Rozgrzewamy jesienne temperatury i z tej okazji przygotwaliśmy dla Państwa OBNIŻKI CENOWE wybranych produktów w naszym sklepie eSterownik.pl!
W zakładce "PROMOCJA" znajdziecie wszystkie produkty objęte rabatem
Forum  eCoal.pl  Weź udział w projekcie Chrust PLUS!!! Subskrybuj
First pagePrevious page6 / 11Next pageLast page
2022-08-05 01:00
  michas1978 Posts: 35 Ostrzeżenie: 0
Auto  dalej jedzie ,najwięcej energii pochłania zagrzanie układu, a takie włączanie  i załączanie  grzejników  nie ma  sensu jak ci tak pasuję to ok każdy dom jest inny pozdrawiam
2022-08-05 06:32
  Luke Posts: 241 Ostrzeżenie: 0
Tak jak mówisz.  🙂
2022-08-15 13:24
  verb Posts: 882 Ostrzeżenie: 1

Chyba już pompa działa jak trzeba. Wyłączyłem te tryby ECO, który mi włączyli instalatorzy, i za 15 dni zjadła tylko 36kWh, przy zadanej CWU 52st. z histerezą 5.
Swoją drogą nie rozumiem tego trybu ECO, niby dlaczego powyżej 50st lepiej jest grzać grzałką ? Na pewno nie jest taniej. To o co chodzi ? Jak ktoś wie, to proszę o info.
2022-08-15 14:37
  Ameno25 Posts: 3079 Ostrzeżenie: 1
Pewnie chodzi o to że  max temp. PC to 55* i teraz zagrzać  wode z 50 do 55* parametrem 55*  wymaga dużo czasu , więc pewnie grzałką zrobi się to sprawnej i szybciej ,  lub PC w trybie eco grzeje tylko do jakies tam temperatury , wszystko powyzej tej temp juz nie jest eco , ale jak jest na prawdę to nie wiem 
2022-08-15 14:41
  leON22 Posts: 6099 Ostrzeżenie: 3
Roman, 36kWh to już przyzwoity wynik ale wg mnie z COP Twojej PC powinien być nieco niższy, u mnie podobnie na dzień dzisiejszy zużycie 41kWh  
2022-08-15 14:59
  verb Posts: 882 Ostrzeżenie: 1

Ameno25, ja też nie wiem o co z tym chodzi. W instrukcji stoi, że pompa ma nagrzewać CWU do 60st, ale nie stoi że ze wspomaganiem. Miałem włączone ECO, to pompa żarła dużo prądu, o czym pisałem wcześniej.
leON22 napisał » 2022-08-15 14:41
Roman, 36kWh to już przyzwoity wynik ale wg mnie z COP Twojej PC powinien być nieco niższy, u mnie podobnie na dzień dzisiejszy zużycie 41kWh  
Moja pompa ma COP 4.8. Nie jest to rekord jaki uzyskuje np Rotenso, ale taki jest.
2022-08-15 15:41
  Ameno25 Posts: 3079 Ostrzeżenie: 1
Tyle że ECO według unijnych urzędników wcale nie musi oznaczać oszczędniej i taniej dla użytkownika .
Moja pompa do 35* ma klase A+++ , ale już grzanie CWU do 55*  jest tylko klasa A++ .
Całkiem możliwe że tryb eco w Twojej pompie zezwala grzać CWU do jakies tam temperatury ,a resztę idzie z grzałki ,  a te instrukcje to są przydatne dla kogoś kto w tym siedzi , tak jak ma sie z tym do czynienia pierwszy raz to  połowa rzeczy nie jest jasna , bynajmniej tak było w mojej instrukcji , np  na stronie producenta jest instrukcja do wpm4 a ja mam wpm3 i juz schemat elektryczny  był inny , no ale jakos pokapowałem ze cos nie tak i wyslali mi poprawny schemat .Pompa już gotowa , w tym tyg.bedzie serwis  i odpalamy , zobaczymy co to warte będzie 
2022-08-15 16:25
  verb Posts: 882 Ostrzeżenie: 1

Jednostka wewnętrzna to u Ciebie to ustrojstwo na środku foto, gdzie widać naczynie ? Ja tak czysto w "maszynowni" nie mam...
Wiem tyle: trybie ECO podlicznik pokazywał spore zużycie prądu (pisałem wyżej), po wyłączeniu ECO zużycie jest o wiele mniejsze a woda jest taka jak lubimy.
2022-08-15 16:41
  Ameno25 Posts: 3079 Ostrzeżenie: 1
Ja mam monobloka 8kW , a to ustrojstwo z naczyniem to jest taki moduł podłączeniowy , w nim są  grzałki , zawór przełączający , właśnie naczynie zbiorcze i cała elektronika , to co stoi na podłodze to jest front obudowy z wyświetlaczem i panelem sterującym   .
Kotłownia czysta bo wszystko malowałem chyba ze 3 razy , na zdjeciu nie widać ale dorobiłęm teraz , zlew , pralke , suszarkę , zamontuje jeszcze jakies szafki wiszące ,  i  zrobiło się pomieszczenie gospodarcze 
2022-08-15 17:43
  verb Posts: 882 Ostrzeżenie: 1
Spoko, masz tam czyściutko. Nie bardzo kumam ideę tej instalacji, masz dwa hydrobosy ? Czy jeden z naczyniem, a drugi "rządzący" ?
2022-08-15 17:57
  Ameno25 Posts: 3079 Ostrzeżenie: 1
instalacja jest prosta , do tej jednostki wewnętrznej wchodzi zasilanie  z pompy ciepła  , a wchodzą dwa zasilania , jedno na rozdzielacz podłogówki , drugie na ten zasobnik KOSPELA , powrót wraca wspólny do pompy .
dokładnie tak jak na tym schemacie 
2022-08-15 18:17
  verb Posts: 882 Ostrzeżenie: 1
OK, chyba rozumiem.
2022-08-15 20:14
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0

U mnie na liczniku cały czas 11kWh za cwu od instalacji na początku lipca Na dobrą sprawę nie miałem nawet szansy sprawdzić jak to grzeje chałupę.


