Forum eCoal.pl Piecyk kopci Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 3Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
himeroza
|
||||
|
||||
leON22
|
Obstawiam, że to dziura w korpusie podajnika Otwórz drzwiczki popielnika i tam szukaj przyczyny ale najpierw to wyczyść, żebyś mógł dokładnie zlokalizować problem.
|
|||
|
||||
karoka65
|
Dziurwa w korpusie.
|
|||
|
||||
rj1972
|
Od ok. 02.02.br. mocno spadła temp. powrotu. Coś tam się działo w układzie? Może za zimno na dole i się skrapla smoła. A jakiegoś smolistego drewna na ruszcie nie było?
|
|||
|
||||
himeroza
|
tak temp powrotu strasznie spadła i nie znam przyczyny niestety bo układ był nie ruszany.... może filtr przytkany przy pompie kotłowej? korpus sprawdze czy jest jakaś dziura ale to dopiero pojutrze |
|||
|
||||
rj1972
|
A wylot spalin do komina lub sam komin jest drożny. Wysoka temp.kotla bardzo niskie spaliny kiszące się w kotle i wytrąca się smoła. Zmieniłeś opał? Niczego nie sugeruję ale też nie będę ukrywał że takie cuda widziałem przy wspomaganiu palenia drewnem świerkowym które powinno się palić na mocnym ogniu. Jak smoła raz się puści to ciężko to wypalić i proces się nasila. Oby ci komina nie zalało tym czymś. Więcej powietrza, ognia i przepływu do komina. A kopci się smoła z wilgocią.
|
|||
|
||||
karoka65
|
Ty chcesz zawracać kijem Wisłę.
|
|||
|
||||
himeroza
|
||||
|
||||
rj1972
|
Ja tylko zapytałem czy nie paliłeś drewnem bo wiem jakie mogą być tego skutki w niewłaściwych warunkach. Absolutnie nie bież tego do siebie. Widać że trochę udało się to wysuszyć. Oryginalny karlik raczej nie kopci.
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
Oryginalny Karlik smrodzi, brudzi, taki jest.
|
|||
|
||||
rj1972
|
Ja go przepaliłem 5t i jedyna wada to kupa chasia ale suche i czyste spalanie bez kopcenia i bez smoły. Wedle uznania.
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
Na pewno nie smoli jak tu na zdjęciach.
|
|||
|
||||
karoka65
|
Himeroza jak wyciągniesz szufladkę z popiołem to przyglądnij się jak on wygląda ( popiół ) jeśli masz dziurę to będzie ona w odlewie korpusu od strony zasobnika a w szufladce będzie czarny zmielony węgiel, w tym miejscu szukaj.
|
|||
|
||||
himeroza
|
@rj1972 nie ma sprawy ja jestem otwarty na wszystko i dzięki za sugestie
@karok65 dobra jutro się przyglądne dzięki Natomiast kwestia temp. powrotu faktycznie jest badzo dziwna co sądzicie o moich wykresach? nigdy wcześniej tak nie miałem.... pompa kotłowa robiła powrót idealnie a teraz jest spora różnica między CO a powrotem miałem idealnie a teraz mam tak delta temperatur jest ogromna |
|||
|
||||
rj1972
|
A masz pompę do ochrony powrotu? Bo na schemacie jest wyłączona lub niepracujaca. Najpierw jednak sprawdź to co piszą z tą dziurą żeby za dużo problemów nie szukać.
|
|||
|
||||
himeroza
|
||||
|
||||
rj1972
|
No cóż, jednak coś się zmieniło. Nie chcę więcej siać domysłów bo to prowadzi do szukania dziury w całym. Zakładam, że ta pompka działa czyli pracuje (nie zepsuła się). W dolnym prawym rogu masz dziwne przykopcenie lub osmolenie. Czy to efekt niedokładnego doczyszczenia? Sprawdź dokładnie to co inni mówią czy tam gdzieś nie ma dziury (lusterko). A ze zbiornika opału kopci się po otwarciu klapy (bez nadmuchu). Albo popracuj nad odgazowaniem kotła do komina. Więcej powietrza. W lutym były silne wiatry. Może to głupie ale czy komin jest drożny? W starych kominach sypią się tynki albo kawałki cegieł ale pewnie masz ceramikę? Jednak ni jak to się ma do spadku temp. powrotu. Jeśli chodzi o palnik to muszę się wyłączyć bo mam inny. Sorki.
|
|||
|
||||
leON22
|
Bez lusterka się nie obejdzie musisz podejrzeć, co tam się dzieje z tyłu ?
|
|||
|
||||
himeroza
|
||||
|
||||
konto usunięte
|
Tanie to nie jest, skoro badziew zdechł, to może lepiej inny palnik założyć ? karoka65 ma części do burka od ręki.
|
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 3Następna stronaOstatnia strona | ||||