Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum eCoal.pl Kopcenie przy paleniu na ruszcie awaryjnym - jak palić drewnem na ruszcie awaryjnym Subskrybuj | ||||
|
||||
kmaslanka
![]() |
Witam, Chciałbym w okresie przejściowym spróbować palić drewnem na ruszcie awaryjnym. Robiłem kilka prób ale za każdym razem bardzo się kopci wtedy z pieca. Jak można sobie z tym poradzić ? Jak ustawić piec do takiego palenia ? Z góry dziekuje. KM
|
|||
|
||||
kubanos
![]() |
Ja kiedyś też miałem takie głupie pomysły... szkoda pieca i czasu na czyszczenie tej smoły ...
![]() Ale ja mam małe odbiory i wszystko zamiast się palić to się kisiło... Ja mam ecoplusa a to nie jest piec do tego... |
|||
|
||||
DKo70
![]() |
Potwierdzam to co pisze kubanos. Ja po jednym letnim sezonie, gdy grzałem cwu drewnem miałem 2 mm nagaru do zbijania. Nie polecam. Lepiej eko 22 MJ lub ekomiał (tylko skąd teraz wziąć
![]() Ale jeśli chcesz spróbować, to proponuję wysoką dmuchawę aby dym jak najszybciej wyganiało. Zdrówka |
|||
|
||||
Djack
![]() |
Cześć,
ja w tamto lato grzałem prądem, ale w tym roku wracam do palenia drewnem na wodę. Dziś robiłem pierwsze grzanie. Moje palenie: Pakuje drewna na full do komory, uchylam drzwiczki od popielnika - czujnik od cwu pokazuje że woda ma ~27 stopni, mam zbiornik 240l - i zapalam drewno od góry. Rozgrzewam piec do 70 stopni, włączam pompkę od CWU. Jeżeli temp. pieca przekroczy 75 stopni, to przymykam drzwiczki, jak spadnie do ~67, to uchlam je ponownie, a jak tylko temp. pieca zacznie rosnąć, to zamykam je całkiem - mam uchylony w tych drzwiczkach szyberek. Zazwyczaj w tym momencie pozostaje już rozżarzony węgiel drzewny, więc nie ma problemu ze smołą. Woda w baniaku po takim grzaniu ma ~65 stopni. Wspomnę że palę drewnem liściastym - olcha, brzoza, osika, wierzba. Sezonowane pod dachem ze 3 lata |
|||
|
||||
gwarek
![]() |
Witam. Kupiłem ruszta awaryjne OEPM26kW i paliłem drewnem kilka dni.Ładowałem do komory drewno i miałem uchylone lekko górne drzwiczki aby cały czas dopływało powietrze. Wczoraj spędziłem 5 godziny na drapaniu smoły z kanałów zawirowaczy i komory. Drapanie stalową szczotką zamocowaną do kątówki. To jest istna masakra. Zaoszczędziłem ok. 50kg groszku ( 200zł ). Odradzam chyba że w akcie desperacji bo to inna sprawa. Pozdrawiam. |
|||
|
||||
oxalis3
![]() |
7 lat temu próbowałem palić w trybie zasypowym i po tej próbie zawsze odradzałem wszystkim, którzy mają kocioł OEP. Trudne czasy przyszły, mam trochę drewna, to pomyślałem "spróbuj ponownie". TYLKO W TRYBIE AWARYJNYM.
|
|||
|
||||
leON22
![]() |
W trybie mix można na ruszcie spalić wszystko
![]() dodane 2022-10-02 22:30 Ps. Ubiegając pytanie co to za tryb ? Np.ręczny plus drewno na ruszcie ![]() |
|||
|
||||
Mati102
![]() |
Palenie drewnem bez zawirowywaczy, czyszczenie w mare często szczotką, smola i cala reszta dziadostwa odpada jak się przejdzie na węgiel, wysusza sięibpraktycznie samo odkleja.
Mankament palenia drewnem jeat taki ze po nagrzaniu domu piec się kisi i przez to te smoly ![]() Od tamtego sezonu mam bufor 500l i jest poezja ![]() ![]() ![]() ![]() Polecam jak ktoś ma mozliwośc to rewelacja ![]() Obecnie klima 3,5kw na dole i przenosna u góry domku ogarniaja okolo 10kw dziennie przy tych chlodniejszych dniach, do idbioru jeszcze 3000kW z magazanu taurona. Piecyk stoi i czeka na zimne dni, drzewo i ekomial ![]() Pozdrawiam |
|||