I od jakiegoś czasu bardzo chodzi mi po głowie zmiana taryfy z G11 na jakąś z rodziny G12 wiadomo że PV nie starczy do wyjścia na "0" z prądem. Zima to mało prądu z PV a zużycie przez pompę największe będzie w nocy ponieważ temperatura najniższa jest właśnie nocami, za dnia temperatura zawsze delikatnie idzie w górę i panele coś tam zawsze klepną. Stąd G12 da pewne oszczędności w portfelu, po przejrzeniu oferty Energa wyszło mi że w G12w będzie chyba najlepsza.

Czy ktoś z montujących ciepłe pompy korzysta z tych taryf, lub myśli o ich zmianie?
Ciężko będzie się przyzwyczaić do zmywarki po 22:00, pralki jakoś w środku nocy, no i piekarnik bo jeszcze nie miałem okazji piec chleba jak piekarz w środku nocy, wędzarnie bez problemu ogarnę w nocy.
2022-08-18 07:58
  leON22 Posts: 6099 Ostrzeżenie: 3
Nie wiem o co chodzi,  ale podniosłem temp.zadaną  CWU w moim Buderusie na 55st i dobowe zużycie prądu spadło  🤔



2022-08-19 16:32
  verb Posts: 882 Ostrzeżenie: 1
Wyjaśnienie jest dość proste. Cieplejszej wody zużywa się mniej. Było o tym już dawno, "na węglach" ;]

dodane 2022-08-19 16:32
Takie małe przemyślenia mam odnośnie PC. Wg mnie niepotrzebnie wymieniałem bojler (który miał jeszcze 2,5roku gwarancji). Dlaczego ? Ano przyjrzałem się dokładniej jak pompa ładuje zasobnik. Ładuje ma max mocy na początku, potem inwerter zwalnia, ale pracuje cały czas, aż osiągnie temp zadaną. Różnica temp między zasilaniem baniaka a powrotem jest pomijalna. Uważam, że pompa pakowałaby do dwupłaszcza 1,5m3,  podobnie jak do obecnego baniaka 2,2m3 - różnica między króćcami była by pomijalna. Może trwałoby to trochę dłużej, ale czy warto było wyzłomować dobry baniak i wydać grubo ponad 5k ? Wg mnie: nie.
Jeszcze nie wiem jak będzie się zachowywać instalacja z buforem, napiszę czy potrzebny czy nie, ale to akurat wydaje się być na ten czas sensowne.
2022-08-19 17:15
  leon Posts: 612 Ostrzeżenie: 0
verb Nie żebym coś tam ale myślenie chyba boli, ja w tamtym roku wymieniałem u brata boiler. Zrobiłem fotkę, wkleiłem na Olxa i brachol zarobił 450 zł. Wziąłeś tyle za swojego?? I to jeszcze na gwarancji
2022-08-19 17:28
  verb Posts: 882 Ostrzeżenie: 1
Czego mnie próbujesz obrazić hehe ? Oczywiście że baniak poszedł w dobre ręce, z moją satysfakcją w komplecie. Ale to nie ma znaczenia, bo tu pisałem coby się nie dać naciągać. Rozumisz ?
2022-08-19 17:48
  Ameno25 Posts: 3079 Ostrzeżenie: 1
Verb nie wiem jak u Ciebie , ale u mnie producent nie da gwarancji jeśli wężownica jest mniejsza niz 2m2 powierzchni .
BTW u mnie dziś odpalanie pompy , zaraz przyjedzie serwisant 
2022-08-19 18:56
  verb Posts: 882 Ostrzeżenie: 1
U mnie nikt nie pytał co to za baniak (tzn, ludzie którzy przyjechali uruchomić), pompę instalowałem sam, tylko bez f-gazów. Elektrykę CO i CWU robiłem sam.

dodane 2022-08-19 18:56Trochę późno, ale jak ma przyjechać to daj znać co i jak.
2022-08-19 20:49
  Ameno25 Posts: 3079 Ostrzeżenie: 1
Ja też od A do Z robilen sam,  odbiór właśnie skończył robić serwisant,  sprawdzał dosłownie wszystko, od średnic rur, po przekroje przewodów,  wypisał protokół że wszystko zgodnie z instrukcja montażu stiebel eltron.Kosztowalo mnie to 250zl,  ale miałem dwie małe przeróbki,  użyłem trójnik ocynk i został wymieniony na mosiądz i dodał jeden zawór bezpieczeństwa przy bojlerze.  Ogólnie jakby bojler był z mniejszą wężownica wogole nie uruchomiłby pompy. 
dodane 2022-08-19 20:49
verb napisał » 2022-08-19 18:56
U mnie nikt nie pytał co to za baniak (tzn, ludzie którzy przyjechali uruchomić), pompę instalowałem sam, tylko bez f-gazów. Elektrykę CO i CWU robiłem sam.

dodane 2022-08-19 18:56Trochę późno, ale jak ma przyjechać to daj znać co i jak.
  Serwisant hardcorowy , pojechal odemnie na jeszcze jedno uruchomienie , mówi że tyle roboty ze mógłby pracować 24h.

U mnie włączyłem chłodzenie  na testy , baniak mam nagrzany do 55* więc dopiero jutro będę mógł coś powiedzieć odnośnie grzania CWU 
First pagePrevious page6 / 11Next pageLast page
Users on-line: ciember, Grzegorzwiton, mirko14