Rozgrzewamy jesienne temperatury i z tej okazji przygotwaliśmy dla Państwa OBNIŻKI CENOWE wybranych produktów w naszym sklepie eSterownik.pl!
W zakładce "PROMOCJA" znajdziecie wszystkie produkty objęte rabatem
Forum  eCoal.pl  Weź udział w projekcie Chrust PLUS!!! Subskrybuj
First pagePrevious page5 / 11Next pageLast page
2022-07-27 17:07
  verb Posts: 630 Ostrzeżenie: 0
Musiałbyś szeregowo podłączyć pompę za kotłem. Ale gdy będzie pracowała pompa, to będzie też "pompować" w kocioł (powrót). Gdy temp spadnie poniżej wymarzonej, to kocioł podejmie pracę, ale obieg pójdzie przez pompę. Będzie gadać. Co do ad3, to za bardzo gmatwasz. Bajpas zbędny, termostaty na grzejnikach OK. Bufor potrzebny (nieduży).

dodane 2022-07-27 17:07
marcinbb napisał » 2022-07-26 22:11
Też mam taką opcję a nawet 2 opcje w "trybie cichym" ale jak dziś w ramach testu po 2 tyg. odpaliłem pompę i jak usłyszałem jak sprężarka się wkręca to też myślę nad trybem cichym/ECO choć w okolicy pompy nie mieszka nikt bliżej niż 100m.
A ja już myślałem, żeś zdechł W swojej dałem tryb ECO (CWU i CO) do -10st, poniżej nich ryczy, chyba wtedy nikt nie będzie miał otwartych okien hehe.

W trybie ECO nima wielkiej różnicy, zamiast 15,9A, bierze 13A i chodzi ciut ciszej. Wydaje mnie się, że ciut mniej prądu żre, choć pracuje kilka min dłużej.
2022-07-28 00:38
  marcinbb Posts: 1947 Ostrzeżenie: 0
verb napisał » 2022-07-27 17:07

dodane 2022-07-27 17:07
A ja już myślałem, żeś zdechł W swojej dałem tryb ECO (CWU i CO) do -10st, poniżej nich ryczy, chyba wtedy nikt nie będzie miał otwartych okien hehe.
W trybie ECO nima wielkiej różnicy, zamiast 15,9A, bierze 13A i chodzi ciut ciszej. Wydaje mnie się, że ciut mniej prądu żre, choć pracuje kilka min dłużej.


Na urlopie byłem 11 dni

Założyli mi blokadę i teraz admin moderuje moje posty aby były "poprawne politycznie". Wcześniej nawet PW mi wyłączyli.

Szczerze chciałbym odpalić pompę na pełne obroty ale solary ogarniają temat i nie ma sensu włączać.


W tej temperaturze 13A to bardzo dużo 230V * 13A = 3000W i nawet podliczając COP najniższy z możliwych 3 dawało by to 9000W ciepła a to nierealne nawet przy +20*C, a przy +30*C wędrowałby w jakiś rekord około 18kW z 1kW

prądu. U siebie często widziałem produkcje na poziomie 5kW z groszami ale nigdy więcej, jednak to były tylko testy w temperaturach letnich. Pytanie też do jakiej temperatury grzejesz CWU?
U mnie w chałupie ciepło było jak w podłogę szło 35-38*C woda do prysznica niby dobra ale żona mnie za to zabije więc będzie wyższa około 40*C i tylko 3D na belce zredukowana do poziomu akceptowalnego.
Nie wiem, zobaczę zużycie prądu i będę kombinował aby zejść do 38*C jednak u mnie to katorga z racji bufora kombinowanego CO + CWU. Weź tu podaj jeden parametr aby woda do mycia była ciepła ale też w chałupie było ciepło.
2022-08-01 21:24
  verb Posts: 630 Ostrzeżenie: 0
52st mam zadane na CWU. W menu jest zakładka "aktualne parametry", pokazuje między innymi napięcie i natężenie prądu. Pompa 12kW.

