektywny. Czy tu coś da się spieprzyć ? Chyba nie. ![]() Bufor ma 80l, i to mi się od początku nie podoba, bo nawet w instrukcji tego badziewia pisze, że 20l na każdy kilowat. OK, gdybym grzał z otwartymi termostatami, to można by zsumować pojemność bufora i CO, co dałoby około 200l. Ale takie grzanie i tak mi nie pasuje, bo komfort jest do d.py. Czy wymiana bufora na większy da mi w końcu "spokój". A już na razie nie chcę ruszać tematu przewodów gazowych, ale długość maksymalna wg instrukcji, została przekroczona. |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
No co można spieprzyć , masz 3d przełączający raz wali w bufor , raz na bojler .
Ja powiem Ci jak ja mam ustawione i jakie mam gówne parametry . Mam cos takiego jak temperatura komfortowa , np ustawiam ja na 22* , do tego i ten parametr ustala mi krzywą grzewczą , która jest inna w zaleznosci jaka ustawie temp kofortową , pozniej mam parametr który ta krzywą moze korygować ustalac jej pochył , pozniej mam jeszcze termostat w domu , i jak tam np nastawie 24 to rzywa tez sie zmienia , jest tez parametr który okresla ile brac pod uwagę temp zewnetrzna i ile temp wewnetrzna , nastepnie jest parametr który określa z jaka dynamika ma grzac pompa , oraz moge ustawić sobie delte miedzy zasilaniem a powrotem .Wszystko ustawiłem tak metodą prób i błedów , aby pompa pracowała jak najdłużej z jak najnizśza mocą , nie ma podlicznika ale z tego co widze na liczniku Taurona nie zuzywam wiecej jak 15kW dziennie , raz jest 10kW raz 14kW , zdazyło sie tez 19kW ,a le to były robione prania itp , wnioskuje że pompa w obecnych warunkach nie bierze wiecej jak 10kW na grzanie chaupy |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Dzięki za odpowiedź. U mnie nie ma tak bogato w sofcie, mogę pochył krzywej ustawić względem zadanej wewnętrznej. Ino jakoś ciulato to działo. Przed południem przełożyłem czujnik CO na górę bufora, zadałem 46st, i komfort w domu wrócił to takiego jak na OE. Ale.... zbyt często odpala pompa aby dobić bufor, to mnie trochę martwi. Tak sobie myślę: zmienić bufor z 80 na jakieś 200 a nawet 300l. Wtedy ta za duża pompa będzie miała co robić, i powinna odpalać rzadziej. Dobrze myślę ? |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
A jakim parametrem grzejesz bufor ? Może masz za mocno grzejesz bufor , moim zdaniem krzywą ustaw tak zeby pompa chodziła z ciut mniejsza mocą niż ciągnie Ci instalacja , wtedy nie bedzie częstych wyłączeń . Np jak masz bufor 80L grzejesz go do 45* i pompa za buforem ciagnie z niego mało wody do tego zamykaja sie głowice do może dochodzić do sytuacji że ta pompa nie ma gdzie oddać ciepła i sie wyłącza
dodane 2022-10-14 20:28Tak dla porónania ja mam max 3 załączenia sprężarki an dobę na CO , max 2 razy na CWU , 1 rozmrażanie |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Od dziś grzeję bufor stałą zadaną 45st. I jest w domu bardzo fajnie, a na pogodówce nie było. Pompa może zrobić min 6,5kW. Trudno będzie ją zmusić do dłuższej pracy. Dlatego pytam o większy bufor. Trzeba założyć z dużą dozą pewności, że pompa jest sporo za mocna. I trzeba coś z tym zrobić, bo pompy mi nie wymienią... |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
verb to prawda, moja też wydaje się za duża 8,4kW jednak widzę że najlepiej jej się pracuje w okolicach 2*C i zjada mniej prądu niż np. przy 8-12*C - cholera wie czemu. Ale jak to mówią oszczędzisz na OZC, bo musi być "zapas mocy". Poczekajmy do pierwszych przymrozków bo u mnie grzałka w pompie jeszcze się ani razu nie załączyła, a jak będzie miała chęć trzeba będzie ją na płycie głównej "wykastrować". I tak muszę jeszcze pompę otwierać bo pompa obiegowa zaizolowana jest niczym, kałczukiem to niewiele zdziałam ale może wełną mineralną to ogarnę. Pompa od północy do teraz więła 3kWh ![]() |
|||
|
||||
bobas
![]() |
Przy obecnych temperaturach zewnętrznych, większość pomp będzie za duża. Niestety te urządzenia nie modulują w dół w nieskończoność. Zresztą kotły na węgiel też nie potrafiły. Jeśli występuje tzw. taktowanie, trzeba się ratować harmonogramem, ale przy grzejnikach komfort już nie ten.
Ja u siebie zleciłem OZC i przy - 18st wyszło mi obciążenie cieplne 8,3 kW i zapotrzebowanie 19,7 kWh, świadomie wybrałem pompę 9kW, która przy - 7st i 55 na wyjściu ma moc 7,9kW. Jakoś do - 15 nie podają, ale ma jeszcze grzałkę 3kW. Nie mam kominka, ani innego źródła ciepła w razie w, więc uważam że nie wybrałem z zapasem. Poczekajmy na mrozy 😉 |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Skoro nie podają przy -15*C i mogą się wspomagać grzałkami... To grubo... przecie pompy chodzą do -25*C. Śmierdzi zdechłym knurem. Moja przy -20*C daje radę zrobić jeszcze 50*C bez grzałek, a chodzą słuchy że w trybie "jakimś" przy -20*C da radę 60*C tylko PO CO? |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Zeżarła gadzina za dobę blisko 16kW hehe ![]() bobas, ja liczyłem po taniości, czyli na ciepło właściwe. Wynik bardzo podobny do Twojego, też miałem mieć pompkę 9kW. Ale nie było, nie ma i kij wie kiedy by była. |
|||
|
||||
bobas
![]() |
marcinbb napisał » 2022-10-15 09:59 Skoro nie podają przy -15*C i mogą się wspomagać grzałkami... To grubo... przecie pompy chodzą do -25*C. Śmierdzi zdechłym knurem. Moja przy -20*C daje radę zrobić jeszcze 50*C bez grzałek, a chodzą słuchy że w trybie "jakimś" przy -20*C da radę 60*C tylko PO CO? Nie podają, bo nie muszą 😬 wymóg jest tylko dla A-7W35 i A-7W55, z tego chyba wylicza się etykiety energetyczne. Ale Panasonic przynajmniej ma to realnie pomierzone. Pewnie przy - 15 jeszcze działa bez grzałek, ale co z tego jak COP jest około 1,5 i to już w katalogach tak ładnie nie wygląda. Grzałka włączy się dopiero jak sprężarka nie będzie już mogła wyprodukować dostatecznie dużej mocy do zapotrzebowania chwilowego domu. dodane 2022-10-15 10:48 verb napisał » 2022-10-15 10:15 Zeżarła gadzina za dobę blisko 16kW hehe ![]() bobas, ja liczyłem po taniości, czyli na ciepło właściwe. Wynik bardzo podobny do Twojego, też miałem mieć pompkę 9kW. Ale nie było, nie ma i kij wie kiedy by była. Takie teraz pojeb... czasy, że się bierze co jest, a nie coby się chciało. Większość pomp idzie na rynek niemiecki. Ba, nawet Panasonic wycofuje się z Polski chyba do 2024 roku. |
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona15 / 21Następna stronaOstatnia strona | ||||