dodane 2022-08-01 21:24Coś tu ucichło w temacie. A ja chciałem wydać komunikat hehe. Na tan czas PC vs GRZAŁKA nadal wychodzi 1:1. Te pompy to ściema jak pieron. I ta moja ryczy jak diabeł na max mocy. Ale to już pierd....
2022-08-01 23:56
  leON22 Posts: 5825 Ostrzeżenie: 0
Kurde aż mi się nie chce wierzyć , z ciekawości przełączę swojego Buderusa na grzanie grzałką i się zobaczy. Zaczynam krótki test Temp.zadana CWU 52st, obecnie




dodane 2022-08-01 22:35Zobaczymy ile wpierdzielił kWh żeby podbić temp.o 2.5st, czyli 50% histerezy #5st 🤔
dodane 2022-08-01 22:37Jak widać na 2 wykresie pompa zjadła 1.25kWh żeby podbić temp.o 5st. Odpaliła ok godz. 21 o północy dobiła do zadanej temp.cwu 52st. 
dodane 2022-08-01 22:48Poszło  
dodane 2022-08-01 23:01Po zawodach


dodane 2022-08-01 23:10Jak widać 15min i 52st zrobione, pompa zjadła 0.44kWh. W grzaniu grzałką nie pracuje wew. pompa cyrkulacyjna Buderusa i ciepła woda zgodnie z prawem fizyki leci do góry i tam są te 52st. W przypadku gdy odpala PC załączą się pompa cyrkulacyjna i miesza wodę w baniaku ( jak widać na wykresach temp.spada do 45st) w przypadku grzałki nie ma takiego spadku ale pewnie połowa baniaka ma o wiele niższą temperaturę. 
dodane 2022-08-01 23:16Dla przykładu podbiję temp.na 55st przełączę na PC i zobaczycie różnicę. POSZŁO  
dodane 2022-08-01 23:25



dodane 2022-08-01 23:56Jak widać temp.spada o 6st 

2022-08-02 10:22
  verb Posts: 630 Ostrzeżenie: 0
Niop, inaczej grzeje grzałką, inaczej pompą. Chyba nie idzie tego tak szybko obadać. Ja mam ino wynik miesiąc do miesiąca w zużyciu kWh, ale to też wynik raczej niedokładny.
2022-08-02 11:38
  Pink01 Posts: 196 Ostrzeżenie: 0
verb napisał » 2022-08-01 21:24
52st mam zadane na CWU. W menu jest zakładka "aktualne parametry", pokazuje między innymi napięcie i natężenie prądu. Pompa 12kW.

dodane 2022-08-01 21:24Coś tu ucichło w temacie. A ja chciałem wydać komunikat hehe. Na tan czas PC vs GRZAŁKA nadal wychodzi 1:1. Te pompy to ściema jak pieron. I ta moja ryczy jak diabeł na max mocy. Ale to już pierd....

To ile Ci ta pompa wpierdziela na grzanie CWU obecnie?
2022-08-02 12:44
  verb Posts: 630 Ostrzeżenie: 0

Moja kobieta notuje co miesiąc wskazania liczników, prąd, woda, gaz gdy jeszcze był (takie chyba hobby).
Cały czerwiec CWU było zasilane grzałką 2kW, i zużycie miesiąc do miesiąca wzrosło w przybliżeniu o 200kWh.
Pompa została uruchomiona 15 lipca, i do końca miesiąca wciągnęła 96kWh (wg. podlicznika). Mają przyjechać fachowcy zaglądnąć. Ja nie wiem co jeszcze mógłbym ustawić, ograniczyłem moc max, ale to chyba niewiele daje.
2022-08-02 14:48
  marcinbb Posts: 1947 Ostrzeżenie: 0

U mnie pompa na cwu w lipcu wzięła 11kWh przyczyna prosta solary pompują gorącą wodę w ten sam bufor co i pompa, po 2 byliśmy 2 tyg. na urlopie więc zużycie znikome.
Zresztą i tak większość roboty robią solary dziś dzień szaro bury a w buforze 56*C.
2022-08-02 21:54
  leON22 Posts: 5825 Ostrzeżenie: 0
Jak widzisz u mnie na PC czerwiec i lipiec podobnie. Nie wiem co tam masz spitolone? 🤔
dodane 2022-08-02 12:59
dodane 2022-08-02 13:13Z grzałki podbicie temp.o 3st to 15min grzania ( ciepła woda na górze baniaka nie wymiesza)  tj. 15min x 2kW = 0.25h x 2kW = 0.5kWh. 
dodane 2022-08-02 13:27Teraz test ile wpierdzieli kWh PC i ile czasu potrzebuje, żeby podbić znowu o 3st tj. z 52 na 55 st 
dodane 2022-08-02 21:54Podbicie temp.CWU o 3st przez PC trwało 35min, pompa zjadła 0.27kWh

2022-08-03 07:30
  verb Posts: 630 Ostrzeżenie: 0
Chyba niepotrzebnie się zasugerowałem waszymi wpisami. Widać u mnie musi brać więcej i już. CWU idzie u nas sporo.
2022-08-03 13:39
  marcinbb Posts: 1947 Ostrzeżenie: 0
Pompa się nawet jeszcze nie włączyła a woda ma 64*C...
2022-08-04 08:23
  verb Posts: 630 Ostrzeżenie: 0

"W trybie ECO woda jest podgrzewana do temperatury 50°C, natomiast powyżej tej temperatury zostaje uruchomiona grzałka elektryczna." Czyli ustawiając tryb eco, chyba strzeliłem sobie w kolano hehe Ja głupi myślałem, że pompa niejako z rozpędu dogrzewa do 52st. Wyłączyłem wszelkie "oszczędzałki".
Wczoraj nałożyłem na linię chłodniczą otuliny 60x20, i jest sporo ciszej. Linia idzie po belkach wiaty, i cała wiata działa jak wzmacniacz dźwięku. Jeszcze trochę czuć wibracje linii nawet przez otulinę, na razie nie wiem jak to wyeliminować.
2022-08-04 14:53
  Luke Posts: 234 Ostrzeżenie: 0

A u mnie tak to wygląda tyle że z gazem ziemnym.  Zbiornik 300 ltr, 5 osób w domu, temp. zadana 52 stopnie, programator uaktywnia grzanie bojlera dwa razy dziennie tj. rano na 1 godz. i wieczorem na 4 godz.. Czerwiec i lipiecl była tylko CWU. W maju kilka dni dogrzewałem dom.
2022-08-04 17:36
  leON22 Posts: 5825 Ostrzeżenie: 0
@Luke u mojego syna podobne zużycie, 5 osób w domu zbiornik ACV 130l


dodane 2022-08-04 17:36PS. Za zeszły m-c do zapłaty za 43m3 147pln , za obecny 40m3 - 138PLN
2022-08-04 17:42
  michas1978 Posts: 16 Ostrzeżenie: 0
A jakie macie sterowanie piecem gazowym grzeje cały czas z regulatorem zewnętrznym i krzywą grzewczą czy on off
2022-08-04 17:43
  Luke Posts: 234 Ostrzeżenie: 0
U mnie za lipiec 113zł a za czerwiec 131zł. 🙂
2022-08-04 17:47
  michas1978 Posts: 16 Ostrzeżenie: 0
Oczywiście o sezon grzewczy mi chodziło 
2022-08-04 18:22
  Luke Posts: 234 Ostrzeżenie: 0
Ja mam doinstalowany do kotła sterownik zarządzający temperaturą w każdym pomieszczeniu odzielnie. Kocioł załącza się tylko w sytuacji gdy któreś pomieszczenie (lub pomieszczenia) zgłosi zapotrzebowanie na ciepło. Sterownik otwiera wtedy zawór grzejnika tego pomieszczenia (lub pomieszczeń) i grzeje tylko te pomieszczenia.
Temperatura wody grzewczej regulowana jest zgodnie krzywą grzewczą wg wskazań czujnika temp. zewnętrznej.
2022-08-04 18:40
  michas1978 Posts: 16 Ostrzeżenie: 0
Nie jestem zwolennikiem takich rozwiązań u mnie będzie chodził cały czas z krzywą grzewczą 
dodane 2022-08-04 18:40To tak jakbyś jechał autem osiągną zadaną prędkość i zamiast odpuścić pedały  gazu ,wyłączył zapłon 
2022-08-04 20:11
  Luke Posts: 234 Ostrzeżenie: 0
No nie zupełnie. To nie kocioł węglowy. A poza tym w bardzo duzym skrócie - jeśli temp. zadana wody CO będzie osiagnieta a instalacja (dom) nie da rady odbierać produkowanego wg krzywej grzewczej ciepła to gazowiec też się wyłączy. 

PS. W autach z wtryskiem i ostatnich gaźnikowych jest tak, że jak się rozpędzisz i puścisz pedał gazu, to układ zupełnie odcina paliwo czyli tak jakbyś wyłączył stacyjkę. 🙂
First pagePrevious page5 / 11Next pageLast page
Users on-line: BudnKon, clank, corrado0155, roman1970, zofie